Στην ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε, ως εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, η βουλευτής Καβάλας, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, σχετικά με την κύρωση της έκτης τροποποίησης της σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του «Πρίνου». Απαντώντας στον εισηγητή της πλειοψηφίας, για την στάση των τοπικών βουλευτών για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων από το εργοστάσιο των Πετρελαίων, έκανε κριτική για την αφωνία και την υποκριτική στάση τους. Αναφέρθηκε στην υπόσχεση του υπουργού εθνικής άμυνας προς τους εργαζόμενους για άμεση επίλυση του προβλήματος, ενώ τόνισε ότι, η αποστροφή του υπουργού περιβάλλοντος σχετικά με τις δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ των εργαζόμενων και της εργοδοσίας, δίνει το στίγμα της πολιτικής απραξίας της κυβέρνησης. «Εκτός από επιχειρηματική, πρόκειται για πολιτική επιλογή σας, να το ανέχεστε, να το σιγοντάρετε και να λέτε ψέματα στους εργαζόμενους, ότι θα δοθεί λύση», είπε προς τον Κώστα Σκρέκα. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, που επεξεργάστηκε το ζήτημα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η αρχική σύμβαση παραχώρησης, στην οποία εμπεριέχεται και η σύμβαση που κυρώνεται, έχει παραβιαστεί καθ’ ολοκληρία.

-Σχετικά με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, επιβαρύνονται οι πολίτες με 314 εκατομμύρια ευρώ και ενδεχομένως με 420 εκατομμύρια ευρώ για συνοδευτικά έργα, για να πλουτίζουν μερικοί γνωστοί επιχειρηματίες.

-Η Energean, κατά παράβαση της σύμβασης, χρησιμοποιεί αλλοδαπό προσωπικό, κυρίως μέσω εργολάβων, οι οποίοι δεν μπορούν να αρχίσουν την παραγωγή, ούτε να κάνουν συντήρηση και το εργοστάσιο παραμένει κλειστό.

-Σήμερα, ο «Πρίνος» δεν παράγει από υπαιτιότητα, αποκλειστικά, της Energean και δεν υφίσταται κανένα γεγονός ανωτέρας βίας, όπως προβλέπεται στην αρχική σύμβαση παραχώρησης.

-Η εταιρεία το 2020 πρόβαλε αδυναμία εξυπηρέτησης και παρουσίασε λειτουργικές ζημιές 83,4 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, προσφεύγοντας στην κρατική στήριξη. Και την στήριξη έδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Απευθυνόμενη στον Κ. Σκρέκα δήλωσε ότι: «Δόθηκαν εκατό εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την ίδια ώρα που η Energean σταμάτησε την παραγωγή στον «Πρίνο». Την σταμάτησε με δική της απόφαση αμέσως μετά το shutdown τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, σταμάτησε το φυσικό αέριο και επομένως την παραγωγή πετρελαίου στην Καβάλα, το μοναδικό κοίτασμα στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας το «δώρο» ένταξης της Energean στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ζήτησε από τον υπουργό, να απαιτήσει από την Energean να τηρήσει την σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο, καθώς την παραβιάζει σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Δεν έχει πληρώσει τα royalties ποτέ από τότε που ήρθε. Μόνο το έτος 2018, μία φορά. Δεν γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις στα πηγάδια, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και μένει στάσιμη στα χίλια πεντακόσια βαρέλια. Γιατί πάνω από δυόμισι χιλιάδες βαρέλια θα έπρεπε να πληρωθεί το ελληνικό δημόσιο». Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ατύχημα στις χερσαίες εγκαταστάσεις, σημειώνοντας ότι οφείλεται στην μη τήρηση των συνθηκών ασφάλειας από την εταιρεία, ζητώντας από τον υπουργό την επιτάχυνση της διαδικασίας και συμπληρώνοντας ότι, η έκρηξη θα μπορούσε να είναι ολέθρια για την Καβάλα. Κατέληξε, απευθυνόμενη στον υπουργό περιβάλλοντος σχετικά με την απουσία χρονικού ορίου επέκτασης της σύμβασης, λέγοντας ότι: «Προφανώς δεν έχετε σχέδιο. Προφανώς, οι λόγοι για τους οποίους αναφέρετε ότι γίνεται αυτή η παράταση και οι μακροπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Γιατί δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Δεν σας ενδιαφέρει η υγιής επιχειρηματικότητα. Δεν σας ενδιαφέρει το να παράγεται πετρέλαιο στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την εποχή, που έχουμε αυτά τα θέματα στο ενεργειακό κομμάτι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.