«Στο συρτάρι» ο φάκελος του κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών

0

Η ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Αναστασίας Ιωσηφίδου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για το θέμα της ίδρυσης κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών στο Δήμο Καβάλας, φαίνεται πως αιφνιδίασε τη διοίκηση.

Η Αν. Ιωσηφίδου ρώτησε το δήμαρχο, Κωστή Σιμιτσή, εάν θα ιδρυθεί το κλιμάκιο και σε ποιο χώρο θα στεγαστεί, σχολιάζοντας ότι τους τελευταίους πέντε μήνες και παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2013, οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές δεν είδαν καμία ενέργεια από το Δήμο.

Στη δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης απάντησε ο Σάββας Εμφιετζής, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος Καβάλας θα παραχωρήσει το κτίριο της πρώην κοινότητας Ζυγού, αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης, για τη στέγαση του κλιμακίου.

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, την εκπαίδευση των εθελοντών θα την αναλάβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας. «Το πότε θα αρχίσουν τα σεμινάρια, είναι θέμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», ανέφερε.

Ωστόσο, από την μικρή έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι την κύρια ευθύνη για την ίδρυση του κλιμακίου την έχει ο Δήμος, που πρέπει να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία, όπως περιγράφεται στη σχετική νομοθεσία (ν.4029/2011).

Σύμφωνα με το νόμο, λοιπόν, οι Δήμοι οφείλουν να εξασφαλίσουν τις ακόλουθες πέντε προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ενός κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών. Καταρχάς, πρέπει να εκδοθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας υπάρχει και είναι ομόφωνη.

Επίσης, πρέπει να βρεθεί χώρος για τη στέγαση του κλιμακίου. Ο Σ. Εμφιετζής είπε την περασμένη Δευτέρα, ότι επελέγη το κτίριο της πρώην κοινότητας Ζυγού. Εκτός από το κτίριο χρειάζεται και εξοπλισμός για τη λειτουργία του κλιμακίου. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και ένα, τουλάχιστον, πυροσβεστικό όχημα.

Πριν μερικούς μήνες, ο Δήμος Καβάλας παρέλαβε ένα μεταχειρισμένο όχημα, το οποίο δώρισε ο αδελφοποιημένος Δήμος Νυρεμβέργης. Το όχημα αυτό «φυλάσσεται», όπως πληροφορηθήκαμε, στο αμαξοστάσιο του Δήμου στο Περιγιάλι.

Η τέταρτη προϋπόθεση, είναι η εξεύρεση εθελοντών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Οικονομόπουλος, υπεύθυνος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρέδωσε στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, μία λίστα με τριάντα εννέα ονόματα εθελοντών πυροσβεστών από τη δημοτική ενότητα Φιλίππων.

«Είναι όλοι από την τοπική κοινωνία και επιθυμούν να προσφέρουν στους συμπολίτες και στον τόπο από τον ελεύθερο χρόνο τους. Γιατί, ο εθελοντής πυροσβέστης συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χωρίς να αμείβεται. Οι άνθρωποι που δήλωσαν συμμετοχή, αγαπούν και θέλουν να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου που ζούνε, τους συνανθρώπους τους και τις περιουσίες τους», είπε στον «Κ.Τ.».

Αν και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, ο Δήμος Καβάλας δεν τους μοίρασε καν την αίτηση συμμετοχής για να τη συμπληρώσουν! Οι κενές αιτήσεις βρίσκονται στα χέρια του Κ. Οικονομόπουλου.

Η τελευταία προϋπόθεση και πιο δύσκολη, όπως φαίνεται, είναι η εξασφάλιση του κονδυλίου για τα λειτουργικά έξοδα του πυροσβεστικού κλιμακίου. Οι Δήμοι, κατά το νόμο, πρέπει να δημιουργήσουν ένα Κ.Α.Ε. (Κωδικό Αναφοράς Εξόδων), μέσω του οποίου θα πληρώνονται τα διάφορα έξοδα του κλιμακίου.

Αφού συμπληρωθεί ο φάκελος με τα παραπάνω απαιτούμενα, ο Δήμος Καβάλας τον μεταβιβάζει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας για έλεγχο. Εφόσον κριθεί πλήρης, στέλνεται στην περιφερειακή διοίκηση ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Π.Υ. για έγκριση κι από εκεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να υπογράψει ο υπουργός.

«Ουδέποτε ενόχλησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το θέμα αυτό, από το Δήμο Καβάλας», μας είπε ο Κ. Οικονομόπουλος, που προσπαθεί μέσω των αναρτήσεων που κάνει στο διαδίκτυο, να «σπρώξει» το θέμα προς την τελική και αίσια έκβαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.