Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του έλληνα στρατιώτη των βαλκανικών πολέμων

0

Εκατόν τρία χρόνια μετά, η Καβάλα γιορτάζει την απελευθέρωση από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, θυμάται και τιμάει τους αγωνιστές της ελευθερίας.
Οκτώβριος 1912. Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την Καβάλα, χωρίς να αντισταθούν οι Τούρκοι. Ακολουθούν βασανιστήρια, ομηρίες, καταπίεση. Όμως, ο ελληνικός στόλος φέρνει το μήνυμα της ελευθερίας. Μία Μοίρα του στόλου, με ναυαρχίδα το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», έχοντας βάση τη Θάσο, περιπολεί στα νερά του Αιγαίου.
25 Ιουνίου1913. Εμφανίζονται τα πρώτα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο της Καβάλας.
26 Ιουνίου1913. Το αντιτορπιλικό «Δόξα» καταπλέει στον όρμο της Καβάλας. Με τη βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που εντοπίζουν τις νάρκες, το Πολεμικό Ναυτικό καταλαμβάνει την πόλη. Ο πλωτάρχης Κριεζής, με ένα μικρό άγημα ναυτών, αποβιβάζεται στη σημερινή διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη και κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης, ενώ εκατοντάδες Έλληνες ζητωκραυγάζουν.
27 Ιουνίου 1913. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης, με το επιτελείο του, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα αποβιβάζεται στην Καβάλα. Το ίδιο απόγευμα, στέλνει από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Εξ’ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».
Στο φετινό εορτασμό της 103ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας, η πόλη, σε μία προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μνήμης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, θα επανατοποθετήσει το άγαλμα του έλληνα στρατιώτη των βαλκανικών πολέμων 1912-1913. Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1938, στην τότε πλατεία Φουάτ (σημερινή Ελευθερίας), ως απόδοση τιμής στον ένδοξο έλληνα στρατιώτη των βαλκανικών πολέμων και καταστράφηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής της περιόδου 1941-1944. Τμήματά του βρέθηκαν το 1955 και το 1967. Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, το άγαλμα, μετά την απαραίτητη συντήρηση και αποκατάσταση, επανατοποθετείται σε περίοπτη θέση στην πλατεία Κρίτωνα Κονσουλίδη, την κυριώνυμη ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από το Πολεμικό Ναυτικό. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα γίνουν από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, που θα αναφερθεί στο ιστορικό του μνημείου. Στη διάρκεια της τελετής, ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Καβάλας, Θανάσης Παρμενίδης και τα μέλη της, θα αποδώσουν το εμβατήριο «Καβάλλα», που εικάζεται ότι γράφτηκε για να τιμηθεί η επέτειος απελευθέρωσης της Καβάλας. Οι παρτιτούρες του εμβατηρίου αποκαλύφθηκαν στα αρχεία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, από τον ίδιο τον αρχιμουσικό Θανάση Παρμενίδη. Δημιουργός του εμβατηρίου, είναι ο αείμνηστος Καβαλιώτης αρχιμουσικός και συνθέτης, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αρχιμουσικός την περίοδο 1914-1938 και αποτέλεσε στυλοβάτης της Φιλαρμονικής.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα ολοκληρωθεί με την επίσημη υποστολή της ελληνικής σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας, με απόδοση τιμών από στρατιωτικό τμήμα της ΧΧ (20ης) Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.