Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας: Πρόσκληση για γνωριμία με την επιστήμη της δημιουργικής γραφής

0

Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων Τεχνών Καβάλας ενημερώνει ότι, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα, πριν από την επίσημη έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, ανοιχτή σε όλους, με θέμα: «Λίγα λόγια για τη δημιουργική γραφή», μία συνομιλία με το κοινό για τους στόχους και την προοπτική των μαθημάτων και γνωριμία με τη διδάσκουσα, στη στέγη του Συνδέσμου με είσοδο ελεύθερη.

Η δημιουργική γραφή, ως σύγχρονος επιστημονικός κλάδος, άρχισε το 1936 με την ίδρυση του Iowa Writer’s Workshop, ενώ σήμερα διαθέτει μία πολύ ισχυρή διεθνή παρουσία. Αποτελεί μία επιστήμη, η οποία συνεργάζεται με πολλές άλλες, δεν είναι μόνο λογοτεχνία, αλλά πολύ περισσότερο φιλοσοφία, παιδαγωγική, ψυχολογία και κοινωνιολογία. Η παραγωγή λόγου με αισθητικά κριτήρια, κανόνες και τεχνικές. Η δημιουργική γραφή μπορεί να διδαχθεί και να κατανοηθεί, όπως κάθε τέχνη που απαιτεί δεξιοτεχνία (Morley 2017:5). Όπως στη ζωή, έτσι και στην τέχνη της γραφής, τίποτε δεν είναι αποκομμένο από το άλλο, όλα συνδέονται με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους, ανάλογα με το ύφος που ο συγγραφέας θέλει να προσδώσει. Κάθε αναγνώστης είναι εν δυνάμει συγγραφέας και όπως αναφέρει ο W. Faulkner, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά! Πέρα απ’ όλα όμως, η δημιουργική γραφή είναι ένα ταξίδι στη φαντασία, ή ένα φανταστικό ταξίδι στο λόγο. Με οικοδομικό υλικό τις λέξεις και αλφάδι τη φαντασία, κάπως έτσι χτίζεται η δημιουργική γραφή.

Η Μάρτζη Κοντέσσα, αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος και μουσειολόγος, με μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μαθητευόμενη δίπλα σε αξιόλογους ανθρώπους, όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Μισέλ Φάις, ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και άλλους, έμαθε πως όλες οι ιστορίες ζουν μέσα μας και η γραφή είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε σκέψεις και εμπειρίες κι αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει, ακόμα, τα ακόλουθα: «Αρχίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά σειρά μαθημάτων, αφενός με παιχνιδιάρικη διάθεση και αφ’ ετέρου με στέρεες επιστημονικές βάσεις, με τίτλο: «Do it Write!» στον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Μάιο του 2020. Μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, που θα φέρουν κοντά το κοινό με την τέχνη της γραφής.

Το παιδικό τμήμα θα γίνει σε συνδιδασκαλία με τη δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης, Κατερίνα Μαραγκού, για παιδιά από 5 έως και 9 ετών μαζί με τους γονείς! Καθώς και 10 έως και 14 ετών. Τα παιδιά μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού και σε συνεργασία με τους γονείς, θα έρθουν σε επαφή με τη γραφή και την μυθοπλασία.

Μετά το τέλος του κύκλου των μαθημάτων, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.