Στη μικρή πλατεία όλα είναι αστεία!

0

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα εορτή μεγάλη..» τραγουδούσαμε κάλαντα τα παιδιά στις γειτονιές. Παλιά. Τότε που οι γειτονιές ήσαν ανοικτές, είχαν σοκάκια, είχαν αλάνες, είχαν ξέφωτα, είχαν αυλές, είχαν ανθρωπιά, είχαν κοινωνίες συμπαγείς, είχαν και στολισμένα δένδρα να ομορφαίνουν παράθυρα. Πολλά φωτάκια με «αράχνες» και δεκάδες στολίδια, όλα πάμφθηνα, δεκάδες χαμόγελα, δεκάδες ευχές και μιαν απέραντη γλυκιά γιορτινή ατμόσφαιρα, διάχυτη στην πόλη.

Τότε, που ήμασταν παιδιά. Οι άνθρωποι της γενιάς μου και οι γύρω απ’ αυτήν. Στην εποχή μας έμεινε μόνο ο δημόσιος στολισμός. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο μίζερα. Η βόλτα στο κέντρο απογοητευτική. Τι ερημιά και τι ακαταστασία στην κεντρική πλατεία. Την πιο άσχημη πλατεία της χώρας. Έτσι νομίζω. Απ’ όπου κι αν την κοιτάξεις σε πληγώνει.

Αν με τη καθιέρωση της μόδας να παραδίνονται σε ιδιώτες, έναντι μισθώματος, οι πλατείες έπεφταν θύματα των τραπεζοκαθισμάτων, σήμερα πέφτουν θύματα μιας εμπορευματικής λογικής που τις θεωρεί ανωδομές χώρων στάθμευσης «παιδικών χαρών» κι μεγαλόπνοων δημοτικών σχεδίων, που υλοποιούνται κουτσουρεμένα και γεννούν τέρατα. Αισθητικά εξαμβλώματα, ξεβαμμένα, ξεχαρβαλωμένα και ψυχρά, στη μέση του πλήθους περιστεριών, που δεν αποτελούν μια όαση ενταγμένη στο δημόσιο χώρο, δεν έλκουν, δε δροσίζουν τα καλοκαίρια, δεν αναπαύουν συμπολίτες στις γιορτές και αργίες, δεν μεταμορφώνονται σε γιορταστικές αυλές που φιλοξενούν ορέξεις μικρών και μεγάλων για ψυχαγωγία. Μονίμως απωθούν με το απαστράπτον κενό τους.

Στη δική μας πλατεία όλα είναι αστεία. Με την κακή έννοια. Ασφυκτικά μπουκωμένη με κάθε λογής παλιατζούρες-γυφτοπαζαροπαιχνίδια, δίχως ανάσα κι ούτε έναν διάδρομο της προκοπής να περπατήσει ο πολίτης. Ασχήμια από τη μια άκρη ως την άλλη. Δεν είναι η μόνη. Στην πόλη των αντιθέσεων μπορείς εύκολα να αισθανθείς μόνος, εφόσον σ’ έχουν εξοστρακίσει ομάδες κι ομαδούλες, που θεωρούνε εαυτούς ακατάλληλους να εναρμονισθούν με το πνεύμα σου. Ουσιαστικά αδύναμους και υποδεέστερους τύπους, αλλά πώς να εξηγήσεις ότι το ρήμα «παιδεύω» έχει διάφορες ερμηνείες.

Στον ωραίο επίπλαστο κόσμο τους οι απαίδευτοι, στον κόσμο των αδυνάτων όλοι μας. Επειδή ένα στολίδι κι ένα δωράκι μπορούν να σου προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, όχι όμως ευκαιρία να στρώσεις σχέδια για το μέλλον. Κι έτσι όπως πλέκεται το σενάριο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, βλέπω πολύ, μα πολύ δύσκολο το έργο. Οι συντελεστές, μαριονέτες. Η παραγωγή, του ελέους. Οι δανειστές, καρχαρίες και η παράσταση έχει δεν έχει διάρκεια ζωής κανα μήνα.

Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, η Ελλάδα πέρασε και δυσκολότερα. Είναι που διαλυθήκαμε και σαν κοινωνία κι απογίναμε αποικία, τρίτος κόσμος. Σταθερές αξίες η κουτοπονηριά του πολιτικού συστήματος και η χαζομάρα του λαού!

Η χαζομάρα, κυρίως αυτή. Μας πούλησαν φούμαρα ότι διώχνουν την Τρόικα. Αλλά, τελικά, η αλήθεια είναι η μεταφορά της έδρας της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι. Αλλά αυτό μόνο επιτυχία δεν το λες.

Η τρόικα επανέρχεται στην Αθήνα για νέα αξιολόγηση, όπερ σημαίνει συμφωνία με όλες τις λεπτομέρειες στις μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σημαίνει, επίσης, συμφωνία στο ύψος του δημοσιονομικού κενού. Και θα ανοίξει, φυσικά, νέο κεφάλαιο θυσιών του ελληνικού λαού.

Προ Χριστουγέννων βρέθηκε μια λύση: Σταύρος Δήμας, ο νέος εκλεκτός για Πρόεδρος Δημοκρατίας, με τις ευλογίες Βενιζέλου. «Ενώνει και εμπνέει» είπε ο Σαμαράς, ως κραυγή βοήθειας, την άκουσαν στο Χρηματιστήριο , το κατρακύλησαν 13% κι έχει ο διάβολος μεγάλη ουρά.

Όμως, Χριστούγεννα έρχονται. Τη βόλτα στην αγορά θα την κάνει ο συμπολίτης. Από την κεντρική πλατεία μη περάσει. Θα νιώσει ένα μεγάλο κενό, ίδιο με αυτό που κουβαλάνε ήρωες των παραμυθιών του Άντερσεν. Εκείνοι στα παραμύθια έχουν ευχάριστο τέλος. Εμείς στη ζωή έχουμε την αβεβαιότητα συντροφιά μας.

Την επόμενη φορά που θα τα πούμε, εύχομαι ν’ αλλάξει η διάθεση.

Μακάρι!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.