“Σικέ παιχνίδι” με τον αγωγό T.A.P.

0

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν προσδοκούμε λύση από τη συνάντηση που πρότεινε να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο Γιώργος Καλαντζής, σχετικά με την όδευση του αγωγού T.A.P. από τα όρια του Νομού Καβάλας.

Η κοινοπραξία των εταιρειών που θα κατασκευάσει τον αγωγό, νομίζουμε, πέτυχε τον στόχο της, που ήταν να κερδίσει χρόνο, ώστε να «στενέψουν» τα χρονικά περιθώρια και να υπογραφούν οι συμφωνίες για την εκτέλεση του έργου.

Ο αγωγός, λοιπόν, θα κατασκευαστεί και θα περάσει από τον Νομό Καβάλας. Αυτό είναι βέβαιο.

Η κοινοπραξία των εταιρειών που θα τον κατασκευάσει, πιέζει, πλέον, ώστε η όδευση να είναι η πιο συμφέρουσα (οικονομικά) γι’ αυτή. Κι αν έχει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα καλύτερα.

Στην περίπτωση του Νομού Καβάλας, όμως, δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση. Πλην του Δήμου Νέστου, όπου υπήρξε συμφωνία με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η χάραξη στα όρια του Δήμου Καβάλας είναι «αγκάθι».

Θεωρούμε ότι η κοινοπραξία του T.A.P. θα ξεπεράσει, έστω δύσκολα, το εμπόδιο, γιατί φαίνεται πως έχει σύμμαχο την ελληνική πολιτεία, η οποία θέλει να γίνει γρήγορα το έργο αυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε «εθνικής σημασίας».

Κι αν η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι σύμμαχος, με την ουδετερότητα που τηρεί ευνοεί την προσπάθεια της κοινοπραξίας του T.A.P.

Αξίζει να αγωνιστεί η τοπική κοινωνία για την προάσπιση των συμφερόντων της; Είναι το ερώτημα.

Ο «αντίπαλος», βεβαίως, είναι ισχυρός και έχει το πλεονέκτημα της ευνοϊκής αντιμετώπισης από την πολιτεία.

Όμως, η αντίδραση που υπήρξε, ανάγκασε την κοινοπραξία να καταθέσει νέα «βελτιωμένη» πρόταση για την όδευση του αγωγού εκτός του τυρφώνα στα τενάγη Φιλίππων.

Σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς πρέπει να επιμείνουν στους δύο βασικούς όρους. Δηλαδή, να μην περάσει από τα τενάγη και από καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας.

Εάν υποστηρίξουν με συνέπεια και σθένος την παραπάνω θέση, πιστεύουμε ότι θα πετύχουν και τον δεύτερο στόχο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.