• Η Αίγυπτος θέλει να εξαιρεθεί το Καστελόριζο. Η Αίγυπτος θέλει, το νησί της Κρήτης να έχει μειωμένη επήρεια. Η Αίγυπτος ζητάει το άλλο… Η Αίγυπτος απαιτεί εκείνο… Πριν ακόμα αρχίσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των επίσημων εθνικών αντιπροσωπειών για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) της Ελλάδας και της Αιγύπτου, οι «έγκριτοι» γεωστρατηγικοί αναλυτές στην Ελλάδα ανέλαβαν δράση για λογαριασμό των διπλωματών! Η Αίγυπτος, είπε ο «έγκριτος» αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, δεν δέχεται η Κρήτη να έχει πλήρη επήρεια, όπως Κύπρος, στη χάραξη της Α.Ο.Ζ. με την Ελλάδα και αρνείται τη συζήτηση για το Καστελόριζο. Άλλοι αναλυτές, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο και μετά βλέπουμε!
  • Αναρωτιόμαστε πως οι «έγκριτοι» αναλυτές γνωρίζουν τι θα ζητήσουν οι Αιγύπτιοι από την ελληνική πλευρά, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση για την Α.Ο.Ζ. Έχουν απευθείας ενημέρωση από την αιγυπτιακή διπλωματία, ή τα μαθαίνουν από καλά πληροφορημένες πηγές; Γιατί δεν ασχολούνται μ’ αυτά που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά; Δεν υπάρχουν «διαρροές» από το Υπουργείο εξωτερικών υποθέσεων;
  • Ας κάνουν υπομονή να γίνει η διαπραγμάτευση και να σχολιάσουν επί του (χειροπιαστού) αποτελέσματος. Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών! Εμείς ελπίζουμε και ευχόμαστε να συμφωνήσουν, όπως με την Ιταλία, γιατί είναι προς όφελος και των δύο χωρών (Ελλάδας-Αιγύπτου). Η Αίγυπτος έχει απέναντι έναν φερέγγυο και σταθερό συνομιλητή, την Ελλάδα, όπως απέδειξε και η συμφωνία με την Ιταλία. Αν θέλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση να παίξει πολιτικό παιχνίδι και να συμμετέχει στο κλίμα της αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, για να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, ας πάρει το ρίσκο.
  • Η Ελλάδα, επίσης, έχει απέναντι έναν συνομιλητή, που δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Οι Έλληνες γεωστρατηγικοί αναλυτές, μάλλον, νομίζουν ότι οι Αιγύπτιοι θα κάνουν τον «διάλογο» που ζητούν οι Τούρκοι από την Ελλάδα, για τις «διαφορές» στο Αιγαίο πέλαγος. Θα αμφισβητήσουν το Καστελόριζο, την Κρήτη και την κυριαρχία της Ελλάδας, που απορρέει από το Δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συμβάσεις. Εάν επικρατεί κλίμα αμφισβήτησης και μπαίνουν προαπαιτούμενα, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει λόγος να γίνει η συζήτηση.
  • Εμείς, χωρίς να είμαστε έγκριτοι γεωστρατηγικοί αναλυτές, βλέπουμε ότι «χτίζεται» μία ισχυρή συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, που επιζητούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Εν αντιθέσει με την Τουρκία, που πρωτοστατεί στην εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών. Με ικανοποίηση, ακόμα, βλέπουμε, ότι στο «χτίσιμο» της ευρείας συμμαχίας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα. Αυτό το αντιλαμβάνονται και άλλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία, δυστυχώς όχι η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι απλός «παρατηρητής» των εξελίξεων (όπως και στην μεταναστευτική κρίση). Η θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό ενισχύεται, καθημερινά, αλλά το μείζον πρόβλημα παραμένουν οι εσωτερικοί εχθροί, που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.