Ο πολιτιστικός και μουσικός σύλλογος «Αμφίων», σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, παρουσιάζει τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:30 (8:30μ.μ.), στον υπαίθριο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Φιλίππων, τη, μουσική παράσταση: «Από την Σαπφώ στο Σεφέρη, οι «μελωδίες» των ποιητών μας».

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται για μία παράσταση του Μανώλη Παργεντάκη αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Η ποίηση, από την αρχαία Ελλάδα ακόμα, ήταν μέρος μιας τρισυπόστατης τέχνης, της Μουσικής. Οι αρχαίοι Έλληνες με τον όρο Μουσική εννοούσαν τη σύνθετη τέχνη, η οποία συμπεριελάμβανε το Μέλος (μελωδία), την Όρχηση (κίνηση, χορός) και τον Λόγο (ποίηση).

Από την Σαπφώ, το μοναδικό παράδειγμα γυναίκας ποιήτριας της αρχαϊκής εποχής, έως τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, θα «ξετυλιχθούν» είκοσι πέντε αιώνες αδιάκοπης ποιητικής δημιουργίας, αποκαλύπτοντας την ενότητα και την εξέλιξη του αρχαιότερου λογοτεχνικού είδους. Η παράσταση αρχίζει το μουσικό της ταξίδι με μελοποιημένα ποιήματα από την αρχαϊκή εποχή, συνεχίζει με βυζαντινή εκκλησιαστική ποίηση, τιμά τη δημοτική ποίηση, στέκεται με σεβασμό στην ποίηση που εμφορείται από τον λυρικό ενθουσιασμό των επαναστατικών χρόνων του 1821, για να μας οδηγήσει στους ποιητές του 19ου και του 20ου αιώνα.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι χορωδίες των πολιτιστικών συλλόγων: πολιτιστικός μουσικός σύλλογος «Αμφίων», πολιτιστικός σύλλογος Αρκαδικού Δράμας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», πολιτιστικός αιμοδοτικός σύλλογος Αμισιανών. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Έφη Πριμικυρλίδου. Στους βυζαντινούς ύμνους ο Γιάννης Τοπαλίδης. Επιμέλεια και ανάγνωση κειμένων: Φωτεινή Σπαθάρη. Το μουσικό σύνολο αποτελείται από μαθητές και συνεργάτες του Μανώλη Παργεντάκη. Θα παίξουν οι: Μανώλης Παργεντάκης (τραγούδι, πανδουρίδα, ταμπουρά, γιρμί ταρ, μπουλγκαρί, λαούτο, μπουζούκι), Στέισι Χίντρι (αρχαία ελληνική κιθάρα, κρουστά, πιάνο), Θεανώ Εμμανουηλίδου (αρχαία ελληνική κιθάρα, ταμπουρά), Πέτρος Φιτνέογλου (πανδουρίδα, ταμπουρά, μπουζούκι), Χριστόδουλος Θεοφιλίδης (ούτι, μπουζούκι), Ιωάννης Καραπιπέρης (λαούτο, μπουζούκι), Πέτρος Αβραμίδης (μπουζούκι), Κώστας Κουφουδάκης (Κρητική λύρα), Παύλος Ξανθόπουλος (ακορντεόν), Σάκης Σπυριδάκης (ταμπουρά, μπουζούκι), Παντελής Κεχαγιόγλου (κρουστά-καχόν, μπεντίρ), Μαρία Σπανίδου (ταμπουρά), Δημήτρης Καραμφυλλίδης (μπαγλαμά), Βασίλης Νικολάου (κλασική κιθάρα), Λάζαρος Σιδηρόπουλος (κλασική κιθάρα), Αγγελική Παπαδοπούλου (μαντολίνο), Ελένη Ορφανίδου (μαντολίνο), Σάκης Καραπιπέρης (ακουστική κιθάρα), Δημήτρης Ρωσίδης (ακουστική κιθάρα), Βασίλης Χρυσοχοϊδης (κιθάρα).


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.