Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατέθεσε Ερώτησης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαυρουδή Βορίδη, με θέμα: «Τροποποίηση νομικών διατάξεων σημαντικών για την αγροτική παραγωγή της Π.Ε. Καβάλας». Ο βουλευτής κατέστησε σαφές στον υπουργό, ότι η αγροτική παραγωγή της Π.Ε. Καβάλας, ειδικά των εύφορων περιοχών του Παγγαίου και Νέστου, εκτιμάται ως μία εκ των μεγαλύτερων στη βόρεια Ελλάδα, κάνοντας όλο και περισσότερους νέους επαγγελματίες να επενδύουν σε αυτή.

Με τον ν.4061/12 προβλέπεται η παραχώρηση αξιοποιημένων κοινόχρηστων εκτάσεων σε αγρότες. Σύμφωνα με το άρθρο 23, για να αποδειχθεί η κατοχή μιας τέτοιας έκτασης, πρέπει να προσκομισθεί αποδοχή κληρονομιάς, ή συμφωνητικό βεβαίας χρονολογίας, μαζί με έκθεση ιδιώτη γεωπόνου για την ηλικία των δέντρων σε πολυετείς καλλιέργειες. Όπως γίνεται αντιληπτό, το προαπαιτούμενο της συγκέντρωσης των άνω εγγράφων δυσκόλεψε και συνεχίζει να δυσκολεύει τη διαδικασία. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού ήταν, να συσσωρευτούν στον διευθυντή Ανάπτυξης και Τροφίμων Νομού Καβάλας περίπου 1.500 αιτήσεις και να μην περατώνεται η διαδικασία παραχώρησης εδώ και 7 έτη, ενώ οι δικαιούχοι αδυνατούν να προβούν σε δήλωση των τεμαχίων τους στη δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ). Με βάση τα ανωτέρω, αναφέρει ακόμα το δελτίο Τύπου, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 23 του ν.4016/12, ελαττώνοντας τα προαπαιτούμενα της αποδεικτικής διαδικασίας. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να απαιτείται η έκθεση γεωπόνου που βεβαιώνει την ηλικία των δέντρων σε πολυετείς καλλιέργειες και ένορκες βεβαιώσεις συνταγμένες από συμβολαιογράφο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ν.4235/11-02-2014, το σχέδιο κατάτμηση των υπό παραχώρηση αξιοποιημένων εκτάσεων πρέπει, αφού εγκριθεί από τον αρμόδιο του χωρικού σχεδιασμού, να εγκριθεί και με απόφαση περιφερειάρχη για μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο, δεδομένου ότι πληρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις κάθε περιοχής. Αποτέλεσμα της ως άνω διαδικασίας είναι, να καθίσταται αδύνατη η κατάτμηση μικρού αριθμού στρεμμάτων για αγροτική χρήση, που δεν εντάσσονται στο χωρικό σχεδιασμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προτείνεται να εξαιρεθούν της ανωτέρω διαδικασίας οι αγροτικές εκτάσεις εκτός σχεδίου και να προβλεφθεί η ρητή της αγροτικής της χρήσης στον τίτλο παραχώρησης.

Επίσης, για τη διεκπεραίωση των υποβληθέντων αιτήσεων και στις δύο αναφερθείσες διαδικασίες, επειδή εκκρεμεί η εξέταση τους εδώ και χρόνια κι επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας (υπάρχει μόνο μία τοπογράφος), προτείνεται να προσληφθούν ιδιώτες τοπογράφοι, ή μηχανικοί, με 8μηνη σύμβαση, ή να τους ανατεθεί εργολαβικά μέρος της παραπάνω εργασίας.

Τέλος, όσον αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. όπως έχει προβλεφθεί, ο βουλευτής θέτει στη προσοχή του υπουργού το πρόβλημα αγροτών της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη παραγωγή φράουλας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. β, σημείο 8 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής εγκεκριμένου από τον ΕΛ.Γ.Α., οι φράουλες δύνανται να καλυφθούν ασφαλιστικά έως και το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, εξαιρούνται οι περιοχές Κρήτης, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και νότιας και δυτικής Πελοποννήσου, στις οποίες δεν προβλέπονται χρονικά όρια. Κρίνοντας ότι, τα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής έχουν αλλάξει από τη τελευταία αναθεώρηση του Κανονισμού, προτείνεται η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης στη παραγωγή φράουλας στη Π.Ε. Καβάλας και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έως και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο κάθε έτους.

Ακόμα, ο Γιάννης Πασχαλίδης ρώτησε τον υπουργό αν:

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 23 του ν.4016/12, προκειμένου να ελαττωθούν τα προαπαιτούμενα της αποδεικτικής διαδικασίας κατά το μέτρο του δυνατού και δίκαιου.

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την τροποποίηση του ν.4235/11-02-2014, προκειμένου να εξαιρεθούν της διαδικασίας χωρικού σχεδιασμού οι αγροτικές εκτάσεις εκτός σχεδίου και να προβλεφθεί η ρητή της αγροτικής της χρήσης στον τίτλο παραχώρησης.

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση των υποβληθεισών αιτήσεων σχετικά με τις ως άνω αναφερθείσες διαδικασίες.

Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να επεκταθεί η περίοδος της ασφαλιστικής κάλυψης της καλλιέργειας φράουλας στην Π.Ε. Καβάλας.

-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πληρωθεί η θέση κτηνιάτρου στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.