Προς την εξαφάνιση οδηγείται η επαγγελματική τάξη των μισθωτών κυλικείων των σχολείων στην Ελλάδα. Η πανδημία του κορονοϊού covid-19, ήρθε για να δώσει την «χαριστική βολή», μετά τα πολύ δύσκολα έτη των μνημονίων. Δεκάδες μισθωτές αποχώρησαν, επειδή δεν άντεχαν την συσσώρευση χρεών και σε αρκετά σχολεία τα κυλικεία έκλεισαν!

Στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων περιγράφει, με γλαφυρό τρόπο, την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο: «Το σχολικό κυλικείο, ως θεσμός, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την σχολική κοινότητα στην Ελλάδα, για πάνω από πέντε (5) δεκαετίες. Εκτός από πηγή εισοδήματος για τις σχολικές μονάδες, μιας και το ενοίκιο λειτουργεί ως έσοδο για το εκάστοτε σχολείο, είναι μία από τις πρώτες μνήμες της σχολικής μας ζωής. Ως μαθητές τρέχαμε, μόλις χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα, προς το κυλικείο και μπαίναμε σε «ουρά», για να πάρουμε τον πολυπόθητο λουκουμά με την ζάχαρη (δεν επιτρέπεται να πωλείται, πλέον, στα σχολεία). Μάθαμε να δίνουμε την σειρά μας στους μικρότερους, να υπολογίζουμε τα ρέστα, ώστε να περισσέψουν για χυμό στο επόμενο διάλειμμα. Εκεί βασιζόταν και η μητέρα μας, ότι θα φάμε κάτι της προκοπής, μιας και το καθημερινό κολατσιό ήταν άλλη μια σκοτούρα για εκείνη. Ποιος δεν θυμάται την καθαρίστρια, ή τον επιστάτη του σχολείου, που διατηρούσε και το κυλικείο σε μία γωνιά, συνήθως κάτω από κάποια σκάλα στριμωγμένο. Τα χρόνια πέρασαν και τα δεδομένα για το σχολικό κυλικείο άλλαξαν ριζικά.

Δημιουργήθηκαν νόμοι και προδιαγραφές, βάσει των οποίων λειτουργούν τα σχολικά κυλικεία. Πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, προσφορές, εγγυήσεις και ρήτρες, καθορίζουν τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Σάκχαρα και τρανς λιπαρά, έστειλαν τον λουκουμά των παιδικών μας χρόνων, μαζί με την ζαμπονοτυρόπιτα, στο πυρ το εξώτερον! Την θέση της μπομπονέλας και των ΜΕΖ (καραμελίτσες με 10 δραχμές) έχουν πάρει τα κριτσίνια βρώμης ολικής άλεσης, χωρίς αλάτι, χωρίς λιπαρά, χωρίς σάκχαρα. Πλέον, ο κυλικειάρχης εργάζεται βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων, με πιστοποίηση από τον Ε.Φ.Ε.Τ. Πουλά καθορισμένα προϊόντα, με HACCP και ISO, σε προκαθορισμένες τιμές βάσει διατίμησης και ελέγχεται, πολλές φορές τον χρόνο, από τους αρμόδιους φορείς για την λειτουργία του. Όλα ορθά και λογικά ως εδώ, αλλά…

Από το 2010, η ελληνική κοινωνία βιώνει την οικονομική κρίση έντονα και σφίγγει το ζωνάρι όσο μπορεί. Φυσικό επακόλουθο είναι, να χτυπηθεί και ο κλάδος των σχολικών κυλικείων, μιας και το χαρτζιλίκι των παιδιών μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο κλάδος έχει πιεστεί όσο δεν πάει, αφού επιβαρυνόμαστε ετησίως με όλες τις πάγιες φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές παραμέτρους που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες (τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, ΕΦΚΑ 2.640 ευρώ, ΓΕΜΗ, Επαγγελματικό επιμελητήριο, προκαταβολή φόρου, κ.λπ.). Να σημειώσουμε πως, μία μέση σχολική χρονιά, μας προσδίδει 155 εργάσιμες ημέρες με +/- 10 ημέρες (καταλήψεις, εκδρομές, καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.).

Κορωνίδα των πιέσεων που έχουμε βιώσει ως κλάδος, είναι η παγκόσμια πανδημία COVID 19, η οποία στην χώρα μας έκλεισε τα σχολεία στις 11 Μαρτίου 2020 και για ενάμισι σχολικό έτος (18 μήνες ακριβώς), υπολειτούργησαν συνολικά από 45 έως 65 ημέρες (ανάλογα την βαθμίδα, τα κρούσματα και τις καταλήψεις). Οφείλουμε να αναφέρουμε πως, για όλο αυτό το διάστημα, μοναδική ελάφρυνση για τον κλάδο ήταν η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους πέντε (5) πρώτους μήνες, το ημιδάνειο μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, από το οποίο εξαιρέθηκε σημαντικό ποσοστό του κλάδου, έκπτωση 25% στην ασφάλιση, εάν πλήρωνες εμπρόθεσμα (ελάχιστοι μπόρεσαν να πληρώσουν) και έκπτωση στο ενοίκιο έως 40%,, εάν και όσο ο εκάστοτε Δήμος ήθελε.

Ο απολογισμός μέχρι τώρα δείχνει πως, ο μέσος ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου έχει επιβαρυνθεί με χρέη και τόκους πάγιων επαγγελματικών υποχρεώσεων δύο (2) ετών. Επίσης, μεγάλος αριθμός συναδέλφων εγκατέλειψε το επάγγελμα και οδηγήθηκε στην ανεργία. Πολλά σχολεία είναι χωρίς κυλικείο και πολλοί συνάδελφοι (νυν και πρώην) έχουν εγγραφεί στις λίστες βοήθειας της πρόνοιας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κυλικειαρχών με κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα για μήνες και καταστάσεις ανέχειας όλο αυτό το διάστημα.

Φτάνοντας στον Σεπτέμβριο του 2021, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με πολλά κλειστά τμήματα και κατ’ επέκταση μειωμένο αριθμό μαθητών, λόγω κρουσμάτων. Το μπαράζ καταλήψεων αρχίζει από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας. Τα σχολεία λειτουργούν για μήνες με δίωρο και τρίωρο πρόγραμμα, ελλείψει προσλήψεων εκπαιδευτικών. Παίρνουν αύξηση κόστους όλες οι πρώτες ύλες που μας αφορούν και κατ’ επέκταση τα προϊόντα με τα οποία δουλεύουμε, ύψους 30%, ενώ ψηφίζεται, δυσανάλογα της αύξησης κόστους, νέος τιμοκατάλογος διατίμησης με αύξηση στις τιμές πώλησης κατά 10% μόνο. Η τυχόν έκπτωση μισθώματος του προηγούμενου έτους δεν ισχύει και το πάγιο κόστος λειτουργίας του κυλικείου γίνεται δυσβάσταχτο για τον κάθε ένα από εμάς!

Όπως είναι εμφανές, άλλος ένας κλάδος πολύ μικρών επιχειρήσεων, οδηγείται με γρήγορους ρυθμούς προς τον αφανισμό του, οδηγώντας χιλιάδες μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία. Ένας κλάδος, που κατά πλειοψηφία απαρτίζεται από μητέρες, πολλές εκ των οποίων συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες από την εργασία τους, θα εκλείψει σύντομα, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης. Ως έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του μέσου συναδέλφου, ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κλάδος να αντέξει μέχρι το πέρας της επίδρασης της πανδημίας:

-Έκπτωση 40% για όλο τον κλάδο, χωρίς εξαιρέσεις για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, με αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021, για τουλάχιστον δύο (2) έτη, ώστε να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν τα χρέη που προέκυψαν από την πανδημία.

-Σχολικό δεκατιανό δωρεάν για τους μαθητές, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου από το κυλικείο, με προϊόντα ελεγμένα και πιστοποιημένα από τους ελεγκτικούς φορείς (μέτρο το οποίο βοηθά και τους πληγέντες κλάδους των προμηθευτών μας, καθώς και τις οικογένειες των μαθητών, απαλλάσσοντας τους από το ετήσιο κόστος της πρωινής τους διατροφής).

-Πλήρη απαλλαγή υποχρέωσης επιστροφής της «επιστρεπτέας προκαταβολής», καθώς ως κλάδος εργαζόμαστε υπό πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, το οποίο συρρικνώθηκε δραματικά σε σχεδόν 60 ημέρες εργασίας, τους προαναφερθέντες 18 μήνες.

-Ευνοϊκή έκπτωση για την αποπληρωμή χρεών προς τον ασφαλιστικό μας φορέα, με διακανονισμό. Απαλοιφή τόκων υπερημερίας.

-Απαιτητή ισχύς του νόμου περί «μη εισερχομένων εξωσχολικών και εμπόρων στο σχολείο», οι οποίοι εισέρχονται στα σχολεία ως ντελίβερι φέρνοντας στους μαθητές προϊόντα. Εκτός του ότι προμηθεύουν τους ανήλικους μαθητές με αγνώστου είδους και ποιότητας προϊόντα, κάνουν τεράστιο κακό στην δουλειά μας και καταπατούν ταυτόχρονα τον νόμο περί «αθέμιτου ανταγωνισμού» σε βάρος των μισθωτών, ειδικά σε έναν χώρο που μισθώνεται με πλειοδοτικό διαγωνισμό, ένα κυλικείο, το οποίο εξυπηρετεί και ταυτόχρονα πληρώνει για συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών, με συγκεκριμένα προϊόντα και προκαθορισμένο τιμοκατάλογο.

-Για κάθε πλήρη συμπλήρωση απουσιών, ισοδύναμη με τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών του εκάστοτε σχολείου, να αφαιρείται μία επιπλέον ημέρα από το κόστος του μισθώματος.

-Για κάθε πλήρη συμπλήρωση κενών ορών διδασκαλίας, ισοδύναμη με το σύνολο μιας σχολικής ημέρας πλήρως φοιτούντων μαθητών, να αφαιρείται μία επιπλέον ημέρα από το κόστος του μισθώματος.

-Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, 650 ευρώ, αποκλειστικά για τον κλάδο των σχολικών κυλικείων, σε συνάρτηση με το ότι, το επάγγελμα έχει λιγότερες εργάσιμες ημέρες, ακόμα και από τα εποχικά επαγγέλματα (155 +/- ημέρες ετησίως).

-Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, να ενσκήψουν στα προβλήματα του κλάδου και να δώσουν ανάσα ζωής σε ένα επάγγελμα-θεσμό της σχολικής κοινότητας της χώρας, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε τους μαθητές των σχολείων με ζήλο, αγάπη και υπευθυνότητα, όπως τόσα χρόνια κάνουμε!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.