Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τη διοίκηση της εταιρείας Selecta, που λειτουργεί μονάδα θερμοκηπίου στο Δήμο Νέστου και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, η Γραμματεία Νομού Καβάλας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.). Μετά τις διαδοχικές ανακοινώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, στελέχη της συνδικαλιστικής οργάνωσης έδωσαν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον της εργοδοσίας και του Ε.Υ.Κ. Η εργοδοσία, όπως ανέφερε ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, «πατώντας» στους αντεργατικούς νόμους, έχει επιβάλλει ένα κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των γυναικών εργαζομένων της μονάδας, ενώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο λειτουργεί ως «γραφείο Τύπου» της.

Τις συνθήκες εργασίας στο θερμοκήπιο περιέγραψε μία εκ των εργαζομένων, η Βάσω Μπαλαφούτη, η οποία εκδιώχθηκε από τη θέση της, επειδή συμμετείχε στη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε, για τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σ.σ. οι εργαζόμενες στη μονάδα απασχολούνται με εργόσημο). Η πρώην εργαζόμενη κατήγγειλε τις συνθήκες, που συνεχίζουν να εργάζονται οι συναδέλφισσές της και την αυταρχική τακτική της διοίκησης της εταιρείας απέναντι τους. Προσπαθεί, είπε, να «σπάσει» το ηθικό τους με απειλές και χρησιμοποιεί ύπουλα μέσα. «Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ενωθούμε και να τους αντιμετωπίσουμε. Κάναμε μία σωματειακή επιτροπή και διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες, με σταθερή εργασία και αξιοπρεπή αμοιβή. Όσο κι αν μας πιέζουν, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε με τις υπάρχουσες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο Α. Καραμπατζάκης κάλεσε όλα τα σωματεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση Selecta, γιατί ο αγώνας τους αφορά όλους τους εργαζομένους στο Νομό και δήλωσε ότι το Π.Α.ΜΕ., θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών αυτών. Απαντώντας στην ερώτηση του «Κ.Τ.», εάν έχει ενημερωθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τις παραπάνω καταγγελίες, ανέφερε πως έγιναν δύο επαφές με τον επιθεωρητή εργασίας, αλλά εκείνος, απεμπολώντας τον ρόλο του, παρέπεμψε τις εργαζόμενες να λύσουν τη διαφορά τους με την εταιρεία στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, από την πλευρά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορηθήκαμε, ότι η εργατική διαφορά στην επιχείρηση Selecta βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των αιτημάτων των δύο πλευρών (εργοδοσίας και εργαζομένων), έπειτα από τις δύο συναντήσεις που έγιναν στις 12 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Στην πρώτη συνάντηση, μάλιστα, καταβλήθηκε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς, η οποία ήταν άκαρπη. Οι δύο πλευρές υπέβαλαν υπομνήματα και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αξιολογεί τα αιτήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο επιτόπιοι έλεγχοι στην μονάδα, ο δεύτερος εκ των οποίων αφορούσε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Μετά την παράταση που δόθηκε, επίκειται και τρίτη συνάντηση των τριών μερών σε μερικές ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.