Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Καβάλας, είναι σημαντικό κεφάλαιο για τον πολιτισμό, αλλά και για την ιστορία της πόλης. Φέτος, θα γιορτάσει τα εβδομήντα έτη λειτουργίας του, με εκδηλώσεις που θα είναι προσαρμοσμένες στις υγειονομικές συνθήκες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Βαγγέλης Καμπουρίδης. Στο πέρασμα των επτά δεκαετιών υπήρξαν περίοδοι ακμής, αλλά και κρίσεων που κλυδώνισαν τον Σύνδεσμο. «Θεωρώ πως είναι μεγάλο επίτευγμα που καταφέρνουμε να υπάρχουμε», σχολίασε ο πρόεδρος για την «πολυτάραχη» πορεία του Συνδέσμου.

Τόσο στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, λόγω του μηχανισμού επιτήρησης της Ελλάδας, όσο και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με την πανδημία του covid-19, η διοίκηση και τα μέλη του Σ.Φ.Γ.Τ. παρέμειναν δημιουργικά. Την «προμετωπίδα» στην δραστηριότητα όλα αυτά τα έτη αποτελεί ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος», που ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κινηματογραφόφιλο κοινό και άλλες εκδηλώσεις του Συνδέσμου, όταν η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, επιτρέψουν τις πολιτιστικές δράσεις σε ανοιχτούς, τουλάχιστον, χώρους.

Η επέτειος των εβδομήντα ετών συνέπεσε, επίσης, με το εκδοτικό εγχείρημα του νέου «Υπόστεγου». Είναι μία συνέχεια, αλλά όχι αναβίωση της έκδοσης του παλιού «Υπόστεγου», η οποία έχει στόχο να αναδείξει την δουλειά των καταξιωμένων, αλλά και της νέας γενιάς καλλιτεχνών της Καβάλας και όχι μόνο. Συγχρόνως, έχει στόχο να δώσει βήμα έκφρασης των ανησυχιών και των κοινωνικών προβληματισμών της εποχής που ζούμε. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επανέκδοση του «Υπόστεγου». Με τις συνθήκες που επικρατούν, θεωρώ πως έγινε ένας άθλος. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για το πολύ όμορφο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Βαγγέλης Καμπουρίδης, ενώ μίλησαν και δύο από τα μέλη της συντακτικής ομάδας, η Θεοπούλα Τσαπάνη και η Μαρία Σαββίδου. Η πρώτη είπε ότι το «Νέο Υπόστεγο», είναι ένα ζωντανό λογοτεχνικό περιοδικό, με ποικίλες συμμετοχές, που εκφράζει και την φιλοσοφία του Συνδέσμου. «Έγινε πολύ καλή δουλειά και ευελπιστούμε να αρέσει στους αναγνώστες», συμπλήρωσε.

Η Μ. Σαββίδου πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα περιοδικό λόγου και τέχνης, που εκφράζει τις νέες ανησυχίες και προβληματισμούς των καλλιτεχνών. Το 1ο τεύχος έχει Καβαλιώτικο χρώμα και ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Καβαλιώτη λογοτέχνη, Λευτέρη Ξανθόπουλο, ο οποίος απεβίωσε το 2020. Η νέα (διαδικτυακή) μορφή του «Υπόστεγου», είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Συνδέσμου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, το «Υπόστεγο» κυκλοφόρησε από το 1987 έως και το 1998 σε δέκα τεύχη, ως συνέχεια των παλιότερων εκδόσεων του Σ.Φ.Γ.Τ., όπως το «θρυλικό» περιοδικό «Σκαπτή Ύλη». Στις επετειακές εκδηλώσεις θα γίνει αφιέρωμα στις εκδόσεις του Συνδέσμου και στον ρόλο που έπαιξαν στα πολιτιστικά πράγματα της Καβάλας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.