-Πριν το καλοκαίρι, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι θα έρθει «δεύτερο κύμα» της πανδημίας του covid-19. Φαίνεται πως πολλά καρντάσια θεώρησαν ότι το καλοκαίρι, είναι ένα «διάλειμμα» μετά την πρώτη καραντίνα και ενόψει του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας. Κι αυτό, όπως αποδεικνύεται, λειτούργησε, υποσυνείδητα και συνειδητά, με αρνητικό τρόπο, ώστε η κοινωνία να χαλαρώσει.

-Κάποιοι πίστεψαν πως το «δεύτερο κύμα» θα είναι εξασθενημένο και ότι, εν τω μεταξύ, θα βρεθεί το εμβόλιο κατά του covid-19. Ο νομίατρος Καβάλας είπε πως η ένταση του νέου κύματος προκάλεσε τον αιφνιδιασμό απλών πολιτών, ίσως των επιστημόνων και σίγουρα των πολιτικών. «Είναι ξεκάθαρο, ότι αργήσαμε στη λήψη μέτρων σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αιφνιδιάστηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, από την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, γιατί έχει γίνει πολύ πιο μεταδοτικός. Είναι φοβερή η ταχύτητα εξάπλωσης του. Νομίζω ότι, τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν από τις αρχές Οκτωβρίου, τότε που άρχισαν να φαίνονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα», είπε.

-Θα επιτρέψεις, ντόκτορ, να έχω μία διαφορετική άποψη. Πράγματι, από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να αλλάζει η εικόνα της πανδημίας. Ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο δεν ήταν το ίδιο σε όλη την επικράτεια της χώρας. Στο Νομό Καβάλας, για παράδειγμα, είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού και όχι σε καθημερινή βάση. Δηλαδή, έπρεπε από τότε να κλείσει η εστίαση, να επιβληθεί απαγόρευση στην κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ και να εφαρμοστούν τα υπόλοιπα μέτρα;

-Η Πολιτική Προστασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. έβλεπαν που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και λάμβαναν μέτρα για να περιορίσουν τις κατά τόπους εστίες μετάδοσης. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αόρατο και απρόβλεπτο εχθρό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση.

-Ο covid-19 δεν είναι εποχική γρίπη, την οποία οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και γνωρίζουν πως θα αντιδράσουν. Με τον νέο κορονοϊό βαδίζουμε «βλέποντας και κάνοντας». Μερικοί λένε, πως γρήγορα η κυβέρνηση επέβαλε τη δεύτερη καραντίνα, η οποία μπορεί να μην αποδώσει απέναντι στη φοβερή επιθετικότητα του ιού. Δυστυχώς, η λήψη μέτρων κρίνεται και αξιολογείται εκ του αποτελέσματος!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.