Πλήθος είναι τα μηνύματα για την έναρξη της σχολικής περιόδου 2020-2021, από συλλόγους και αιρετούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του Νομού μας. Δημιουργία, παραγωγικότητα και πρόοδος, σε συνδυασμό με καλή υγεία, αισιοδοξία και ψυχραιμία, είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τη νέα χρονιά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Παρά τις πρωτόγνωρες  υγειονομικές συνθήκες δεν φοβόμαστε, είμαστε δυνατοί, οργανωμένοι, ενημερωμένοι και προπάντων οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να ακούμε τις συμβουλές και τις οδηγίες των ειδικών, που στόχο έχουν την πρόληψη μετάδοσης της ίωσης και την προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ανεξαιρέτως, μικρών και μεγάλων συμπολιτών και συνανθρώπων μας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, μετά από πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τη συναίνεση του Υπουργείου Παιδείας, θα υποστηρίξει ενεργά τους εκπαιδευτικούς στην ασφαλή λειτουργία των βαθμίδων εκπαίδευσης με διαδικτυακά ενημερωτικά σεμινάρια, για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η υγεία όλων και δη των παιδιών είναι ιερή και γι’ αυτή αγωνιζόμαστε νυχθημερόν οι επιστήμονες υγείας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και τις πλατείες, λόγω της αντιμετώπισης και του χειρισμού των περιστατικών με COVID-19. Για μας, το μεγαλύτερο χειροκρότημα και εύσημο είναι, να μη ξανανοσήσει και να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης μας.

Και για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής μας, αρχής γενομένης από τα σχολεία μας. Και κάπως έτσι, η μάχη θα κερδηθεί, πριν ακόμα παρασκευαστεί ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, πριν να έχουμε στη φαρέτρα μας ουσιαστική θεραπευτική αγωγή κατά του κορονοϊού. Οι μαθητές γνωρίζουν, ήδη, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία ότι, η απτή γνώση, η πίστη στις δυνάμεις μας και η επιστημονική πρόοδος, όπως ακριβώς μία εύφορη γη, καρποφορούν. Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά 2020-2021».

Ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, οι ιδιοκτήτες και οι καθηγητές των φροντιστηρίων μελών του Συνδέσμου, ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή, ασφαλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά, θυμίζοντάς τους τα λόγια του αρχαίου φιλοσόφου Δημόκριτου: «Πλείονες εξ ασκήσεως αγαθοί γίνονται, ή από φύσεως» (Οι περισσότεροι γίνονται ικανοί με την άσκηση, παρά από τη φύση τους). Ενημερώνουμε, επίσης, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ότι στα φροντιστήρια πιστοποιημένα μέλη του Συνδέσμου, μπορούν να βρουν ολοκληρωμένη και μεθοδική βοήθεια σε κάθε τους εκπαιδευτικό ζήτημα, σε ένα περιβάλλον που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και εγγυάται την ασφάλειά τους και τη διδακτική επάρκεια των διδασκόντων».

Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρώτο κουδούνι, που χτυπά σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πολύ ιδιαίτερης χρονιάς. Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία εν μέσω της πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει και εδώ όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, πετυχαίνοντας μία ακόμα νίκη κατά του ύπουλου ιού. Τα σχολεία ανοίγουν με συγκεκριμένους κανόνες, βάσει των συστάσεων των ειδικών και η μάσκα θα αποτελεί για τους επόμενους μήνες τον αχώριστο -όχι πάντα ευχάριστο, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο- σύντροφο παιδιών και δασκάλων.

Είμαι βέβαιος ότι και αυτές οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν με επιτυχία. Ο βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει η νεολαία μας, μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να αποκτήσει όλες τις γνώσεις και τα εφόδια που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες, χωρίς να έχουν γνώσεις και «ανοιχτά» μυαλά, γι’ αυτό και επενδύουμε πρωτίστως στην παιδεία. Εύχομαι σε εκπαιδευτικούς και γονείς καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή τους και στους μαθητές μία δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο».

Το μήνυμα της βουλευτού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σουλτάνας (Τάνιας) Ελευθεριάδου, είναι το εξής: «Εύχομαι στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους κηδεμόνες καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο! Ελπίζω, αυτή την εκ προοιμίου δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά που αρχίζει, να κυλήσει όσο το δυνατό πλησιέστερα στην κανονικότητα, ευελπιστώντας ότι οι ελλείψεις, οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις, θα μας απασχολήσουν μόνο στην έναρξη του έτους. Όμως, η έναρξη της μαθησιακής διαδικασίας ελλοχεύει μεγάλους και απευκταίους κινδύνους, όταν δεν ενδυναμώνεται με περισσότερους εκπαιδευτικούς, με περισσότερους φροντιστές καθαριότητας, με περισσότερο υγειονομικό υλικό κι όταν δεν κατανέμονται οι μαθητές μέχρι δεκαπέντε ανά σχολική αίθουσα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, θα σταθώ δίπλα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, για να παλέψουμε μαζί ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία και την απρόσκοπτη μαθησιακή εμπειρία των παιδιών. Καλή σχολική χρονιά!».

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Καβάλας απέστειλε τις ακόλουθες ευχές: «Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας εύχεται σε όλους τους μαθητές καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο με υγεία. Εύχεται σε όλους τους γονείς, κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν δύναμη και υπομονή, ώστε με αγαστή συνεργασία να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο σημαντικό έργο τους, σε μία σχολική χρονιά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες».

Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θάσου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με την αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θάσου, επισκέφτηκε σχολεία της περιοχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχολεία δεν αποτελούν την εξαίρεση. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω covid, ο Δήμος, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, υιοθετεί τη γραμμή της ατομικής ευθύνης. Κι ενώ όλοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της συστηματικής απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τάξεις με 20 και 25 παιδιά, σχολεία με μία καθαρίστρια μειωμένου ωραρίου για 150 μαθητές, αντισηπτικά που δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, δείχνουν την αδιαφορία που χαρακτηρίζει αυτή την πολιτική για την υγεία των μαθητών, των δασκάλων και γενικά της κοινωνίας. Με ημίμετρα δεν είναι δυνατό να υπάρξει προστασία. Πάγια θέση μας είναι, ότι οι σχολικές καθαρίστριες πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα. Ξέρουμε ότι η δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές. Όμως, την καλούμε να απαντήσει γιατί δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχει, να επεκτείνει το ωράριο των εργαζόμενων στην καθαριότητα μερικής απασχόλησης. Απαιτούμε:

-Κονδύλια για την απασχόληση και των 13 καθαριστριών/τών στον Δήμο μας με πλήρες ωράριο.

-Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών.

-Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών και καθαριστριών/στών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

-Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).

-Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και καθαρίστριες/καθαριστές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.