Το σωματείο συνταξιούχων Ν.Α.Τ. Καβάλας-Θάσου, σχετικά με τη διακοπή των δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Χρόνο με το χρόνο, διευρύνεται ακόμα παραπέρα η ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών. Από την 1η Δεκέμβρη και εν μέσω πανδημίας, διέκοψαν τα δρομολόγια οι ναυτιλιακές εταιρίες από Πρίνο για Καβάλα. Κενό γράμμα οι υποσχέσεις του Υπουργείου ναυτιλίας και των κυβερνητικών βουλευτών για τρία δρομολόγια τον χειμώνα, που ούτε και αυτά σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου. Οι πλοιοκτήτες, πατώντας πάνω στο νομοθετικό έκτρωμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2001, που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, έχουν κάνει οικονομικό τους τσιφλίκι τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού. Βάζουν δρομολόγια όπου, όταν και όσα θέλουν.

Η απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών σημαίνει ελευθερία δράσης των ναυτιλιακών εταιριών, σημαίνει άρση κάθε υποχρέωσης απέναντι στους κατοίκους του νησιού για απρόσκοπτη, ασφαλή, τακτική μετακίνηση προς την Καβάλα. Σημαίνει ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, αφού τους ξεζουμίζουν την καλοκαιρινή περίοδο και τον χειμώνα τους πετάνε στην ανεργία. Η γραμμή Πρίνος-Καβάλα είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Θάσου, αλλά και της Καβάλας, γιατί από εκεί έχουμε πρόσβαση στο διοικητικό κέντρο, εκεί εδρεύουν όλες οι Υπηρεσίες, αφού στο όνομα των αναδιαρθρώσεων έχουν κλείσει οι Υπηρεσίες του νησιού και αναγκαζόμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι Οδύσσεια μέσω Κεραμωτής και με πρόσθετο οικονομικό κόστος, τη στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στο εισόδημα σπάει κόκαλα και η επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η ανάλγητη και αδιάλλακτη πολιτική κυβέρνησης και πλοιοκτητών, καταδικάζει, εν μέσω πανδημίας, τους νεφροπαθείς, τους ανθρώπους με βαριές ασθένειες, τους υπόλοιπους ασθενείς του νησιού που χρειάζονται τακτικά να πηγαίνουν στο νοσοκομείο της Καβάλας σε μία απίστευτη ταλαιπωρία με κίνδυνο τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση μπροστά στο κέρδος των πλοιοκτητών, δεν υπολογίζει τίποτα, καμία κοινωνική ανάγκη, ούτε αυτής της ευάλωτης κοινωνικής μερίδας του νησιού, των βαριά ασθενών  που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η ανθρωπιά της κυβέρνησης και οι ευθύνες της στον λαό του νησιού σταματάνε στα θέλω και τις ανάγκες των πλοιοκτητών. Ενώ οι υποσχέσεις για μονάδα τεχνητού νεφρού, φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο νησί, ένα αίτημα χρόνων του λαού του νησιού παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Υγείας του νησιού παραμένει υποβαθμισμένο σε γιατρούς, νοσηλευτές, υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα υλικά. Το θράσος των πλοιοκτητών περισσεύει, όταν επικαλούνται ότι η γραμμή Πρίνου-Καβάλας είναι οικονομικά ασύμφορη και την εγκαταλείπουν, μία γραμμή ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του λαού του νησιού. Τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευσαν τεράστια κεφάλαια από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, το χαμηλό επίπεδο των αμοιβών, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απλήρωτη εργασία, τις αυξήσεις φωτιά στα εισιτήρια. Αξιοποιούν την πανδημία για νέο ζεστό χρήμα και νέα προνόμια.

Η κυβέρνηση ως προστάτιδα και εγγυήτρια δύναμη των κερδών των πλοιοκτητών, όπως άλλωστε κάνουν όλες οι κυβερνήσεις, τους έχουν μπουκώσει στο χρήμα με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, απαλλαγή από τις εισφορές στο Ν.Α.Τ., απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. στα εισιτήρια, την ίδια στιγμή αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων αντί να τις μειώσουν. Απαλλάσσονται από τα λιμενικά τέλη, οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων με κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων. Με νόμο που έφερε για ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα για να παρατείνουν για τέσσερις μήνες τους ελέγχους των πλοίων για απόκτηση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Επίσης, τους δίνει το δικαίωμα να αποκτούν πιστοποιητικά εξ αποστάσεως!!! Αυτή η μέθοδος της εξ αποστάσεως επιθεώρησης πλοίων, δίνει τη δυνατότητα στους πλοιοκτήτες να την εφαρμόζουν ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, ή ζημιάς των πλοίων.

Οι ναυτεργάτες λιώνουν στην ανεργία από την παρατεταμένη ακινησία των πλοίων και ακόμα και αυτό το επίδομα-ψίχουλα των 530 ευρώ δεν το έχουν λάβει από τον μήνα Ιούνιο. Δεν έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2020 και ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η κατάργηση της κλαδικής Σ.Σ.Ε. επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες χωρίς κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αφαίμαξη από τις συντάξεις των ναυτεργατών, ενώ οι δεσμεύσεις για επιστροφή των κλεμμένων κατέληξε στην επιστροφή ενός μικρού μέρους και όχι σε όλους, συνεχίζεται η μη καταβολή των δώρων, το χαράτσι αλληλεγγύης που επιβάλλεται μόνο στους συνταξιούχους, ενώ καμία οικονομική ενίσχυση δεν έχει δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, που σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, παρά την μείωση του εισοδήματος τους (κατάργηση τους Ε.Κ.Α.Σ., επιβολή χαρατσιού για την υγεία κ.λπ.). Από το 2016 έχουν να αποδοθούν οι πλήρεις συντάξεις των ναυτεργατών, εξακολουθεί να δίνεται προσωρινή σύνταξη, δεν έχουν δοθεί οι αναβαθμίσεις, ενώ έχουν καταβληθεί οι εισφορές στο Ν.Α.Τ.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά, ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν, δεν μας πείθει. Κι αυτό αποδεικνύεται από τον πακτωλό χρημάτων που δίνεται στους εφοπλιστές, στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι επιλογή της κυβέρνησης να μπουκώνει στο χρήμα εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανους, τουριστικούς ομίλους, καναλάρχες, κλινικάρχες. Λεφτά όμως για την υγεία, για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, για υλικοτεχνική υποδομή, για μισθούς και συντάξεις δεν υπάρχουν.

Όλοι οι θιασώτες της απελευθέρωσης των θαλάσσιων συγκοινωνιών κάνουν ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διακοπή των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας, ενώ είναι οι ίδιοι που έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστεί το καθεστώς της απελευθέρωσης των θαλάσσιων συγκοινωνιών, ορισμένοι απ’ αυτούς συκοφάντησαν τους αγώνες των ναυτεργατών και του λαϊκού κινήματος του νησιού, που πάλεψε ενάντια στην ασυδοσία της ελευθερίας της δράσης των πλοιοκτητών. Σήμερα, μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές, υποβάλλουν το αίτημα για νέο ζεστό χρήμα στα σεντούκια των ναυτιλιακών εταιριών. Η υποκρισία των κυβερνητικών βουλευτών και των άλλων αστικών κομμάτων περισσεύει. Από τη μία, ψηφίζουν και εφαρμόζουν το καθεστώς της απελευθέρωσης, της ασύδοτης δράσης των πλοιοκτητών και όλα τα προνόμια που δίνει η φιλοεφοπλιστική πολιτική με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, απαλλαγές στις εισφορές στο Ν.Α.Τ., τα λιμενικά τέλη, όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος των ναυτεργατών που λύνει τα χέρια των πλοιοκτητών. Και από την άλλη, κάνουν ότι νοιάζονται για τα προβλήματα που δημιουργεί η διακοπή των δρομολογίων σε βάρος των κατοίκων του νησιού και των ναυτεργατών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ. Να απαιτήσουμε, εδώ και τώρα, να προγραμματιστούν δρομολόγια στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού χωρίς καμία επιδότηση.

-Προστασία της υγείας του λαού με μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό για τους κατοίκους του νησιού με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, στους εργαζόμενους, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία να παρέχουν δωρεάν τεστ για COVID-19 με κρατική μέριμνα.

-Άμεση στήριξη του Κέντρου Υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και υλικοτεχνική υποδομή. Αναλώσιμα υλικά. Δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού. Φαρμακείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο νησί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.