Τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης στον τομέα της καλλιέργειας επιτραπέζιων σταφυλιών και κυρίως, την εναρμόνιση με τη ζήτηση της αγοράς, έχει ως στόχο ο διάλογος που άρχισε μεταξύ της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων μερών. Το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Σωτήρης Παπαδόπουλος, προσκάλεσε σε συζήτηση τους εξαγωγείς σταφυλιών του Νομού Καβάλας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Καβάλας.

«Η συζήτηση αυτή, θέλουμε να γίνει ερέθισμα για περαιτέρω προβληματισμό και διερεύνηση της αγοράς. Πρέπει να αναζητήσουμε και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, για να εισάγουμε στην περιοχή νέες ποικιλίες άσπερμων σταφυλιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μας και το εισόδημα όλων όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν», είπε ο Σ. Παπαδόπουλος στην εναρκτήρια τοποθέτηση και πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να εγκαταλειφθεί η παραγωγή της ποικιλίας «σουλτανίνα», η οποία κυριαρχεί στις εξαγωγές για αρκετά χρόνια, αλλά να συνδυαστεί με άλλες ποικιλίες που έχουν μέλλον στη διεθνή αγορά.

σταφύλια σουλτανίναΤην ίδια άποψη εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι: «Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε μία μόνο ποικιλία. Η «σουλτανίνα» θα παραμείνει το κορυφαίο εξαγώγιμο είδος σταφυλιού του Νομού για τα επόμενα χρόνια. Όμως, πρέπει να αφουγκραστούμε την αγορά και την προτίμηση των καταναλωτών, για να προσαρμόσουμε την παραγωγή μας στην προτίμηση αυτή». Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση για ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών που παρουσιάζουν ζήτηση στη διεθνή αγορά και παράλληλα, ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της συνάντησης.

Οι εξαγωγείς επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού εξέφρασαν την επιφύλαξη τους, όσον αφορά την εξασφάλιση του δικαιώματος εισαγωγής ορισμένων ποικιλιών, λόγω της έλλειψης προστατευτικού νομικού πλαισίου στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν, κάτι που ενισχύει την αναξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Ο Θ. Μαρκόπουλος απάντησε ότι, το νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρέπει να γίνει δεσμευτικό ως προς τα είδη που θα παράγουν οι Έλληνες παραγωγοί. Επίσης, εκφράστηκε ο προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον των παραγωγών, εάν και εφόσον ψηφιστούν και εφαρμοστούν, τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.