Τα νέα του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFTAS

0

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την πρώτη ενημέρωση για το πρόγραμμα SAFTAS “Students Academy Film and Theater Awards”, που το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου συμμετέχει, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Ένα μήνα, περίπου, αργότερα υπάρχουν αρκετά νέα. Την εβδομάδα που πέρασε, στο Lycee Polyvalent Estournelles Constant, το σχολείο «συντονιστής» του προγράμματος στην πόλη La Fleche της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακρατική συνάντηση καθηγητών από τα σχολεία που συμμετέχουν. Σʼ ένα πραγματικά ζεστό και φιλικό κλίμα, καθηγητές από τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, εργάστηκαν πάνω σε θέματα που αφορούσαν, κυρίως, στην οργάνωση του προγράμματος και συμμετείχαν σε εργαστήρια σχετικά με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Από το ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου συμμετείχαν τέσσερα από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα, Κατερίνα Αράπογλου, ο Βασίλης Πηγαδάς, η Ευδοκία Γιαγμουρίδου και η Σοφία Φελλαχίδου. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο θεματικός άξονας, τόσο για τις θεατρικές δραστηριότητες, όσο και τις κινηματογραφικές. Το ευρύτερο θέμα, λοιπόν, είναι «Ο άλλος», μία πρόταση της ελληνικής ομάδας. Ποιος είναι «ο άλλος», ο ξένος, ο διαφορετικός; Είναι ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο ευρωπαίος του «βορρά», ή, μήπως, του «νότου»; Είναι ο φτωχός, ο αμόρφωτος, ο εργάτης, ή, μήπως, ο πλούσιος, ο μορφωμένος, ο «αριστοκράτης»; Ή, μήπως, «ο άλλος» είμαι εγώ; Και αυτόν, τον άλλο, πως τον αντιμετωπίζω και γιατί;

«Ο άλλος», λοιπόν, θεωρήθηκε απʼ όλους τους καθηγητές, ως το πλέον κατάλληλο θέμα για τους παιδαγωγικούς σκοπούς του προγράμματος. Κι επειδή ένα φεστιβάλ, ακόμα και μαθητικό, πρέπει να έχει ένα λογότυπο, ύστερα από ένα μικρό διαγωνισμό μεταξύ των λογότυπων που πρότειναν όλα τα σχολεία, προκρίθηκε η ελληνική πρόταση, από τους καθηγητές που συμμετείχαν στη διακρατική ομάδα. Το συγκεκριμένο λογότυπο σχεδιάστηκε από τις μαθήτριες: Αθηνά Γόγγη, Ελένη Παπακωνσταντίνου και Αρετή Χρυσανίδου.

Επίσης, έγιναν πολλά εργαστήρια σχετικά με τον κινηματογράφο και το θέατρο, από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, σχεδιάστηκαν δράσεις και δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες, όπως η δημιουργία μιας ταινίας sweded, αλλά και στη διάρκεια των τριών χρόνων του προγράμματος, όπως η διοργάνωση ενός φεστιβάλ. Πέρα από τα παραπάνω, έγινε επαφή με τους υπεύθυνους των παιδαγωγικών προγραμμάτων του φεστιβάλ “Premiers Plans“, που πραγματοποιείται στην πόλη Ανζέ.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, το οποίο προωθεί νέους, κυρίως, ευρωπαίους καλλιτέχνες. Ο σκοπός της συνάντησης με τους υπεύθυνους του φεστιβάλ, ήταν η ενημέρωση για την πρόθεσή τους να συστήσουν μία κριτική επιτροπή ερασιτεχνών, που θα αποτελείται από μαθητές όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα SAFTAS, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ την επόμενη χρονιά, τον Ιανουάριο του 2017 και θα αποφασίσουν για την ταινία μεγάλου μήκους που θα κερδίσει το ειδικό βραβείο.

Όσο για το τι συμβαίνει «εντός των τειχών», έχει γίνει συνέντευξη με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, κριτικό κινηματογράφου και προγραμματίζονται συνεντεύξεις με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, μουσικό και συνθέτη, την Βίκυ Γεωργιάδου, σκηνοθέτη θεάτρου και τον Γιάννη Καραπιπερίδη, σκηνοθέτη ταινιών. Η ομάδα παρακολούθησε τη γενική πρόβα του θεατρικού έργου: «Ο Τρομάρας», από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και τον Δεκέμβριο θα παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές, τέλος, δουλεύουν πυρετωδώς, ώστε να ανεβάσουν τα Χριστούγεννα δύο μικρά θεατρικά έργα: «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη», διασκευή από το ομώνυμο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη και: «Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της Λωξάντρας», διασκευή μιας σκηνής από το γνωστό μυθιστόρημα της Μ. Ιορδανίδου. Το ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Παγγαίου και τον δήμαρχο, Φίλιππο Αναστασιάδη, για το άμεσο ενδιαφέρον και την υποστήριξη στο πρόγραμμα, αλλά και για την κάλυψη των εξόδων της αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού (κινηματογραφικής κάμερας και υπολογιστή για μοντάζ) που δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.