• Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, μοιάζει η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη χερσόνησο της Παναγίας, ή παλιά πόλη της Καβάλας. Ή, μήπως, έτσι θέλουν κάποιοι να το παρουσιάζουν; Πολλά χρόνια, τώρα, η συζήτηση αυτή επαναλαμβάνεται, χωρίς να σημειώνεται πρόοδος. Η σημερινή δημοτική αρχή, δια στόματος Μαρίας Φραντζεσκάκη (αρμόδιας για τη δημοτική αστυνομία), σχεδιάζει να εφαρμόσει, πάλι, το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Δηλαδή, θα δοθούν ειδικές κάρτες στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους και στους επαγγελματίες, ενώ οι επισκέπτες θα ακολουθούν τους κανόνες της ελεγχόμενης στάθμευσης.
  • Κάποτε, πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων, των επαγγελματιών, των επισκεπτών, αλλά και η δική μας, που «κλονιζόμαστε ψυχικά» με τις ατέρμονες συζητήσεις για το συγκεκριμένο και για τα υπόλοιπα προβλήματα της παλιότερης συνοικίας της πόλης. Το ανάγλυφο, σε συνδυασμό με την πολύ πυκνή δόμηση, δεν ευνοούν την κίνηση μεγάλου αριθμού και μεγάλων σε μέγεθος οχημάτων στην παλιά πόλη της Καβάλας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να εξυπηρετούνται οι καθημερινές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί και των επισκεπτών που εμφανίζουν αυξητική τάση κάθε έτος.
  • Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα, είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επαγγελματίες. Θεωρούμε, όμως, πως έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και την άποψη που σχηματίζουν οι επισκέπτες για την περιοχή. Τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει, τους δυσκολεύει και χρειάζεται βελτίωση. Εάν η εικόνα που έχουν οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες, συνδυαστεί με τη γνώση των ειδικών επιστημόνων (συγκοινωνιολόγων, μηχανικών, κ.ά.), ίσως βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί και θα εξυπηρετεί όλους τους προαναφερόμενους. Η λύση, που θα κάνει την παλιά πόλη της Καβάλας φιλική προς εκείνους που ζούνε σ’ αυτή και προς τους επισκέπτες της.
  • Για να εφαρμοστεί η λύση που θα επιλεγεί, χρειάζεται βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Αν δεν συνεργαστούν όλοι, η προσπάθεια θα ναυαγήσει και θα επιστρέψουμε στην κατάσταση της στασιμότητας, που δεν αρέσει σε κανένα. Κατά την άποψη μας, τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία, ή την αποτυχία, οποιουδήποτε εγχειρήματος έχουν οι κάτοικοι. Αν πειστούν πως η προτεινόμενη λύση, είναι για το καλό του τόπου τους και εκείνων, θα βοηθήσουν. Και αντίθετα, αν δεν γίνουν «σύμμαχοι» στην προσπάθεια, ο σχεδιασμός δεν έχει προοπτική επιτυχίας. «Το πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι, αλλά οι Καβαλιώτες, που πηγαίνουν στην ταβέρνα, ή το καφέ, με το αυτοκίνητο, για μερικά μέτρα διαδρομής», σχολίασε η Μ. Φραντζεσκάκη. Επομένως, το πρόβλημα και η λύση του, συγχρόνως, είναι οι Καβαλιώτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.