-Η διαπλάτυνση του τμήματος της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού μπροστά από το παλιό νοσοκομείο Καβάλας, από τη συμβολή με την οδό Εκάβης μέχρι την είσοδο του παλιού νοσοκομείου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αρχικά θα γίνει η κατεδάφιση του τοιχίου της αυλής του νοσοκομείου, ώστε να «μεταφερθεί» μερικά μέτρα πιο μέσα. Δηλαδή, θα κατασκευαστεί καινούργιο τοιχίο και στην εξωτερική πλευρά, εν συνεχεία, θα διαμορφωθεί το πεζοδρόμιο και η λωρίδα διαπλάτυνσης του δρόμου.

-Με την παρέμβαση αυτή, θεωρούμε πως θα εξυπηρετείται πολύ καλά και με ασφάλεια (προπαντός) η κίνηση των οχημάτων και των πεζών. Έτσι, θα δοθεί ικανοποιητική λύση στο κυκλοφοριακό ζήτημα. Με τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος του παλιού εθνικού δρόμου, κατά την άποψη μας, θα πάψει η χρησιμότητα της παρακείμενης γέφυρας.

-Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του Δήμου Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των τοπικών βουλευτών και των άλλων εμπλεκομένων, πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της περιαστικής οδού, η οποία θα δώσει λύση στην κίνηση των βαρέων οχημάτων εκτός του αστικού ιστού. Μακάρι να μεταφερθεί το τελωνείο στο λιμάνι «Φίλιππος Β», ώστε να μην εισέρχονται τα βαρέα οχήματα στην πόλη.

-Όσον αφορά την γέφυρα, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά τον Νοέμβριο του 2018, όταν κατά τη διέλευση γερανοφόρου οχήματος ένα τμήμα του καταστρώματος υποχώρησε και «κόπηκε» στα δύο, προτείνουμε να κατεδαφιστεί. Πριν προχωρήσει η γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανέθεσε στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.», καλούμε τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, να αναθεωρήσει το σενάριο της αποκατάστασης της ζημιάς, ή της επανακατασκευής της γέφυρας και να προχωρήσει, δυναμικά, στην υλοποίηση του έργου της περιαστικής οδού.

-Παράλληλα, μπορεί να ζητήσει από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», να ετοιμάσει μία παρέμβαση μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, που θα είναι ανάλογη με εκείνη που έκανε η τέως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καβάλας, επί νομαρχίας του αείμνηστου Θόδωρου Καλλιοντζή, για την ενίσχυση και προστασία του τοιχίου στον κόμβο Φαλήρου (το καλοκαίρι του έτους 2005, αν θυμόμαστε σωστά).

-Το τοιχίο στο Φάληρο εμφάνισε σοβαρό πρόβλημα στα θεμέλια, λόγω των ισχυρών νοτιάδων, που προκαλούσαν έντονο κυματισμό στη θάλασσα. Η διοίκηση της Νομαρχίας Καβάλας μελέτησε και υλοποίησε μία σημαντική παρέμβαση, με την οποία θωράκισε το τοιχίο από τους ισχυρούς νοτιάδες, που έπληξαν και τον προσήνεμο μόλο του λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

-Συγκεκριμένα, σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο του τοιχίου, από την ακτή «Ραψάνη» μέχρι και το πάρκο Φαλήρου, τοποθετήθηκαν φυσικοί ογκόλιθοι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, προκειμένου να «απορροφάται» ο κυματισμός της θάλασσας που υποσκάπτει και διαβρώνει το τοιχίο. Κάτι παρόμοιο, πιστεύουμε, μπορεί να γίνει στη θέση της γέφυρας του παλιού νοσοκομείου, ώστε να προστατευτεί ο δρόμος. Νομίζουμε πως θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα, σε σύγκριση με την κατασκευή καινούργιας γέφυρας, αλλά και χρόνος για την αποπεράτωση της παρέμβασης. Στο μεταξύ, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», απερίσπαστη, θα ασχοληθεί με την περιαστική οδό της Καβάλας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.