Τα σύνορα είναι η “αντιπυρική ζώνη” στη λαίλαπα του Covid-19, που έρχεται από τα βόρεια Βαλκάνια

0

  • Τις προάλλες, ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Καβάλας είπε ότι, μερικοί καλλιέργησαν μεγάλες προσδοκίες ενόψει της τουριστικής περιόδου. Κι όταν ήρθε το νέο κύμα του κορονοϊού Covid-19 στη «γειτονιά» μας, τα Βαλκάνια, οι επαγγελματίες του χώρου, αρκετοί από αυτούς, δέχτηκαν το ηχηρό χαστούκι!
  • Οι επαγγελματίες αυτοί, ωστόσο, επικρίνουν την κυβέρνηση, γιατί πήρε μέτρα, όπως το «κλείσιμο» των συνοριακών σταθμών, για να αναχαιτίσει την εισροή φορέων, κυρίως τουριστών χωρίς συμπτώματα, στη χώρα. Δεν κατηγορούν εκείνους που δημιούργησαν την προσδοκία για τον οδικό τουρισμό και τη βαλκανική αγορά, που θα «σώσει» το ελληνικό τουριστικό προϊόν φέτος το καλοκαίρι.
  • Πολλοί θεωρούν ότι μετά την άρση της γενικής καραντίνας, ή lockdown, η πανδημία τελείωσε. Στην Ελλάδα μπορεί να ελέγξαμε τη διασπορά του ιού, όμως σε άλλες χώρες, ο Covid-19 καλπάζει! Δεν θέλει πολύ, καρντάσια, δίπλα στα ξερά να καούν και τα χλωρά!
  • Είναι σαν να παλεύουμε με μία πυρκαγιά, η οποία έχει πολλές εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις. Εκεί που νομίζεις πως έλεγξες μία εστία, γίνεται αναζωπύρωση σε άλλη, ενώ ο δυνατός άνεμος (σ.σ. η ανευθυνότητα των πολιτών στην περίπτωση του Covid-19) αυξάνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης του μετώπου.
  • Με τη φωτιά, λένε, δεν πρέπει να παίζουμε, γιατί θα καούμε. Πόσο μάλλον με τον ύπουλο και αόρατο εχθρό, που είναι ο κορονοϊός, τον οποίο δεν έχουμε βρει, ακόμα, τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε (εμβόλιο, φάρμακο).
  • Τα σύνορα αποτελούν την «αντιπυρική ζώνη» για την προστασία της κατοικημένης περιοχής (ενδοχώρα) από την επέκταση του ιού προς νότο στα Βαλκάνια. Επειδή κανείς δεν εγγυάται ότι, το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας, είναι έτοιμο να διαχειριστεί το κύμα των εισερχόμενων κρουσμάτων, δεν πρέπει να ρισκάρουμε τη δοκιμή.
  • Αφού ξεπεραστεί κι αυτή η δοκιμασία, η ελληνική κυβέρνηση θα βρει τρόπο για να αποζημιώσει τους επαγγελματίες του τουρισμού, που επλήγησαν από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Αν προσπαθήσουμε να σώσουμε το δέντρο (τουρισμό), θα χάσουμε το δάσος!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.