Η Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 αποτελεί την εαρινή ισημερία, δηλαδή την αρχή της άνοιξης. Την ημερομηνία αυτή, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η μέρα αυτή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να επαναληφθεί το πείραμα του Ερατοσθένη, επειδή είναι γνωστός ο τόπος που ο ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα. Λόγω της κυριακάτικης αργίας, η εκτέλεση του πειράματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καβάλας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, Μανώλη Κουσλόγλου, φυσικού, επανέλαβαν το πείραμα του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν σε δύο διοργανώσεις:
Α) Στο Eratosthenes Experiment http://eratosthenes.ea.gr/ (συμμετέχουν 220 σχολεία από την Ευρώπη). Το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε μετρήσεις με τρεις ανεξάρτητους συνεργάτες:
– Elementary School Racoviţa – Romania
– ΓΕ.Λ. Αυλωναρίου Εύβοιας
– 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
Β) Στη διοργάνωση των ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Σπάρτης, Μυτιλήνης και 1ου Ηρακλείου, με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ (συμμετέχουν 300 σχολεία από την Ελλάδα). http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/139-astronomia-8. Οι μετρήσεις γίνονται αυτόνομα από κάθε σχολείο.
Λίγα λόγια για το πείραμα του Ερατοσθένη:
Ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέτρησε την περιφέρειας της γης πριν από 2.300 χρόνια με εξαιρετική ακρίβεια. Πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν), ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Ο Έλληνας μαθηματικός μέτρησε στην Αλεξάνδρεια, ότι οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μία γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια, μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, με αξιοζήλευτη ακρίβεια, την περιφέρεια της γης.