Την Κυριακή στις  6 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους Δήμου Καβάλας εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής  της 4ης Οκτωβρίου 1941 στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής. Μετά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρέλασαν  οι μαθητές του δημοτικού σχολείου, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, του Ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Κρυονερίου  «Ο Ακρίτας» και του πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Δάτου. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος. Μετά την  «προσευχή» και το προσκλητήριο νεκρών, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα και Κοινοτήτων Δήμου Καβάλας, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τους βουλευτές Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, Μακάριο Λαζαρίδη, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, τον αναπληρωτή διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας, Αστυνόμο Α’ Αδαμάντιο Στογιανάρη,τομέλος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλίππων, Νικόλαο Τσακίρη, την συγγενή θύματος της σφαγής, Πολυξένη Μωραϊτίδου, τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλίππων, τον πολιτιστικό σύλλογο Φιλίππων, τον Ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο «Ο Ακρίτας».

Στην εκδήλωση, αναφέρει ακόμα το δελτίο Τύπου, παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής, περιφερειακοί σύμβουλοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Για το χρονικό της σφαγής μίλησε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φιλίππων, Βασιλική Σογαντζή, η οποία στο τέλος της ομιλίας της τόνισε πως πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά να τιμούν τους νεκρούς, να μη ξεχνούν την ιστορία του τόπου τους και μαθαίνοντας για τις  συνέπειες του πολέμου, να επιδιώκουν, με κάθε τρόπο, να υπερασπίζονται και να προσπαθούν για την εδραίωση της ειρήνης και των αγαθών της.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής επιγραφής για τον Χρήστο Κρικόπουλο, δασοκομάντο,κάτοικο εν ζωή Φιλίππων, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος για την πατρίδα, μετά την πτώση ελικοπτέρου πυρόσβεσης του Ελληνικού Στρατού στην Περιστεριά Δράμας, στις 15/9/1994, μαζί με άλλους 9 επιβαίνοντες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την οικογένεια του Χρήστου Κρικόπουλου και τον σύλλογο καταδρομέων Καβάλας, «Ο Μέγας Αλέξανδρος». Μετά την τελετή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έκθεση λαογραφικού υλικού, με θέμα το εσωτερικό του σπιτιού τη δεκαετία 1940-1950 και ακολούθησε δεξίωση.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, το τοπικό συμβούλιο, τους επίσημους προσκεκλημένους, τους κατοίκους του χωριού, τον Ποντιακό σύλλογο «Ο Ακρίτας», τον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο Δάτου, την πολιτιστική στέγη Κρηνίδων και τη Θρακική Εστία Καβάλας, που τίμησαν την εκδήλωση με τη συμμετοχή τους, την Φιλαρμονική Κρηνίδων, που απέδωσε τιμές στην εκδήλωση και τα μέλη του συλλόγου, που βοήθησαν στην επιτυχή  πραγματοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.