Σ. Ελευθεριάδου: «Χωρίς σχέδιο το άνοιγμα των σχολείων»

0

Με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το επιτελικό αλαλούμ με το άνοιγμα των σχολείων θέτει ευθέως σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων-κηδεμόνων τους. Ενώ επί μία εβδομάδα οι αρμόδιοι υπουργοί επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγούμενου σπάσιμο νεύρων, σχετικά με το άνοιγμα, ή μη, των σχολείων, σήμερα, επίσημη πρώτη για τους χιλιάδες μαθητές, η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια με την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, πριν περίπου δύο μήνες. Ήδη, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αρκετών σχολείων, ανάμεσα τους και αυτού της Θάσου, αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα, κατηγορώντας το Υπουργείο παιδείας ότι, δεν προνόησε ώστε να διασφαλίσει την υγεία των μικρών μαθητών. Οι ανησυχίες τους είναι εύλογες, αλλά τα ερωτήματα τους παραμένουν αναπάντητα.

Την απόλυτη ευθύνη για το «άνοιξε-κλείσει» των σχολείων την έχει η κυβέρνηση. Πριν από το δεύτερο σχολικό lockdown, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και αρκετοί επιστήμονες πρότειναν λύσεις, ώστε να συνεχιστεί το μάθημα δια ζώσης στο φυσικό του χώρο. Έτσι, ενώ το ένα πρωί τα σχολεία άνοιγαν με υπερφίαλες κορώνες για «απόλυτη ασφάλεια», επειδή υπήρχαν τα περίφημα παγουρίνα, στα οποία προστέθηκε η κουβερτούλα, το επόμενο απόγευμα έκλειναν «προληπτικά» αλλά σε βάθος διμήνου. Το σχολείο μπορεί να γίνει ένα ασφαλές μέρος για τους μαθητές και τους δασκάλους με: τμήματα με λιγότερους μαθητές, μικρότερο-εναλλασσόμενο ωράριο, τακτικά-εβδομαδιαία- δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές που συγκατοικούν με ευπαθή, ή ηλικιωμένα άτομα, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών άνω των πενήντα ετών, καθώς και εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Δυστυχώς, το ανέμελο άνοιγμα των σχολείων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ακόμα κλείσιμο, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εύθραυστη ψυχολογία των παιδιών. Και φυσικά, για το κλείσιμο θα φταίνε οι εκπαιδευτικοί, γιατί δεν αέριζαν επαρκώς τις τάξεις».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.