Σιδηροδρομική σύνδεση «Φίλιππος Β»-Τοξότες: Οι μελέτες τελειώνουν το 2021!

0

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, 2021, θα ολοκληρωθεί το σύνολο των οριστικών μελετών και θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού «Φίλιππος Β» της Καβάλας. Πρόκειται για την «περίφημη» κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, από το λιμάνι μέχρι τον κόμβο των Τοξοτών του Νομού Ξάνθης.

Επίσης, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., απαντώντας σε Κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτών του κόμματος «Ελληνική Λύση», ενημέρωσε πως το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη-Καβάλα-Τοξότες βρίσκεται στην φάση της προμελέτης χάραξης και εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αναλυτικά η απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. είναι η ακόλουθη: «Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., σύμφωνα με τον ν.3891/10, «αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες διατάξεις για τον σιδηροδρομικό τομέα», όπως αυτός ισχύει και ειδικότερα το άρθρο 4, υλοποιεί τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, με συγχρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα των προγραμματικών περιόδων.

Τα έργα εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχεδίασμά για τα έργα μεταφορών, όπως διαμορφώνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον Ο.Σ.Ε. Α.Ε. Στον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ, με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης μεταφορών και της αύξησης του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, έχει ενταχθεί η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αμφίπολης-Καβάλας-Τοξότες Ξάνθης. Το έργο αφορά στην κατασκευή 206 χιλιομέτρων κύριας μονής σιδηροδρομικής γραμμής και πρόσθετων κλάδων Σιδηροδρομικών Γραμμών (Σ.Γ.), προς τον εμπορικό λιμένα της Καβάλας (λιμένας «Φίλιππος Β» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης), προς την Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Καβάλας, προς τις εγκαταστάσεις Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και προς τον εμπορευματικό σταθμό διαλογής.

Η κύρια Σ.Γ. έχει αρχή στην έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας και πέρας στο σημείο σύνδεσης με την υφιστάμενη Σ.Γ. Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης.

Για το τμήμα Θεσσαλονίκης-Αμφίπολης-Νέα Καρβάλη, έχει εκπονηθεί προμελέτη χάραξης από τον Ο.Σ.Ε. και εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Για το τμήμα της νέας γραμμής που συνδέει τον εμπορικό λιμένα Καβάλας (λιμένας «Φίλιππος Β» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης) με την υφιστάμενη Σ.Γ. Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, στο πλαίσιο τρέχουσας σύμβασης από την ΕΡΓΟΣΕ, ολοκληρώνεται το σύνολο των οριστικών μελετών του έργου έως και τις 31-12-2021, αναμένεται δε μέχρι τότε, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω τμήμα. Η υλοποίηση της κατασκευής του εν λόγω έργου, θα γίνει στο πλαίσιο της δημοπράτησης μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το έργο περιλαμβάνεται στα έξι μεγάλα έργα υποδομής ολοκληρωμένων μεταφορών, υψίστης σημασίας και σπουδαιότητας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Επισημαίνεται ότι, η ΕΡΓΟΣΕ αξιοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων μελετών που έχουν εκπονηθεί τα προηγούμενα έτη για το εν λόγω έργο, ενώ προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος με ισχυρά εχέγγυα, υποστηρίζεται από εξειδικευμένους συμβούλους ως προς τις προπαρασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται, με στόχο την δημοσίευση των τευχών πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος το β’ εξάμηνο του 2021».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.