Σαφές μήνυμα για τη διατήρηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και για την αναβάθμιση του ρόλου τους στις τοπικές κοινωνίες, έστειλαν από τα Γιάννενα, οι πρόεδροι των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων του άξονα της Εγνατίας οδού. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πραγματοποίησαν την 4η συνάντησή τους, η οποία αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των θεάτρων και την ένωση των δυνάμεών τους, με στόχο κοινές δράσεις, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πολιτισμού. Η συνάντηση έγινε το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβριου 2016 και στη διάρκειά της αποφασίστηκε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πάρουν υλοποιηθούν συντονισμένες δράσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει το «θολό τοπίο» για το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας. Παράλληλα, οι πρόεδροι τόνισαν, ότι σε καμία περίπτωση τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορούν να κλείσουν, ή να καταργηθούν, διότι αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις.
Επίσης, εξέφρασαν την αγωνία τους για τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως η χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν 88.000 ευρώ το 2013 και φέτος 41.000 ευρώ. Για το μείζον αυτό ζήτημα ειπώθηκε, ακόμα, ότι όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του οδικού άξονα της Εγνατίας οδού, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ενίσχυση των θεατρικών παραγωγών στις περιφέρειες τους, πάντα μέσα από ετήσια καλά σχεδιασμένα προγράμματα δράσης, οργάνωσης και προσφοράς θεατρικής παιδείας, για τη συνεχή δημιουργία όρων βελτίωσης του επιπέδου των θεατρικών δρώμενων, καθώς και για τη διαρκή προώθηση της θεατρικής τέχνης, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες με άλλους φορείς, ιδιαίτερα με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Νίκος Μαυροκεφαλίδης (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας), Πέτρος Πετρόπουλος (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας), Κωνσταντίνος Παπαθανασίου (μέλος διοικητικού συμβουλίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), Σοφία Μενεσελίδου (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής), Σοφία Μπιτζίδου (πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών) και εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης της Κοζάνης, της Βέροιας και των Σερρών. Τους εκπροσώπους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υποδέχθηκαν στα Γιάννενα και ξενάγησαν σε μνημεία και μουσεία της πόλης, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου και ο αντιπρόεδρος, Φίλιππος Παπανικολάου. Επίσης, έγινε επίσκεψη στον δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για μία ώρα περίπου και σε δηλώσεις του εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Η πρωτοβουλία των πρόεδρων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας οδού είναι σημαντική και έχει στόχο, να ανυψώσουμε όλοι μαζί τον πολιτισμό», είπε και πρόσθεσε: «Έλεγα στη συνάντηση που είχα με τους προέδρους, πως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του φακέλου των Ιωαννίνων στην υποβολή της πρότασης για την πολιτιστική πρωτεύουσα, ήταν το όραμα αυτό, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας συνολικά για τον πολιτισμό, οι πόλεις που είμαστε πάνω στον άξονα της Εγνατίας οδού. Αν θα ήταν τα Γιάννενα πολιτιστική πρωτεύουσα, θα ήταν μία από τις πιο σημαντικές μας προσπάθειες. Δεν πειράζει όμως, οι παρακαταθήκες μένουν, είναι σημαντικές και να που αυτή η προσπάθεια αρχίζει από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του άξονα της Εγνατίας». Η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων δήλωσε: «Σε αυτή τη συνάντηση πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις και συγκεκριμένα, να υλοποιήσουμε δρώμενα και δραστηριότητες, που θα συνδέσουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μεταξύ τους και θα προάγουν τον πολιτισμό. Ήδη, αρχίζουμε την «Θεατρική Άνοιξη» με μαθητικές συναντήσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα εικαστικό διαγωνισμό, που θα έχει σχέση με τη θεατρική μάσκα και τη σκηνογραφία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί επιτέλους υλοποιούμε μία κοινή προσπάθεια, η οποία δεν είναι κοστοβόρα, αλλά είναι τόσο σημαντική, που θα φέρει χιλιάδες μαθητές κοντά στο θέατρο».
Οι εκπρόσωποι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Μουσείο του Αλή Πασά, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννη» και στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Η πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ευχαριστούν θερμά τον Έφορο Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνο Σουέρεφ, τον συλλέκτη, Φώτη Ραπακούση, τον γλύπτη, Θεόδωρο Παπαγιάννη και τον αρχαιολόγο, κ. Κλείτσα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2017 στην Κοζάνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.