Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

0

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+ (Δράση ΚΑ2: Στρατηγικές σύμπραξης στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης), που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και θα υλοποιηθεί έως το 2018. Πρόκειται για μία στρατηγική σύμπραξη μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), με τίτλο: «Memoire(s)» (Μνήμες).

Το σχέδιο αυτό, έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες ηλικίας 12 έως 18 ετών, σε ζητήματα μνήμης, να γνωρίσουν την ιστορία τους, να συνειδητοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και να καλλιεργήσουν το κριτικό τους πνεύμα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ως ευρωπαίοι πολίτες και να μοιραστούν ένα κοινό μέλλον. Σε αυτή την προοπτική, οι παιδαγωγικές δραστηριότητες που προτείνονται επικεντρώνονται στην ανασύσταση της ατομικής μνήμης (διαγενεακή μετάδοση πολιτισμικής γνώσης) για να καταλήξουν σε πιο σύνθετα ζητήματα γύρω από τη συλλογική μνήμη (ευρωπαϊκή κουλτούρα και κληρονομιά). Η τελική παραγωγή συνίσταται στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινού και ελεύθερου εκπαιδευτικού υλικού, μια μοναδική πρόσβαση στα διαφορετικά εργαλεία μάθησης που παράγονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Στην πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε στο Clermont Ferrand της Γαλλίας (16/11/ έως 20/11/2015), συγκεκριμενοποιήθηκαν οι στόχοι και οι τρόποι υλοποίησής του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μαθητές θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που τους βοηθούν να ανασύρουν στη μνήμη τους προσωπικές εμπειρίες και να εκμαιεύσουν στιγμιότυπα της ζωής των προσώπων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτή τη διαδικασία, εξυπηρετείται ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος, που είναι να γίνει ο μαθητής ερευνητής της ιστορίας του, της οικογένειάς του, της κοινότητας στην οποία ανήκει. Επίσης, με τη ζωντανή αυτή μεταβίβαση της μνήμης από γενιά σε γενιά γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των γενεών και διασώζονται, συγχρόνως, γεγονότα που αποτελούν αξιόλογα δείγματα προφορικής ιστορίας, γιατί καταγράφουν πτυχές της οικονομικής, της κοινωνικής, αλλά και πολιτικής ζωής σε χρόνο προγενέστερο.

Για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια (αναζήτησης στοιχείων του παρελθόντος από τους μαθητές) αποφασίστηκε η ένταξη των μαθητών στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Βιομηχανικής Κληρονομιάς «Αξίες από το παρελθόν …παρακαταθήκη για το μέλλον», που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η συνεισφορά εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Καβάλας στη θεματική του δικτύου μέσω της εκπόνησης περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: «Ατομική μνήμη – Ψηφιοποίηση αφηγήσεων». Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν εμπειρίες και μεθοδολογικά εργαλεία, για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τις ιδιαίτερες πλευρές της ατομικής – οικογενειακής – τοπικής μνήμης: να μπορέσουν να αναζητήσουν στοιχεία από το πρόσφατο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης τους (οι καπναποθήκες της Καβάλας) και να αναζητήσουν φωτογραφικό και άλλο υλικό, π.χ. προσωπικές αφηγήσεις.

Τέλος, οι ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών, που συμβάλλουν στη δημιουργία εμπειριών και δεσμών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, θα αρχίσουν τον Απρίλιο με πρώτη πόλη υποδοχής το Τομίνιο της Ισπανίας, ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει τους ευρωπαίους εταίρους τον Οκτώβριο του 2016. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών θα οργανωθούν δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών (προβολή ταινιών για το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, επιμορφωτικές ημερίδες, βιωματικές δράσεις κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.