Ανανεωμένο, έως και ογδόντα τοις εκατό, στις συμμετοχές, μεγαλύτερο σε διάρκεια (τέσσερις ημέρες) και πιο δυναμικό το 2ο συνέδριο «Διάλογος», φιλοδοξεί να γίνει και φέτος, όπως αναφέρει η ονομασία του, πεδίο γόνιμου διαλόγου μεταξύ των νέων ανθρώπων από την Καβάλα και άλλους τόπους της βόρειας Ελλάδας, που ενδιαφέρονται για τα κοινά και για ένα καλύτερο μέλλον των κοινωνιών που ζούνε. «Συνεχίζουμε δυναμικά, με μεγάλη ανανέωση στις συμμετοχές, για τέσσερις ημέρες και με τον ίδιο στόχο. Να δώσουμε το βήμα στους νέους, να μιλήσουν για τα προβλήματα, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, για ένα καλύτερο Δήμο Καβάλας», είπε η Μαρίνα Παπαθεμιστοκλέους, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 στο Δημαρχείο Καβάλας.

Ο Δήμος Καβάλας στήριξε από την αρχή τη διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο είναι μία ιδέα μιας παρέας Καβαλιωτών φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και αγαπούν τον τόπο τους. Ένας εξ’ αυτών είναι ο Κωνσταντίνος Καζανίδης, γιος του δημοτικού συμβούλου Δήμου Καβάλας, Δημήτρη Καζανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του συνεδρίου.

Φέτος, εκτός από τις δύο επιτροπές, την τουριστική και την οικονομική, θα συνεδριάσει και μία επιτροπή τριάντα μαθητών λυκείου στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας. Οι εισηγήσεις των επιτροπών θα συζητηθούν στην ολομέλεια, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018. Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μία προσομοίωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, γι’ αυτό και στην ολομέλεια θα γίνει ψηφοφορία επί των προτάσεων των μελών των επιτροπών.

Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το 2ο συνέδριο είναι: η τουριστική αξιοποίηση της παλιάς πόλης της Καβάλας (συνοικία Παναγίας), η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, μετά την ένταξη του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, ο σχεδιασμός ενός πλάνου για την οικονομική αναβάθμιση του Δήμου Καβάλας και η μεγαλύτερη ενίσχυση των ευπαθών ομάδων της τοπικής κοινωνίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Παύλος» στη Λυδία, όπου θα μιλήσουν καθηγητές ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Στην Καβάλα ο «Διάλογος» δίνει πραγματικό βήμα στους νέους ανθρώπους, για να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους. Πιστεύω ότι ήρθε και θα μείνει», είπε η Σταυρούλα Τζιανοπούλου, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η οποία θα είναι η «δήμαρχος» Καβάλας στο συνέδριο. «Προέρχομαι από μία μικρότερη κοινωνία της περιφέρειας και είναι πρόκληση να μάθω ποια είναι τα προβλήματα ενός μεγάλου Δήμου, όπως είναι ο Δήμος Καβάλας. Διαπιστώνω ότι είναι, περίπου, τα ίδια με τον τόπο που ζω», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της διοργάνωσης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. «Είναι μία τολμηρή προσπάθεια, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την πολιτική. Οι πολίτες και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται την πολιτική, ενώ τα παιδιά που συμμετέχουν στο συνέδριο αναλογίζονται τη μεγάλη σημασία της συμμετοχικής δημοκρατίας», σχολίασε ο Γ. Γραμμένος.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στη δημοτική καπναποθήκη. Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Παύλος» στη Λυδία, ενώ θα προηγηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 θα συνεδριάσει η μαθητική επιτροπή και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 θα «πέσει η αυλαία», με τη συνεδρίαση της ολομέλειας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Καβάλας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.