-Κατά την άποψη του δημοτικού συμβούλου Δήμου Καβάλας, με την παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής μας», Γιάννη Μούτλια, η Καβάλα έχασε την ευκαιρία να γίνει ο ενεργειακός κόμβος όχι μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και η ενεργειακή πύλη για την βαλκανική ενδοχώρα! Διότι, όταν επρόκειτο να γίνουν ορισμένες «επενδύσεις» στην περιοχή, μερικοί ξεσήκωσαν την τοπική κοινωνία προβάλλοντας περιβαλλοντικά ζητήματα.

-Εάν εννοεί, ο αγαπητός Γιάννης Μούτλιας, τις «επενδύσεις» της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση λιθάνθρακα και την εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Υ.Φ.Α.) στον κόλπο της Καβάλας, θα μας επιτρέψει να έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την συμβολή των δραστηριοτήτων αυτών στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Όπως επιφυλασσόμαστε για την ανάπτυξη που προσδοκούν να έχουν στην Αλεξανδρούπολη με τα δύο Ανεξάρτητα Συστήματα Φυσικού Αερίου (Α.Σ.Φ.Α.) στο Θρακικό πέλαγος. Ειλικρινά, φίλε Γιάννη, δεν ζηλεύουμε την Αλεξανδρούπολη επειδή θα γίνει, όπως είπες, το «οικονομικό κέντρο» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τα επόμενα έτη, ο πληθυσμός της θα φτάσει στους 150.000 κατοίκους. Το ευχόμαστε να μεγαλώσει σε πληθυσμό η πρωτεύουσα, αλλά ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ερήμωση του υπόλοιπου Νομού Έβρου και κυρίως του βόρειου τμήματος.

-Όπως και να έχει, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Περιφέρειας μας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος. Η Αλεξανδρούπολη, λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει, προσφέρεται να γίνει «ενεργειακός κόμβος» και «ορμητήριο» για τις στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α., συγνώμη του ΝΑΤΟ θέλαμε να γράψουμε, στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θάλασσας.

-Η Καβάλα είναι ήδη «ενεργειακό κέντρο», με την διέλευση του Διαδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline) και κυρίως την λειτουργία των Πετρελαίων από την δεκαετία του 1980. Ωστόσο, θα καταστεί τα επόμενα έτη κέντρο ενεργειακής καινοτομίας στην βαλκανική χερσόνησο και την ανατολική Μεσόγειο, όταν αρχίσει να υλοποιείται ο μετασχηματισμός του «Πρίνου», από την Energean, σε «πράσινο Πρίνο»! Και βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονούμε την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο παλιό κοίτασμα «Νότια Καβάλα», όταν τελειώσει ο διεθνής διαγωνισμός από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

-Να είσαι σίγουρος, φίλε Γιάννη, ότι αν κατασκευαστεί ο αγωγός EastMed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Κρήτης, η Αλεξανδρούπολη δεν θα έχει την ίδια σημασία ως «ενεργειακό κέντρο» της βαλκανικής ενδοχώρας. Οι δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Θρακικό πέλαγος, θα κατασκευαστούν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, για την μεταφορά του ακριβού αμερικανικού Υ.Φ.Α. στην Ευρώπη.

-Η Καβάλα έχει τουριστικό προσανατολισμό και υπερέχει στον τομέα αυτό της Αλεξανδρούπολης. Καταφέρνει, επίσης, να συνδυάζει τον τουρισμό με τις ενεργειακές επενδύσεις. Αν προχωρήσει γρήγορα και η κατοίκηση του Περιγιαλίου, είναι βέβαιο πως ο πληθυσμός θα φτάσει και θα υπερβεί τους 100.000 κατοίκους τα επόμενα έτη. Εν κατακλείδι, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη πρέπει να αξιοποιήσουν καθεμία τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα, που είναι διαφορετικά.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες Κωνσταντίνε. Θυμάσαι τους ταξιδιωτικους κ οδικούς χάρτες της ΕΛΠΑ την δεκαετία του ’80 με σπιράλ; Ήταν ένας πραγματικός θησαυρό γνώσεων. Είχε τα πάντα κ μάλιστα κ την απογραφή πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τελευταίο χωριό. Η απογραφή του 1981 κατετασε την Καβάλα πληθυσμιακά στην 7η θέση μετά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας κ Βόλου με λιγο πάνω από 57.000 κατοίκους. Η απογραφή του 2011 μας έχει με 54.000 κατοίκους. Μέσα σε 30 χρόνια ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3.000 κατοίκους. Από την 7η θέση το 1981 σίγουρα δεν θα θες να ξέρεις που είμαστε το 2011. Είμαστε η μοναδική πόλη κ ταυτόχρονα πρωτεύουσα νομού που παρουσίασε μείωση πληθυσμού μεσα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα με άλλες πόλεις που όχι απλά αύξησαν τον πληθυσμό τους αλλά γιγαντωθηκαν κιόλας. Μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα πείσουν τον οποιονδήποτε. Βέβαια όταν μας ρωτάει κάποιος ξένος πόσο πληθυσμό έχει η Καβάλα σε ολους αρέσει να φουσκωνουμε τα νούμερα κ να λέμε ,ε περίπου 75 – 80.000 κατοίκους. Με την ίδια λογική οι πόλεις που έχουν 80 θα έχουν 100, αυτές με 100 θα έχουν 140 κ πάει λέγοντας. Τα πετρέλαια κ τα λιπάσματα που αποτελούν τις δύο πολύ βαριές βιομηχανίες τις περιοχής δεν έφεραν την πληθυσμιακή έκρηξη την δεκαετία του ’80 γιατί πολύ απλά δύο βιομηχανίες δεν αρκούν. Όμως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη για επιδότηση εγκατάστασης αλλά κ μεταφοράς επιχειρήσεων στην Θράκη έφερε την πλήρη αποβιομηχανηση της περιοχής μας παρόλο που ανηκαμε στην ίδια Περιφέρεια. Άλλες μεταφέρθηκαν δίπλα κ αλλες κλείσανε όπως τα Πλαστικά Καβάλας, ο Ξιφιας κ.α. Μείναμε με λίγες βιοτεχνίες επεξεργασίας καπνού, με την αλιεία κ μερικές τουριστικές μονάδες. Με αποτέλεσμα την φυγή του πληθυσμού σε άλλες πόλεις. Οπότε αν δεν έβρισκες δουλειά στο δημόσιο ή στις προαναφεθεισες εταιρείες έφευγες. Ανάμεσά τους έφυγε κ γράφων κ πήγε στο Βόλο ή πιο σωστά στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Οπότε Κωνσταντίνε τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι με τις επενδύσεις στην ενέργεια κ στον τουρισμό θα φτάσει ο πληθυσμός της Καβάλας στους 100.000 κατοίκους ; Η Καβάλα δεν αυξήθηκε όταν ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας από 8 εκατομμύρια το 1980 έφτασε στα 10 εκατομμύρια το 2011. Η Ελλάδα αύξησε τον πληθυσμό της κατά 2 εκατομμύρια μέσα σε 30 χρόνια κ η Καβάλα έχασε 3.000 κατοίκους το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πώς λοιπόν εμείς θα πάμε στους 100.000 όταν τα 10 εκατομμύρια για την Ελλάδα ήταν το peak, κ πλέον ο πληθυσμός της χώρας έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται κ μιλάνε ότι σταδιακά σε μερικά χρόνια θα φτάσουμε πάλι στα 8 εκατομμύρια της δεκαετίας του ’80; Μιλάμε για πολύ δυσοίωνα σενάρια.

  2. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Βασίλη. Όντως μας αρέσει φουσκώνουμε λίγο τα νούμερα και να λέμε ότι η Καβάλα έχει πληθυσμό 75-80.000 κατοίκους. Αν πεις ότι η Ξάνθη έχει περισσότερους κατοίκους σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή σου απαντούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί κάτοικοι της Καβάλας απογράφονται στα χωριά τους. Άραγε δεν συμβαίνει αυτό και στην Ξάνθη. Όσο για τον τουρισμό στην Καβάλα είναι για Σαββατοκύριακο. Το είχε πει ο αείμνηστος δήμαρχος Αθανασιάδης. Τώρα πως αρθρογράφος βλέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ τουριστικής και ενεργειακής ανάπτυξης είναι λίγο περίεργο. Τα τελευταία χρόνια πόλεις και κωμοπόλεις που τις λέγαμε χωριά [Τρίκαλα, Καλαμπάκα,Λιτόχωρο] έχουν περισσότερους τουρίστες από την Καβάλα όλο το χρόνο. Αν πεις κάπου ότι είσαι από την Καβάλα σου λένε …ααα… ωραία πόλη αλλά δεν έχει ζωή. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες για την πόλη μας. Δεν ήξερα ότι μειώθηκε και ο πληθυσμός της!!! Κάτι πρέπει να γίνει.

    • Η Καβάλα εκτός από ωραία πόλη, έχει την δυναμική να αυξήσει τον πληθυσμό της τα επόμενα έτη. Κι αυτό θα γίνει προσελκύοντας κόσμο από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων που τους υποχρέωσαν να ξενιτευτούν. Για παράδειγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχουν σημαντικά κενά στο υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ στο εξωτερικό εργάζονται δεκάδες συμπατριώτες υγειονομικοί. Αν δημιουργηθούν στην Ελλάδα οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες, είμαστε βέβαιοι πως θα επιστρέψουν αρκετοί ξενιτεμένοι. Η Καβάλα προσφέρεται για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Επίσης, με την παραγωγική αναδιάρθρωση στις δύο μεγάλες χημικές βιομηχανίες, Λιπάσματα-Πετρέλαια, δημιουργούνται ανάγκες για νέο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να συμβάλλει στην δημιουργία δύο-τριών ακόμα μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή, να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής πλαστικών και ιχθυρών, να λειτουργήσει μία ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα κ.λπ., να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και σε συνδυασμό με τον τουρισμό, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Βεβαίως είναι σοβαρό πρόβλημα η υπογεννητικότητα, αλλά με την πολιτική αναζωογόνησης της περιφέρειας, θα αντιστραφεί το φαινόμενο της συγκέντρωσης του ελληνικού πληθυσμού στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα σταματήσει η μετανάστευση στο εξωτερικό και θα αρχίσει ο επαναπατρισμός των ομογενών. Αυτά δεν θα γίνουν από την “μία ημέρα στην άλλη”, αλλά με έναν σταθερό ρυθμό, τα αποτελέσματα θα φανούν στην επόμενη απογραφή του πληθυσμού. Αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ακόμα και το καμένο δάσος αναγεννάται σε είκοσι-τριάντα έτη. Όπως έγινε με το πανέμορφο περιαστικό δάσος της Καβάλας, που κάηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.