Η Γραμματεία Νομού Καβάλας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου, για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές:

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

 

Τη «χαριστική βολή» στην κυριακάτικη αργία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., συμπεριλαμβάνοντας στη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων, με τα οποία κλείνει τη δεύτερη «αξιολόγηση», την «απελευθερωμένη» λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές». Όποιες κι αν είναι οι «λεπτομέρειες» της ρύθμισης που θα φέρει, τελικά, η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής, το «πουλόβερ» έχει αρχίσει να ξηλώνεται εδώ και χρόνια. Εκπτώσεις και ενδιάμεσες εκπτώσεις, εορταστικό ωράριο, τουριστικές περίοδοι και περιοχές, όλα αξιοποιούνται, για να μετατραπεί η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας υπηρετεί τη διαχρονική απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εμπορίου και όχι μόνο, για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που πάει «πακέτο» με τη διεύρυνση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, που τεντώνει και αναδιπλώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Το ωράριο των πολυεθνικών βάζει στο στόχαστρο και τους αυτοαπασχολούμενους. Δίπλα στη φορολεηλασία, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, απειλεί να τους οδηγήσει μία ώρα αρχύτερα στην εξόντωση και το λουκέτο.

Τα μονοπώλια του εμπορίου χρησιμοποιούν την αντεργατική νομοθεσία που τους παρέχεται, αυξάνοντας την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και γονατίζουν τους αυτοαπασχολούμενους με την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου, καταργώντας τη κυριακάτικη αργία. Με αυτό τον τρόπο, επιταχύνεται η συγκέντρωση και στον κλάδο του εμπορίου.

Επιπρόσθετα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο, αφού ανοίγει το δρόμο για δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα και σε άλλους κλάδους, όπως στις τράπεζες και σε άλλες υπηρεσίες. Θα επιδράσει ακόμα και σε όσους εργάζονται ήδη τις Κυριακές, αφού θα πάψει να αμείβεται με προσαύξηση. Με τον ίδιο τρόπο, αντεργατικές ανατροπές, όπως η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άρχισαν από το εμπόριο, για να επεκταθούν στη συνέχεια σε άλλους κλάδους.

Επομένως, η εναντίωση σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου, με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, αφορά εξίσου τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους Ε.Β.Ε. Μ’ αυτό το αίτημα αιχμής, διεκδικώντας, παράλληλα, ανάκτηση των απωλειών και παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες τους, τα ταξικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και τα σωματεία των Ε.Β.Ε. που παλεύουν σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, συμμετέχουν στην απεργία την Κυριακή 7 Μάη και στη συγκέντρωση 11:00π.μ. στη διασταύρωση των πεζοδρόμων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παύλου Μελά.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.