Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ανακοινώνεται η έναρξη των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας. Το πρώτο χρονοδιάγραμμα των πτήσεων για τη διενέργεια του εμβολιασμού, προβλέπει ότι οι ρίψεις των δολωμάτων από αέρος στην περιοχή της Π.Ε. Καβάλας, θα αρχίσουν στις 20 Οκτωβρίου 2016 και η διάρκεια τους θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες τις προσεχείς ημέρες. Η ρήψη εμβολίων από αέρος δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες, αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί τυχαία εκεί κάποιο εμβόλιο-δόλωμα. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και λόγω του θεωρητικού κινδύνου που υπάρχει από την επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, υπενθυμίζονται τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
– Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
– Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν πρέπει να το ακουμπήσει, ή να το πατήσει, ενώ αν χρειαστεί να το πιάσει, π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης, ή πιάνοντάς το με μία πλαστική σακούλα.
– Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου, ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει, αλλά θα πρέπει να προτρέψει τον σκύλο να αφήσει το δόλωμα. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα, ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα, ή υπάρχει υποψία ότι το πήρε στο στόμα, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του, όμως ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο, ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει, όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα κ.λπ.) με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
– Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου-δολώματος υπάρχει για τον άνθρωπο, μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έλθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα, ή βλεννογόνο (μάτια, μύτη, στόμα). Σε περίπτωση τέτοιας επαφής, ο εκτιθέμενος πρέπει να μεταβεί άμεσα σε Μονάδα Υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα, μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, 24 ώρες το 24ωρο, στο τηλ. 2105212054.
Φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού και σχετικές οδηγίες, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (www.minagric.gr, Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα) και του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Αναλυτικές πληροφορίες και βίντεο για την προστασία και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λύσσα, θα βρείτε στη διαδικτυακή διεύθυνση της ΠΚΜ: http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=401

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.