• Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι ζήτημα έλλειψης χρηματοδότησης, ή προσωπικού, το γεγονός ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος στο φάρο στην άκρη της χερσονήσου της Παναγίας διακόπηκαν και δεν τελείωσαν έπειτα από τόσα έτη. Ανατρέχοντας στο φωτογραφικό μας αρχείο, βρήκαμε φωτογραφίες από την εμφάνιση του προβλήματος, όταν υποχώρησε τμήμα του τοιχίου της αυλής του δημοτικού σχολείου μέσα στην οποία βρίσκεται ο φάρος. Ήταν Νοέμβριος του έτους 2007!
  • Τότε ανακαλύφθηκε, ότι ο χώρος γύρω από τον φάρο είχε «μπαζωθεί» προκειμένου να μεγαλώσει η επιφάνεια του αυλόγυρου του σχολείου. Με την πάροδο των ετών τα υλικά με τα οποία έγινε το «μπάζωμα» δεν άντεξαν στην πίεση και στην αποσάθρωση, με συνέπεια να καταρρεύσει ένα τμήμα του τοιχίου! Οι εργασίες για την απομάκρυνση του υπόλοιπου επικίνδυνου τμήματος άρχισαν τον Απρίλιο του έτους 2008 και αφού έγινε η καθαίρεση του σαθρού υποστρώματος αποκαλύφθηκε η βάση του φάρου!
  • Ωστόσο, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων επικαλέστηκε έλλειψη χρημάτων και διέκοψε τις εργασίες. Επειδή ο χώρος χρησιμοποιούνταν από το δημοτικό σχολείο ως αυλή, για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα (ακόμα και δυστύχημα), τοποθετήθηκε ένα ψηλό κιγκλίδωμα, για να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στο σκαμμένο τμήμα.
  • Επί μία δεκαετία, λοιπόν, το δημοτικό σχολείο λειτουργεί κανονικά, με μία αστεία περίφραξη για προστασία από το παλιό εργοτάξιο. Τα παιδιά της συνοικίας παίζουν, χειμώνα-καλοκαίρι, δίπλα στην αστεία αυτή περίφραξη και είναι «θαύμα», ότι δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να συνεχιστεί η τύχη αυτή, γιατί η ολοκλήρωση του έργου μπήκε στις καλένδες.
  • Είναι απίστευτο, πραγματικά, ότι επί μία δεκαετία, δεν βρέθηκαν τα χρήματα για να τελειώσει η αποκατάσταση της ζημιάς, εξαιτίας της οποίας ένα τμήμα της αυλής του δημοτικού σχολείου έγινε «νεκρή ζώνη»! Ευθύνεται η διεύθυνση του σχολείου, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Υπουργείο Πολιτισμού, όλοι αυτοί οι φορείς μαζί; Η ουσία είναι ίδια. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ασφάλεια των μικρών παιδιών, που παίζουν ανέμελα δίπλα σε ένα ανενεργό εργοτάξιο.
  • Διότι, αν ενδιαφερόταν κάποιος ειλικρινά για την ασφάλεια των παιδιών, το ζήτημα δεν θα «σερνόταν» τόσα έτη. Ακόμα και μέσα στη μακρά περίοδο της οικονομικής ύφεσης, θα βρισκόταν ένα κονδύλι για να τελειώσει το έργο. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μάλιστα, αφού πρόκειται για σχολική εγκατάσταση.
  • Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσουμε με την άποψη, ότι πρέπει να διαχωριστούν η αυλή του σχολείου από τον φάρο, ώστε οι επισκέπτες να μην εισέρχονται στο σχολικό χώρο. Καλούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, που είναι αρμόδια για τα σχολικά κτίρια, να αναλάβει την πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος. Διότι, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν πρόκειται να «συγκινηθούν».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.