«Σήκωσε το κεφάλι ψηλά, Έλληνα!»

0

Το είδα και το άκουσα σε όλα τα κανάλια.. Ήταν συγκινητικό. Αυθόρμητο ή εσκεμμένο, αυτό που φώναξε ο πιλότος του F16 στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, το χρειαζόμασταν. Έπεσε από ψηλά σαν «μάννα» εξ ουρανού. Σε μια σκληρή περίοδο όπου ο πολίτης ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από την μιζέρια και την κακομοιριά, από την μέγγενη των υποχρεώσεων που του επέβαλε το κράτος, στην περίοδο όπου η μοναξιά της χώρας μας είναι το ίδιο απελπιστική όπως εκείνης του 40, το κεφάλι του ο Έλληνας δεν μπορεί να το σηκώσει. Τα βάρη πολλά. Από μέσα κι από έξω.

Η Τουρκία παίζει, για μια ακόμη φορά, τον κλασσικό ρόλο του «δράκουλα» πουλώντας αγριάδα στην κυπριακή ΑΟΖ για τα λάφυρα του φυσικού αερίου.

Τα παλιρροϊκά κύματα του Τζιχάντ απειλούν πλέον όλον τον κόσμο, με στρατόπεδα εκπαίδευσης στα εύφλεκτα Βαλκάνια και με θύλακες σε όλη την Ευρώπη, που παγιδευμένη στην παρανοϊκοί οικονομική κρίση, αδυνατεί να ερμηνεύσει ή να ελέγξει τα γεγονότα, που καλπάζουν πιο γρήγορα από τις ειδήσεις των διεθνών πρακτορείων.

Στο εσωτερικό, ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δάνειων δυνάμεων για την αξιολόγηση όσων πραγματοποιήθηκαν, με αιμοδότη τη μεσαία τάξη, αλλά, κυρίως, όσων από τα έργα έμειναν απλά χαρτιά με υπογραφές φαρδιές-πλατιές.

Είναι κι η κατάρα που μας δέρνει ως είδος μ’ έναν μόνιμο ιό-εξολοθρευτή πάνω από το κεφάλι, είναι και ο κακός μας ο καιρός που εν μια στιγμή ανατράπηκε κι από μικρό καλοκαιράκι έγινε κανονικός χειμώνας, πώς να το σηκώσεις ψηλά το κεφάλι; Το μόνο που καταφέρνεις, είναι το φέρεις στην ευθεία γραμμή, απέναντι από την τηλεόραση και να επιλέξεις. ΄Η τις σαχλαμάρες υπό μορφή σήριαλ, τηλεπαιχνιδιού-κοροϊδία, τηλεστημένων διαγωνισμών, πλουμιστών προγραμμάτων διανθισμένων με σταρ του τίποτα ή να βυθιστείς στην οδύνη των ειδήσεων.

Αν ,πάλι, επιλέξεις την εφημερίδα, θα σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι διαβάζοντας πράγματα που κανείς πολιτικός δε μιλά γιʼ αυτά στα τηλεπαράθυρα, επειδή δε λέγονται. Μόνο κρύβονται κοινή συναινέσει.. Όπως αυτό που διάβασα για τον τρελό χορό των εκατομμυρίων γύρω και μέσα στη Βουλή. Την πίεσή σου ανεβάζουν ορισμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2015 (ο οποίος ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην Ολομέλεια) με πρώτο και καλύτερο αυτό για το Κανάλι της Βουλής. Από τα 140.000.000 ευρώ που κοστίζει το Κοινοβούλιο στους Έλληνες πολίτες, για το Κανάλι της Βουλής έχει δεσμευτεί 1.100.000, ελαφρώς λιγότερα από το 1.452.000 ευρώ που κόστισε πέρυσι.

  Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα 850.000 ευρώ από αυτά αφορούν μόνο το κόστος των ντοκιμαντέρ και των παραγωγών και όχι τους μισθούς των υπαλλήλων, ενώ τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σε άλλα λειτουργικά κόστη. Να σημειωθεί ότι παραμένει άγνωστο το ποσό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του καναλιού, αφού στον προϋπολογισμό προσμετρώνται ως εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο και άρα δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός! Κι όλα αυτά, για ένα κανάλι με μηδενική τηλεθέαση, που επί της ουσίας υπάρχει μόνο για να μεταδίδει τις συνεδριάσεις.

Στο ίδιο άρθρο διάβασα για το ποσό που δαπανάται στα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά της Βουλής , που αγγίζει τα 4.260.000 ευρώ το χρόνο και σκέφτηκα τους νεόφτωχους, που ξεροσταλιάζουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό, τα νοσοκομεία που μετατρέπονται σε τριτοκοσμικά, τις αίθουσες σχολείων που κλείνουν κι ένα «τι μας περιμένει άραγε» για το νέο δάνειο κι αναρωτήθηκα γιατί δεν κάνουμε μια ομάδα νεομαρτύρων, να πελάσουμε κι εμείς μπροστά από επισήμους με το κεφάλι στραμμένο από την άλλη πλευρά. Ίσως, θα ήταν μια δημοκρατική και ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας.

Είναι διαφορετικά να μιλάς για ήρωες και για αντίσταση τούτα τα χρόνια. Οι πράξεις αυτοθυσίας εκείνων των Ελλήνων γίνονται κόμπος στο λαιμό, γιατί ξέρεις ότι ανήκεις σε μία δύσμοιρη γενιά που δεν πολέμησε, σε μία γενιά που έσκυψε το κεφάλι και παρέδωσε την πατρίδα αμαχητί. Να γιατί, ήταν άξια συγκίνησης η προτροπή του πιλότου. Περιμένοντας την ώρα που θα κοιτάμε τον κόσμο με το κεφάλι ψηλά, άγνωστο πότε, αρκεστήκαμε στη θέαση των εντυπωσιακών ασκήσεων και στην τόλμη των πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας. Ως εκεί.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.