Το σωματείο οικοδομών και συναφών επαγγελμάτων Νομού Καβάλας, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 και τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την περιβόητη ανάπτυξη, συνοδευόμενο από εξαγγελίες που κρύβουν τον πραγματικό του χαρακτήρα και τη στόχευσή του. Η ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν θα είναι μία «ανάπτυξη για όλους». Είναι μία ανάπτυξη που απαιτεί το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα άλλα αρπαχτικά. Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες τροπολογίες που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, που δίνουν σαρωτικό χτύπημα σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα των εργαζομένων. Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

-Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις, να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν. Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.

-Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους, είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού. Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια, για να κατρακυλήσουν ακόμα παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μία ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.

-Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.

-Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο και τα δικαιώματά τους.

Είναι μία κατά μέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του Σ.Ε.Β., του κεφαλαίου. Ο ρόλος της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. πρέπει να βρει απέναντι του την καταδίκη όλων των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. βλέπει τις «δικές της» αντεργατικές προτάσεις να μπαίνουν για υλοποίηση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πέρσι, στήριξε την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά τη ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου, τώρα στηρίζει το παραπέρα χτύπημα των αγώνων και της λειτουργίας των συνδικάτων. Καμία κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε μέτρα καταστολής των αγώνων αν απέναντί της είχε συνδικάτα που αποδέχονται τη γραμμή που προωθεί η πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε., μία γραμμή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συμφέροντα, που θα προωθούνται στον απόλυτο βαθμό με πρωτοβουλίες και αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, που αναγορεύεται στον απόλυτο άρχοντα, που θα κρίνει πως θα λειτουργούν τα συνδικάτα, ποιοι αγώνες είναι «νόμιμοι» και ποιοι όχι. Τα μέτρα καταστολής στοχεύουν τους εργάτες και τα συνδικάτα που αγωνίζονται με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Δεν θα το επιτρέψουμε. Με την απεργία δίνουμε την απάντησή μας. Βάζουμε τη βάση για κλιμάκωση της πάλης μας. Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τους ανέργους, μαζικά να πρωτοστατήσουν στην επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.