Συνεχής ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Ελευθερούπολη, τη Νέα Πέραμο και τη Νικήσιανη

0

Σε συνέχεια της τελευταίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δειγματοληπτικών ελέγχων της 31-3-2014, στο δημοτικό δίκτυο υδροδότησης των οικισμών Νικήσιανης, Ελευθερούπολης και Νέας Περάμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 14 Απριλίου 2014, σύσκεψη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας, παρουσία εκπροσώπων της Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Ε.Φ.Ε.Τ. και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, σε συνάρτηση με τις έως τώρα ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού ως προς τις υπερβάσεις στο στοιχείο Αρσενικό, οι οποίες προτάθηκαν από τον φορέα υδροδότησης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που εξέδωσε για το θέμα το Υπουργείο Υγείας, εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:

– Στην Ελευθερούπολη, όπου τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν τιμές κοντά στα 12μg/l, η Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου ενημέρωσε τις συναρμόδιες αρχές ότι υπάρχει νέα υδρευτική γεώτρηση, η οποία βρίσκεται στη θέση «Κουβαλίκι» και θα χρησιμοποιηθεί άμεσα ως η κύρια γεώτρηση μαζί με την υπάρχουσα, αναμειγνύοντας το νερό στις κατάλληλες αναλογίες και η οποία, όπως διατείνεται η Δ.Ε.Υ.Α., θα επαναφέρει άμεσα την τιμή του Αρσενικού στα όρια του νόμου. Η διαπίστωση της λειτουργικότητας αυτών των ενεργειών θα γίνει με νέα δειγματοληψία τις προσεχείς ημέρες, η οποία θα εξετάσει την καταλληλότητα του νερού που θα προκύψει με την προσθήκη της νέας υδρευτικής γεώτρησης. Τα αποτελέσματα αναμένονται την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

– Στη Νέα Πέραμο, όπου οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στα δύο άκρα του οικισμού έδειξαν μία τιμή άνω του ορίου και μία τιμή κάτω του ορίου αντίστοιχα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάργηση των δύο γεωτρήσεων που είχαν αυξημένες τιμές Αρσενικού και η αντικατάστασή τους με τη γεώτρηση στη θέση «Μηχανικά», που έχει χαμηλές συγκεντρώσεις Αρσενικού, φαίνεται να αποδίδει. Όχι, όμως, σε όλη την έκταση του οικισμού, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί επανάληψη των μετρήσεων σε περισσότερα σημεία, προκειμένου να εκτιμηθεί η καταλληλότητα του νερού σε όλη την έκταση του οικισμού με νέα δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

-Στη Νικήσιανη, για την οποία βρίσκεται σε ισχύ απόφαση απαγόρευσης χρήσης του νερού ως πόσιμου, τα αποτελέσματα έδειξαν τιμές 10,5μg/l και 6,7μg/l (Γυμνάσιο και Κ.Α.Π.Η. αντίστοιχα). Οι τιμές που βρίσκονται κοντά στο όριο των 10 μg/λίτρο οφείλονται, πιθανότατα, στην ανάγκη αύξησης της συχνότητας πλύσης των φίλτρων λόγω κορεσμού του πληρωτικού υλικού. Και στον οικισμό αυτό θα επαναληφθεί, άμεσα, η δειγματοληψία, δεδομένου ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διαρκής και αδιάλειπτη τήρηση των ορίων που θέτει η νομοθεσία, πριν αρθεί η απαγόρευση πόσης του νερού που ισχύει από τον περασμένο Μάιο.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένονται κι αυτά εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Οι συναρμόδιες αρχές δεσμεύονται να συνεχίσουν σε κάθε περίπτωση, την παρακολούθηση του Αρσενικού στον οικισμό της Νικήσιανης, τόσο με δειγματοληψίες που πραγματοποιεί η Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου, όσο και κατά τον εποπτικό έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, που θα γίνεται σε τακτική βάση για να διαπιστώνονται τα όποια μελλοντικά προβλήματα ανακύπτουν κατά τη λειτουργία των φίλτρων και να ενημερώνεται κατάλληλα το καταναλωτικό κοινό.

Κατηγορούμενος

το Μάιο ο Β. Ξουλόγη

Εν τω μεταξύ, στις 18 Μαΐου 2015 θα κληθεί να δικαστεί ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, με αφορμή την καταγγελία που έκανε ο πρώην δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Παγγαίου και νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Παράσχος Σιμούδης. Ο Β. Ξουλόγης θα είναι κατηγορούμενος, γιατί παρά την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να απαγορευτεί η κατανάλωση πόσιμου νερού στους οικισμούς Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιος Χριστόφορος, λόγω της υπέρβασης των ορίων του Αρσενικού, προέτρεψε τους δημότες να πίνουν άφοβα νερό από το δίκτυο ύδρευσης.

«Στις 14/5/2013 κατέθεσα έγγραφη καταγγελία-αναφορά για την ανεύθυνη και επικίνδυνη παρότρυνση του δημάρχου Παγγαίου, κ. Ξουλόγη, μέσω των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, προς τους δημότες των περιοχών Νικήσιανης, Γεωργιανής και Αγίου Χριστοφόρου, να καταναλώνουν νερό που υπερβαίνει το όριο περιεκτικότητας σε Αρσενικό. Από τις 8/5/2013 είχε ήδη εκδοθεί απαγόρευση χρήσης νερού της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, με υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη, κ. Γρανά, λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης περιεκτικότητας του νερού σε Αρσενικό. Για το αδίκημα αυτό, της έκθεσης δημοτών σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, η Εισαγγελία Καβάλας, μετά την ανωτέρω καταγγελία-αναφορά μου, προέβει σε άσκηση ποινικής διώξης κατά του δημάρχου Παγγαίου, κ. Βασίλη Ξουλόγη, με ημερομηνία εκδίκασης την 18/5/2015», αναφέρει η ανακοίνωση του Π. Σιμούδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.