Στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων στο δημοτικό κοιμητήριο Καβάλας, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων περιορισμού των συναθροίσεων πολλών ατόμων, θα τελεστεί η νεκρώσιμη Ακολουθία για την εκλιπούσα Ευθυμία Πέγιου, που διετέλεσε πρόεδρος στην Θρακική Εστία Καβάλας. Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020. Με αφορμή τον θάνατο της συμπολίτισσας, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Ευθυμίας Πέγιου. Μιας εξέχουσας προσωπικότητας των γραμμάτων και του πολιτισμού. Με την απαράμιλλη συγγραφική δεινότητα φώτισε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας και έφερε στην επιφάνεια σπάνιες εικόνες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Καβάλας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ο συνδυασμός «Συμπαράταξη Πολιτών», επίσης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη και οι φίλοι της «Συμπαράταξης Πολιτών», εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας, για τον θάνατο της Καβαλιώτισσας Ευθυμίας Πέγιου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 88 ετών.

Η Ευθυμία Πέγιου, παιδί προσφύγων, δεν υπήρξε μόνο συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος, που πορεύτηκε στη ζωή με άξονες την προοδευτική της ιδεολογία και την αγάπη για το συνάνθρωπό της. Μία εξέχουσα προσωπικότητα, που θα παραμένει «ζωντανή» μέσα από το συγγραφικό της έργο και από την προσφορά της στον τομέα του πολιτισμού. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας.

Σε συνεργασία με τον καπνεργάτη-συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργο Πέγιο, έγραψε δύο βιβλία: το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-1953» και το «Κατοχή-Αφελληνισμός-Εθνική Αντίσταση».

Η ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για την γενέτειρά πόλη της, την Καβάλα, αποτυπώθηκε στο βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες (Ψηφίδες Ιστορίας 1922-1960)», που εκδόθηκε το 2010 κι επανεκδόθηκε το 2013 από τον Δήμο Καβάλας. Η Ευθυμία Πέγιου, μέσα από το βιβλίο αυτό, έφερε στην επιφάνεια άγνωστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, κυρίως μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ενώ παράλληλα εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή των προσφύγων, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Η Ευθυμία Πέγιου αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας και του πολιτισμού της Καβάλας και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να την αποχαιρετίσουμε όπως της αξίζει, λόγω της σοβαρής υγειονομικής κρίσης που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Θεωρούμε, όμως, αυτονόητο πως όταν, με το καλό, το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα την τιμήσουμε ως Δήμος Καβάλας με όποιο τρόπο αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.