Π.Α.ΜΕ. για ELFE: Μέσα σε λίγες μέρες οι αυταπάτες γκρεμίστηκαν

0

Η Γραμματεία Νομού Καβάλας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου για την εργασιακή κατάσταση στη βιομηχανία λιπασμάτων ELFE: «Την προηγούμενη εβδομάδα, όλοι πανηγύρισαν για την τροπολογία των τριών κυβερνητικών βουλευτών, με την οποία απαλλάσσεται η ELFE από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Κυβέρνηση, κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική, τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, διοίκηση του σωματείου, όλοι μαζί «είδαν το αναστάσιμο φως». Τα μεγάλα λόγια πήγαν κι ήρθαν: «Ανάσα για τη Β.Φ.Λ.», «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας» και επομένως… κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι! Μέσα σε λίγες μέρες οι αυταπάτες γκρεμίστηκαν. Ο σχεδιασμός της εταιρείας για μείωση του «υπέρογκου εργατικού κόστους», όπως αποκαλεί τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, προχώρησε με αμείωτο ρυθμό. Μας ανακοινώθηκε η μονομερής απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στο χτύπημα των εργαζομένων. Ήδη, πολλοί έλαβαν το ραβασάκι με courier, όπου τους ανακοινώνεται η νέα μισθολογική τους κατάσταση, σαν τετελεσμένο γεγονός! Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. είχαμε προειδοποιήσει, ότι σκοπός της εργοδοσίας είναι το κυνήγι του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Όσο και να την «μπουκώσουν» με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ., η εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων είναι γι’ αυτή μονόδρομος. Αυτό σημαίνει «ανταγωνιστικότητα»!

Η νέα πρόταση της εταιρείας για το όριο των 1.500€ έχει βρώμικο χαρακτήρα. Έντεχνα δημιουργεί διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους, προσπαθεί να πείσει ότι οι μειώσεις δεν αφορούν τους νεότερους. Η αλήθεια είναι, πως όποιο επίδομα δεν καταργηθεί, ονομάζεται οικειοθελής παροχή του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, γίνεται έτοιμο να «φαγωθεί» στην επόμενη φάση… Ενώ και για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια στην πλάτη τους, προωθεί «εθελούσια έξοδο», με τις αποζημιώσεις, όμως, υπολογισμένες με τους νέους «κουτσουρεμένους» μισθούς. Στην ουσία πρόκειται για «εθελούσια απόλυση»… Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου καλεί (επιτέλους) σε γενική συνέλευση, με μοναδικό σκοπό να επιλέξουν οι εργαζόμενοι, είτε την «οδό του διαλόγου», είτε τη «νομική οδό». Δηλαδή, είτε να διαπραγματευτούμε τι θα χάσουμε, είτε να αφήσουμε την τύχη μας στους θεσμούς (ΟΜΕΔ, Δικαστήρια κ.λπ.). Το δρόμο που αρχίσαμε με τη 48ωρη απεργία της 31/3 – 1/4, το δρόμο του αγώνα τον έχουν διαγράψει. Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο στήνει «δημοψήφισμα» κάλπικο!!!, όπως το δημοψήφισμα του Τσίπρα. Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ οδηγούν σε πετσόκομμα μισθών-δικαιωμάτων.

Το ΝΑΙ οδηγεί σε διαπραγμάτευση με μειώσεις μισθών. Το ΟΧΙ (η περιβόητη «δικαστική» οδός) στο ίδιο αποτέλεσμα, αφού θα αξιοποιηθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, κάτι που ήδη επικαλείται η εταιρία για να μειώσει μισθούς, να πετσοκόψει επιδόματα, να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, μία απάντηση χωράει: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ! Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η ευθύνη μας χτυπάει την πόρτα και δεν πρέπει να την παραπέμψουμε στους εννέα του διοικητικού συμβουλίου!

Αν τώρα κάνουμε πίσω στις ορέξεις της εργοδοσίας, «το βαρέλι δεν θα έχει πάτο»! Αποδείχτηκε περίτρανα τους τελευταίους μήνες, πως όσο υποχωρούμε τόσο η εργοδοσία θα παίρνει φόρα. Η μία υπογραφή έφερε την άλλη, η μία αποδοχή των αξιώσεων της εταιρείας έφερε την επόμενη. Να μη ξεχνάμε την πορεία των εργολαβικών συναδέλφων, που τρεις φορές άλλαξαν εργολαβική εταιρεία και κάθε φορά έχαναν μισθούς και δικαιώματα (στην αρχή με τους ανειδίκευτους, μετά με τους χειριστές μηχανημάτων-κλαρκ-φορτωτών κ.λπ. και τέλος με τους ειδικευόμενους). Να μη ξεχνάμε: Υποχώρηση ήταν και ο τελευταίος οργανισμός με τη μείωση του «εργατικού κόστους», δηλαδή των απολαβών μας κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Υποχώρηση είναι να μη διεκδικούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να δεχόμαστε να δουλεύουμε με ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Υποχώρηση είναι να μη βάζουμε στο σωματείο τους συναδέλφους εργολαβικούς, για να μη μπούμε στο μάτι της εργοδοσίας. Υποχώρηση είναι να πιστεύουμε ότι αν η εταιρεία τα πάρει με τον έναν (κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης φυσικού αερίου), ή με τον άλλο τρόπο, από την τσέπη του φορολογούμενου λαού (άλλες φοροαπαλλαγές, κίνητρα, επιδοτήσεις), θα σωθούμε κι εμείς…

ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ! Παρά τις διενέξεις πλειοψηφίας-μειοψηφίας, την κρίσιμη ώρα συμπλέουν απορρίπτοντας την αγωνιστική-διεκδικητική λύση στα προβλήματά μας. Απορρίπτουν την ενεργό συμμετοχή όλου του προσωπικού στον αγώνα, που είναι τόσο απαραίτητος στην παρούσα φάση. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Να πάρουμε αποφάσεις για απεργιακή σύγκρουση με την εργοδοσία. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα, αύριο θα είναι αργά!

 

  • 24ωρη απεργία την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016. Νέα γενική συνέλευση για κλιμάκωση του αγώνα.
  • Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη, ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Βήμα πίσω από αυτό.
  • Όχι στις ατομικές συμβάσεις. Όχι σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Απορρίπτουμε την «εθελούσια έξοδο», είναι πρακτική για να μας διαιρέσει.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων (όλων των εταιριών) στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπου οι αμοιβές, τα επιδόματα και τα δικαιώματα να καθορίζονται από αυτή. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη. Ένταξη στο σωματείο όλων των εργαζομένων (των εταιριών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ-PFIC-ELFE και της CENTRO FARO).

Να νεκρώσει το εργοστάσιο στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νόμο-λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Τέτοιοι είναι οι νόμοι που επικαλείται η διοίκηση της ELFE, για να πετσοκόψει μισθούς και δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.