• Αυτές τις ημέρες, που δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό), καθώς και στις ιστοσελίδες αθλητικών σωματείων κάποιες «ιστορικές αναδρομές». Μία τέτοια δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας (Kavala B.C.), η οποία περιλαμβάνει και στοιχεία προγενέστερα της ίδρυσης του σωματείου, όπως τα κατέγραψε ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, Σωτήρης Βεζερτζής.
  • Με αφορμή την ενδιαφέρουσα αυτή αναδρομή στην ιστορία της Καβαλιώτικης καλαθοσφαίρισης έως και την ίδρυση της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, θέλουμε να καταθέσουμε και τη δική μας ταπεινή άποψη. Καταρχάς, η δημιουργία της «Ένωσης», δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να γίνει πράξη το ρητό: «η ισχύς εν τη ενώσει» στον τοπικό αθλητισμό. Η μεγαλύτερη, κατά την άποψη μας, στιγμή ήταν η πραγματικά ιστορική συμφωνία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν οι παράγοντες και τα μέλη των σωματείων «Φίλιπποι», «Ηρακλής», Α.Ε.Κ., παρά την μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους, η οποία είχε και κοινωνική διάσταση(!), κατάφεραν με τη στήριξη της δημοτικής Αρχής να ιδρύσουν τον Αθλητικό Όμιλο «Καβάλα». Από το έτος 1965 κι έπειτα, ο Α.Ο.Κ. κατάφερε στην πράξη να ενώσει τους Καβαλιώτες φιλάθλους και να γίνει το «καμάρι» της πόλης και του Νομού.
  • Με πρόεδρο τον αείμνηστο Χρήστο Μπάτση, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η ομάδα ποδοσφαίρου ανήλθε στην Α΄ εθνική κατηγορία και διέπρεψε για συνεχόμενα έτη. Παράλληλα, ο σύλλογος δημιούργησε τμήματα και σε άλλα αθλήματα. Ένα εξ’ αυτών ήταν το τμήμα καλαθοσφαίρισης. Μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο, πρώτο το σωματείο του «Βύρωνα», που δεν συμμετείχε στην ίδρυση του Α.Ο.Κ., έκανε απόπειρα να συγκροτήσει τμήμα καλαθοσφαίρισης, αλλά η προσπάθεια δεν είχε στήριξη και σταμάτησε.
  • Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Α.Ο.Κ. ήταν το μοναδικό σωματείο στην πόλη που διέθετε τμήματα αθλοπαιδιών (καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης). Το 1976, αν δεν κάνουμε λάθος, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αθλοπαιδιών Καβάλας (Σ.Α.Κ.) «Αστέρας», που συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ιδρυτικό μέλος της «Ένωσης» ήταν και ο Σ. Βεζερτζής, τότε παράγοντας του Γ.Α.Σ. «Ηρακλής» Ποταμουδίων, που απέκτησε τμήμα στην καλαθοσφαίριση στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
  • Έγραψε, μεταξύ άλλων, στο αφιέρωμα ότι, έπειτα από έντονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, ο Α.Ο.Κ. και ο «Αστέρας» παραχώρησαν με μετεγγραφή στον «Ηρακλή» καλαθοσφαιριστές τους και διέλυσαν τα ανδρικά τους τμήματα. Οι παράγοντες του «Αστέρα», ωστόσο, είχαν αντίρρηση στην «κάθετη» ενοποίηση και διατήρησαν τα τμήματα παίδων και γυναικών. Το τμήμα γυναικών του συλλόγου, μάλιστα, αγωνίστηκε στην Α΄ εθνική κατηγορία.
  • Την κρίσιμη εκείνη περίοδο, δυστυχώς, ο Ερασιτέχνης Α.Ο.Κ. δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση, διοικητικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα τα τμήματά του να υπολειτουργούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών, που ανήλθε στην Α1 εθνική κατηγορία, δεν άντεξε οικονομικά και έφτασε στη διάλυση!
  • Θεωρούμε ότι εκείνη τη δύσκολη περίοδο, η πόλη έπρεπε να στηρίξει και να δώσει νέα ώθηση στον κορυφαίο αθλητικό σύλλογο. Αυτό έπρεπε να γίνει και στην καλαθοσφαίριση. Όμως, η διοικούσα επιτροπή, με επικεφαλής τον μετέπειτα δήμαρχο, Κωστή Σιμιτσή, αποφάσισε να βάλει «ταφόπλακα» στην ιστορία 30 και πλέον ετών ενός τμήματος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο. Τα τελευταία τρία έτη, από το 2017, το τμήμα επανασυστάθηκε και κάνει μία νέα αρχή από μηδενική, σχεδόν, βάση. Ευχόμαστε να έχει τη στήριξη, που δεν είχε στις αρχές του 21ου αιώνα.
  • Η άποψη μας είναι, πως αν συμφωνούσαν, τότε, οι παράγοντες των τοπικών σωματείων να ενισχύσουν, με παίκτες και χρήματα, τον Α.Ο.Κ., πολύ σύντομα θα ξεπερνούσε την (αγωνιστική) κρίση και θα έφτανε, πάλι, στη διεκδίκηση της ανόδου στην Α2 εθνική κατηγορία, την οποία έχασε σε παιχνίδια μπαράζ και γιατί όχι να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας. Θεωρούμε, επομένως, λανθασμένη την απόφαση να διαλυθεί το ανδρικό τμήμα και να ενισχυθεί ένα σωματείο με μικρότερη ιστορία και δυναμική (Ηρακλής) και στη συνέχεια η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας.
  • Ο Α.Ο.Κ. είναι και θα είναι ο κορυφαίος αθλητικός σύλλογος στην Καβάλα και παρά τα «σκαμπανεβάσματα» στην ιστορία του, θα πρωταγωνιστεί στον αθλητισμό και την κοινωνία. Η σημερινή διοίκηση του Ερασιτέχνη καταβάλλει μία νέα προσπάθεια, η οποία στηρίζεται στην αγάπη για τον σύλλογο και είναι ευτυχές ότι βρίσκει ανταπόκριση. Τα καλύτερα (για τον Α.Ο.Κ.) έρχονται!

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Η φωτογραφία είναι από την περίοδο 1982-1983, όταν ο Α.Ο.Κ. (η ομάδα καλαθοσφαίρισης) πέτυχε, για πρώτη φορά, την άνοδο από την περιφερειακή στη Β΄ εθνική κατηγορία. Δεν γνωρίζουμε εάν η φωτογραφία αυτή είναι από το παιχνίδι μπαράζ. Εάν δεν κάνουμε λάθος, τραβήχτηκε στο παλιό κλειστό γυμναστήριο της Δράμας, το σημερινό ΔΗΓΑ, που βρίσκεται δίπλα στο κολυμβητήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.