Στα πολλαπλά οφέλη που είχε για τους πολίτες των δύο πόλεων, αλλά και στις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίες που ανοίγονται στο μέλλον, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Καβάλας και Νυρεμβέργης, στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης, για να τιμηθεί η επέτειος των 20 ετών αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Η τελετή, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουλίου 2019 στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας. Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο δήμαρχος Νυρεμβέργης, Δρ. Ούλριχ Μάλι, παρουσία δημοτικών συμβουλών και αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου Νυρεμβέργης, έκαναν απολογισμό των δράσεων της εικοσαετούς συνεργασίας που άρχισε το καλοκαίρι του 1999 κι έκτοτε πρόσφερε πολλά τόσο στην ελληνική, όσο και στη γερμανική πόλη.

Στη Νυρεμβέργη ζούνε περισσότεροι από 12.000 Έλληνες. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 528.000 κάτοικοι, ενώ τα τελευταία 15 έτη εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ένας, ή δύο Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμαρχος υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ότι αυτό που έκανε ξεχωριστή την αδελφοποίηση με την Καβάλα και να διαφέρει από τις άλλες που συμμετέχει η Νυρεμβέργη, είναι ότι άρχισε από τους πολίτες του Δήμου. Οι Έλληνες, είπε, όπου κι αν βρίσκονται αγαπούν την πατρίδα τους. Εκείνοι ζήτησαν να γίνει αδελφοποίηση με μία ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε να είναι η Καβάλα, καθώς αρκετοί κατάγονται από την πόλη.

Ο Δρ. Ούλριχ Μάλι, τα τελευταία δεκαεπτά έτη, συνεργάστηκε με όλους τους δημάρχους της Καβάλας και αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα τόνισε: «Μετά τα δέκα χρόνια, όταν άρχισε η κρίση στην Ελλάδα και κάποιες γερμανικές εφημερίδες «μάλωναν» του Έλληνες και ήταν εναντίον τους, εμείς αντιδράσαμε. Όταν όλοι ήταν εναντίον τους, εμείς τους υποστηρίζαμε, γιατί γνωρίζαμε τους ανθρώπους και ξέραμε την πραγματικότητα. Εξάλλου, οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο δήμαρχος Νυρεμβέργης ανέφερε με ειλικρίνεια ότι: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι, αν στη Γερμανία γίνονταν τόσες πολλές περικοπές πόρων και υπαλλήλων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως έγινε στην Ελλάδα, οι Υπηρεσίες μας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Στην Ελλάδα, όμως, συνέβη το αντίθετο». Ο Δρ. Μάλι αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν οι κοινωνίες μέσα από τις αδελφοποιήσεις, οφέλη όπως οι ισχυρές φιλίες, η μείωση των προκαταλήψεων, η προσφορά αλληλεγγύης, κάτι που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πόλεων στα είκοσι έτη.

Η δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι, η αδελφοποίηση ενισχύει τις σχέσεις των πολιτών, δημιουργεί ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Η αδελφοποίηση μεταξύ Καβάλας και Νυρεμβέργης, πρόσθεσε, είναι δυνατή και ειλικρινής, προάγει τις αξίες της φιλίας και της αλληλεγγύης των δύο τόπων. «Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη βοήθεια της αδελφής πόλης στο θέμα των φιλοξενίας των προσφύγων στην Καβάλα. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη βοήθεια της αδελφής πόλης στο «Χαμόγελο του Παιδιού», παράρτημα του οποίου λειτουργεί και στην Καβάλα. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τη συνεχή αποστολή εξοπλισμού και τις συναντήσεις εργασίες, που βοήθησαν στην καλύτερη οργάνωση των δημοτικών Υπηρεσιών. Είναι γεγονός, ότι απ’ όλες τις πόλεις με τις οποίες η Καβάλα είναι αδελφοποιημένη, η Νυρεμβέργη είναι η πόλη με την οποία έχουμε τις πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και νομίζω πως αυτό δεν είναι τυχαίο. Φανερώνει πως υπάρχει η διάθεση, η όρεξη και η θέληση από τους πολίτες των δύο πόλεων. Θέλοντας να αποτιμήσω τη σχέση αυτή και τους συσχετισμούς από την έναρξη της φιλίας έως και σήμερα, θα έλεγα, ξεκάθαρα, ότι ως πόλη έχουμε αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από την Νυρεμβέργη, κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διοικητικής οργάνωσης των Υπηρεσιών του Δήμου μας, αλλά και στην τόνωση της τουριστικής και εμπορευματικής οικονομίας», είπε.

Η δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την αδελφοποίηση επισημαίνοντας ότι: «Τρεις δήμαρχοι πριν από εμένα, ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης, ο Στάθης Εριφυλλίδης και ο Κωστής Σιμιτσής, με το έργο και τις πρωτοβουλίες τους, βοήθησαν ώστε η αδελφοποίηση να δώσει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους των δύο πόλεων, την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα. Μία τέτοια ημέρα και από αυτό το βήμα της επετειακής εκδήλωσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη συμβολή του αγαπητού Σωτήρη Ξώγνου, η οποία ήταν καθοριστική σε αυτή την κοινή προσπάθεια των δύο πόλεων. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος επισήμανε ότι ο εορτασμός της επετείου των είκοσι ετών, είναι η καλύτερη απόδειξη για την ουσιαστική σχέση των δύο πόλεων. Σχέση που έρχεται από πολύ παλιά και έχει λαμπρό μέλλον. «Φιλοδοξούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση και να δώσουμε μία νέα αναπτυξιακή διάσταση. Περιμένουμε μία μεγάλη παραγωγή του Staatshteater της Νυρεμβέργης στο φεστιβάλ Φιλίππων και στο φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Θέλουμε να δούμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στη Νυρεμβέργη, να στήσουμε καλοκαιρινά σεμινάρια και εντονότερες ανταλλαγές στα σχολεία μας. Να δούμε εκθέσεις στο μουσείο μας από τη Νυρεμβέργη, να στείλουμε σε συνεργασία με το αρχαιολογικό μουσείο εκθέσεις από την Καβάλα και τους Φιλίππους. Να αναβαθμίσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας», συμπλήρωσε.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά μ’ ένα ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας από τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και εκτελούντα χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή, Φώτη Κουτσοθόδωρο, ο οποίος παρουσίασε δύο έργα Γερμανών συνθετών.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.