Αν είστε από εκείνους που προσέχουν ή κάνουν προσπάθεια να καταλάβουν τι πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σίγουρα θα αναρωτηθήκατε τι ακριβώς είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Τους τελευταίους μήνες πολλοί είναι αυτοί, οι οποίοι ρωτάνε συνεχώς και προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής που βλέπουν στο λογαριασμό τους.

Όλες οι εταιρίες οι οποίες εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε λιανική μορφή έχουν ορίσει όρια γύρω από τις τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή η κάθε εταιρία έχει ορίσει την χαμηλή τιμή της αγοράς και την υψηλή τιμή της αγοράς, έτσι ώστε, όταν αγοράσει φθηνά να επιστρέψει χρήματα στο πελάτη της ή όταν αγοράσει ακριβά να χρεώσει τον πελάτη της με τα παραπάνω χρήματα. Για παράδειγμα: Αν μία εταιρία έχει ορίσει τα όρια της σε 35 ευρώ χαμηλής και 45 ευρώ υψηλής, τότε σε περίπτωση που αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια 25 ευρώ θα πρέπει την διαφορά από τα 25 ευρώ έως τα 35 ευρώ που είναι το χαμηλό όριο της, να το δώσει στον καταναλωτή και αντίστοιχα στην περίπτωση που αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια στην τιμή των 70 ευρώ, θα πρέπει να χρεώσει στο πελάτη της την διαφορά από τα 45 ευρώ έως τα 70 ευρώ που αγόρασε. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που υπάρχει και η ρήτρα αναπροσαρμογής στο λογαριασμό μας τους τελευταίους μήνες.

Δυστυχώς η αύξηση τις τιμής του φυσικού αερίου, ανέβασε κατά πολύ το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας επειδή πολλά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργούν με φυσικό αέριο. Όρια χαμηλής τιμής και υψηλής τιμής αγοράς έχουν όλες οι εταιρίες που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και η ΔΕΗ, οπότε ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώνουν όλες οι εταιρίες.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής ή μόνο κυμαινόμενο με ρήτρα αναπροσαρμογής. Βεβαίως και υπάρχει. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, θα πρέπει να έχετε μια πάρα πολύ καλή σχέση με τον άνθρωπο ή το κατάστημα που σας εξυπηρετεί και αναλόγως την χονδρική τιμή του ρεύματος να επιλέγετε και πρόγραμμα. Σήμερα, σαφώς το πρόγραμμα που συμφέρει είναι το σταθερό, χωρίς χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιλέξτε λοιπόν, σταθερά προγράμματα σε ευέλικτη εταιρία, έτσι ώστε, όταν ξαναπέσει η χονδρική τιμή του ρεύματος, να αλλάξετε το πρόγραμμά σας σε κυμαινόμενο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ