• -Αναρωτιόμαστε πόσο καιρό χρειάζεται να γίνει μία μελέτη περιβαλλοντικών όρων και μάλιστα για έργο που δεν είναι νέο. Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας έκανε μία πολύ σημαντική συμφωνία με το Υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος, για την αξιοποίηση ενός χρηματικού ποσού που προσέφερε ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline), με σκοπό την υδροδότηση των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Βοϊράνης.

-Για να ενεργοποιηθεί η χρηματοδότηση αυτή και να υλοποιηθεί το σοβαρό αυτό έργο, με το οποίο θα δοθεί οριστική λύση στην ύδρευση της Δ.Ε. Φιλίππων, ζητήθηκε από το Υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος, να αποσταλεί μία μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τον κεντρικό αγωγό, που μεταφέρει νερό από τις πηγές Βοϊράνης στην πόλη της Καβάλας. Μετά το έτος 2019, που εξελέγη νέα δημοτική Αρχή, η μελέτη είναι σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) έχουν άλλες προτεραιότητες, όπως το λεγόμενο «εμβληματικό» έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Καβάλας.

-Θεωρούμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην παράδοση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της Καβάλας, προκειμένου να αρχίσει το μεγάλο έργο στην Δ.Ε. Φιλίππων. Δεν είναι λογικό επί δυόμισι έτη, να μην έχει τελειώσει μία μελέτη! Όσο καθυστερεί η παράδοση της μελέτης, τόσο πηγαίνει πίσω χρονικά η έναρξη της σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης στην Δ.Ε. Φιλίππων, με τον κεντρικό αγωγό που φέρνει το νερό από τις πηγές Βοϊράνης.

-Επίσης, την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, στην Μεγάλη Λέσχη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των Δ.Ε.Υ.Α. των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Με θέμα το υψηλότατο ενεργειακό κόστος, λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτόξευσε το λειτουργικό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α., που αδυνατούν να καταβάλλουν τα υπέρογκα ποσά στους παρόχους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο χρέος.

-Είναι, πραγματικά, ένα «ακανθώδες» ζήτημα, που βάζει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες. Η ενεργειακή αυτονόμηση των Δ.Ε.Υ.Α., με την ίδρυση των «ενεργειακών κοινοτήτων» και την δυνατότητα εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), πιστεύουμε ότι δεν θα δώσει λύση στις υψηλές ενεργειακές ανάγκες των Δ.Ε.Υ.Α. Την λύση θα δώσει, κατά την άποψη μας, η παροχή φθηνής ενέργειας στις Δ.Ε.Υ.Α., από την εκμετάλλευση όλων των εγχώριων πηγών.

-Όμως, αυτό που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι, ότι η περιφερειακή συνάντηση των εκπροσώπων των Δ.Ε.Υ.Α. των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα γίνει στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας. Η συνάντηση αυτή έπρεπε να γίνει στο κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, στο οποίο είναι καιρός να γίνει μία γενναία παρέμβαση ανακαίνισης. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η διοίκηση της επιχείρησης να δρομολογήσει το έργο, ώστε η Δ.Ε.Υ.Α. να στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.