Με ψηφοφορία κατά συνείδηση, από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης, ολοκληρώθηκε η μακρά σε διάρκεια συζήτηση, για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης σε πολυκατάστημα του χώρου της ένδυσης και της υπόδυσης, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη (και Ομονοίας), στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας. Η λειτουργία ενός πολυκαταστήματος στην πόλη, ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, προκαλούσε, πάντα, αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο, ενώ δήλωσε έντονα προβληματισμένη για την απόφαση. «Κάθε απόφαση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, πρέπει να στηρίξουμε τους εμπόρους, που δίνουν τον αγώνα για την επιβίωση τους. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να αγνοήσω τις εξήντα θέσεις εργασίας, που θα προσφέρει το πολυκατάστημα στη δοκιμαζόμενη, από την ανεργία, κοινωνία της Καβάλας. Ζητώ από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης να ψηφίσουν κατά συνείδηση», είπε στην αρχική τοποθέτηση. Τελικά, στη δική της συνείδηση υπερίσχυσαν οι εξήντα θέσεις εργασίας.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε την Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, έκαναν παρεμβάσεις, επίσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης και εκπρόσωπος του πολυκαταστήματος. Ο Β. Λεμονίδης μετέφερε την αγωνία του εμπορικού κόσμου, σημειώνοντας ότι η λειτουργία ενός ακόμα πολυκαταστήματος, θα είναι το «τελειωτικό χτύπημα» για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και για το ήδη βαθύτατα «πληγωμένο» εμπόριο. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό. Εσείς καλείστε να πάρετε την απόφαση. Οι Καβαλιώτες σας ψήφισαν για τις δύσκολες αποφάσεις», είπε.

Ο εκπρόσωπος του πολυκαταστήματος αναφέρθηκε στον πλήρη φάκελο που κατατέθηκε στον Δήμο Καβάλας, για τη χορήγηση της άδειας, καθώς και στα οφέλη που θα έχει η πόλη και η κοινωνία από τη λειτουργία της επιχείρησης. Σημείωσε, ότι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα λειτουργούν ως «άγκυρες», όπως λέγεται στην εμπορική διάλεκτο, για την προσέλκυση καταναλωτών σε μία περιοχή, άρα και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας και δημοτικών συμβούλων, που δικαιολόγησαν την ψήφο τους. Αρνητικοί ήταν οι σύμβουλοι των παρατάξεων: «Ανοιχτή Πόλη» (Κωστής Σιμιτσής, Θόδωρος Μουριάδης), «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» (Βαγγέλης Παππάς, Μανώλης Κελαϊδάκης), «Συμπαράταξη Πολιτών» (Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Χρήστος Ποτόλιας), ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Παρασκευάς Αγανικόλας και μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Ανέστης Τσουρουκίδης, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, Μπάμπης Κουφατζής, Νίκος Μαυρίδης), ενώ «παρών» ψήφισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης, το οποίο εδρεύει στον αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος». «Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία. Η κατάργηση του, θα μας βάλει σε πολύ μεγάλη ανησυχία, κυρίως για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή», σχολίασε η Δ. Τσανάκα και συμπλήρωσε ότι: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πυρόσβεση στη Fraport (σ.σ. την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα). Είναι αδιανόητο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.