Μετά την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, απέστειλε στους βουλευτές και στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας το παρακάτω έγγραφο: «Με στόχο την άρση της μειονεκτικότητας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, η διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. απέστειλε επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, όπως σας κοινοποιήθηκε. Στη συνέχεια, τα σχόλια αυτά αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση του από 05-05-2016 σχεδίου νόμου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν στο γενικό γραμματέα στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, κ. Λόη Λαμπριανίδη, κατά τη συνάντησή μας στην Αθήνα, στις 30-05-2016, με έμφαση στην άρση της γεωγραφικής μειονεκτικότητας λόγω γειτνίασης με Βουλγαρία και Τουρκία, όπου ισχύουν ιδιαίτερα ευνοϊκά καθεστώτα. Την Πέμπτη 02-06-2016, ο κ. Λαμπριανίδης με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι προς ικανοποίησή μας η ζώνη των 20 χλμ από τα σύνορα, που χαρακτηρίζει μία περιοχή παραμεθόρια, αυξήθηκε στα 30 χλμ, γεγονός σημαντικό.
Στο νέο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 02-06-2016, πράγματι φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η πρόταση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. να δοθεί έμφαση στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως στην υποβοήθηση της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους. Βασικό προνόμιο των ειδικών περιοχών (παραμεθόριοι, ορεινοί κ.λπ.), είναι ότι το ποσοστό κάλυψης της ενίσχυσης σε αυτές ανέρχεται στο 100%, αντί του 70% της εκάστοτε προβλεπόμενης επιχορήγησης (για παράδειγμα: με αρχικό ποσοστό επιχορήγησης 45% το 100% σημαίνει 45% τελικό ποσοστό, ενώ το 70% σημαίνει 31,5% τελικό ποσοστό).
Στις ειδικές περιοχές προστέθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Εκτός των ειδικών περιοχών παραμένουν οι Δημοτικές Ενότητες του Νομού Καβάλας, εκτός από τη Δημοτική Ενότητα Ορεινού, οι Δημοτικές Ενότητες Δοξάτου, Σιταγρών και Καλαμπακίου και οι Δημοτικές Ενότητες Τοπείρου και Αβδήρων. Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 12, στις ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης περιλαμβάνονται, ανεξαρτήτως περιοχής εγκατάστασης, επιχειρήσεις των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), αλλά δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό, ή επέκταση, υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης, καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής.
Οι υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., δεν υιοθετήθηκαν στο νέο σχέδιο νόμου. Αντιθέτως, προστέθηκαν νέα άρθρα που αφορούν τον ν.3299/2004 και τον ν.3908/2011 και τα οποία δεν υπήρχαν κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση. Ανάμεσα σε αυτά, το νέο άρθρο 77 αποτελεί «αγκάθι» στην ανάπτυξη, αφού όχι μόνο καταργεί τη δυνατότητα παροχής προκαταβολής στους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους, αλλά εισάγει και τη διαδικασία αποπληρωμής της επιχορήγησης σε επτά ετήσιες δόσεις. Τέλος, η επιβολή δυσβάσταχτων κυρώσεων, λόγω μη τήρησης των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, παραμένει ως έχει, μέχρι να εκδοθεί νεώτερη σχετική απόφαση. Ήδη, γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών επ’ αυτού.
Παρακαλούμε για την αποκατάσταση του δικαίου και την άμβλυνση της μειονεκτικότητας της Περιφέρειάς μας, να συμπεριληφθούν οι παραπάνω απαραίτητες βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, πριν αυτό ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή». Ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. δήλωσε σχετικά: «Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλος καλύτερες ρυθμίσεις στον αναπτυξιακό νόμο, γιατί τις δικαιούμαστε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.