-Είναι προφανές ότι, το παράλιο τείχος στην άκρη της χερσονήσου της Παναγίας έχει πρόβλημα στατικής επάρκειας, το οποίο επιβαρύνεται από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις. Ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε στην Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε την κατολίσθηση τμήματος του τείχους. Ήταν μικρή η έκταση της ζημιάς και θα αποκατασταθεί, ωστόσο η επιβάρυνση του τείχους είναι μεγάλη. Και με τα «μπαλώματα», δεν θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Χρειάζεται, επομένως, να γίνει μία «ευρύτερη παρέμβαση», γιατί πρωτίστως υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Η παρέμβαση αυτή, δεν θα αφορά μόνο το τείχος (συντήρηση και ενίσχυση), αλλά συνολικά την περιοχή που βρίσκεται ο φάρος και, βεβαίως, το δημοτικό σχολείο. Απ’ όσο θυμόμαστε, ο αυλόγυρος του σχολείου διαμορφώθηκε με «επιχωμάτωση» και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, είναι αυτά που δημιουργούν την υψηλή φόρτιση στο παλιό τείχος του φρουρίου. Στο τμήμα που κατέρρευσε πριν αρκετά έτη, άρχισε η απομάκρυνση των σαθρών υλικών της επιχωμάτωσης, η οποία έμεινε ημιτελής. Έτσι, τοποθετήθηκε ο συρμάτινος φράχτης, για να αποτρέπεται η πρόσβαση των μαθητών του σχολείου, κυρίως, αλλά και των επισκεπτών του φάρου, αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος ατυχήματος, ή και δυστυχήματος. Αλλά, η εικόνα αυτή, του «περίκλειστου φάρου», δεν μπορεί να συνεχιστεί.

-Η πρόσφατη υποχώρηση άλλου τμήματος του τείχους, είναι ευκαιρία να επανέλθει στην «ατζέντα» του Δήμου Καβάλας το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής στην άκρη της παλιάς πόλης. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, πρέπει να συναντηθεί με την επικεφαλής της τοπικής Υπηρεσίας αρχαιοτήτων, να συζητήσουν για την παρέμβαση και να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού (πάλι). Δεν μπορεί η Υπηρεσία αρχαιοτήτων να είναι εμπόδιο στην ανάπλαση, αλλά να στηρίξει την πρόταση του Δήμου Καβάλας στο αρμόδιο Υπουργείο. Χάθηκαν αρκετά έτη και είναι ευτυχές ότι, δεν σημειώθηκε κάτι πιο σοβαρό στο τείχος, με συνέπειες για τους μαθητές και τους επισκέπτες του φάρου.

-Τα προηγούμενα έτη έγινε σημαντική δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Η δουλειά αυτή μπορεί να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί βελτιωμένη πρόταση, που θα εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Προέχει η ασφάλεια και έπεται η αισθητική και η λειτουργικότητα. Γιατί, η παρέμβαση που θα γίνει, σύντομα ευελπιστούμε, θα λύσει και το ζήτημα του διαχωρισμού του αυλόγυρου του σχολείου από τον φάρο. Οι επισκέπτες δεν πρέπει να εισέρχονται στον χώρο του δημοτικού σχολείου, για να απολαύσουν την θέα από τον φάρο της πόλης. Ίσως πρέπει να γίνει σχετικό αίτημα (εγγράφως) προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας και την υπουργό πολιτισμού, από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, ώστε να επισπευτεί η απόφαση για την ανάπλαση.

-Δεν μπορεί να συνεχίζεται η «δικαιολογία» της γραφειοκρατίας και της έλλειψης χρημάτων, για να γίνει το συγκεκριμένο έργο. Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα ξεπεραστούν και τα χρήματα θα βρεθούν. Έχουν την βούληση οι τοπικοί άρχοντες και η κεντρική διοίκηση να δώσουν την λύση;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.