Πόσες μέρες το χρόνο έλειπε τελικά ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής;

0

Σε πολλά διαφωνούμε με τον Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, αλλά ότι θα διαφωνούσαμε ακόμη και για τον τρόπο που κάνουμε απλές πράξεις αριθμητικής, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Στη νέα του επιστολή, που μας έστειλε με μήνυμα ο Δήμαρχος, (μέσω του IPad του), διαφωνεί μ’ αυτό που γράψαμε, ότι με τις υποχρεώσεις του σε διάφορα φόρα, απουσιάζει από την Καβάλα, 10-15 μέρες το μήνα. Κατ’ αρχήν, δεν μας στέλνει το ακριβές πρόγραμμά του, ούτε έχουμε τέτοια απαίτηση, για να γνωρίζουμε ακριβώς τις ημέρες που λείπει, ως Δήμαρχος, από την Καβάλα. Υπολογίσαμε, ότι είναι τόσες, και όπως αποδεικνύεται με όσα γράφει ο Δήμαρχος και με την αριθμητική που εμείς μάθαμε στο σχολειό μας, δεν πρέπει να πέσαμε και πολύ έξω.

Όπως θα διαβάσετε στην επιστολή που παραθέτουμε στη συνέχεια, ο Κωστής Σιμιτσής, παραδέχεται ότι ως μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών έλειπε στις Βρυξέλλες 15 μέρες το χρόνο. Στο Στρασβούργο τρεις μέρες το χρόνο. Στην Περιφέρεια, ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, έλειπε άλλες 15 μέρες το χρόνο. Παραλείπει να μας πει, πόσες φορές πήγαινε στην Ένωση της ΔΕΥΑ, όπου ήταν μέλος ή Πρόεδρος, (συγνώμη που δεν θυμόμαστε), όπως δεν μας λέει, πόσες μέρες το μήνα πήγαινε στη Αθήνα, για τις απαραίτητες επισκέψεις του, για να προωθήσει υποθέσεις του Δήμου. Εδώ, παρά το σεβασμό στο αξίωμα του Δημάρχου, πρέπει να σημειώσουμε, ότι πολύ οικονομικά υπολογίζει τις πιο πάνω ημέρες απουσίας του, δεδομένου, ότι δεν μπορεί, ο Πρόεδρος ενός φορέα, να πηγαίνει στην έδρα του, μόνο μια φορά το χρόνο. Με αυτό το δεδομένο, αν όλες αυτές οι ημέρες απουσίας είναι τρεις με τέσσερις μήνες το χρόνο και με το δεδομένο της δικής μας, διαφορετικής, αριθμητικής, μάλλον θεωρούμε ότι είναι πολύς χρόνος να απουσιάζει ένας Δήμαρχος από τον τόπο του και να δημαρχεύει από απόσταση.

Όσο για την περίπτωση του πρώην Υπερνομάρχη Κώστα Τάτση, πρέπει να του πούμε του Δημάρχου, ότι ο υπογραφόμενος δεν συνόδευσε τον Κώστα Τάτση σε κείνο το «open day”, αφού είχανε πάει και επέστρεψαν σε διαφορετικούς χρόνους και ότι ο Γιώργος Γανίτης, προφανώς με πρόταση του Κ. Τάτση, ήταν καλεσμένος ως δημοσιογράφος από την Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία κάλυψε και τα έξοδα. Επίσης να του υπενθυμίσουμε ότι υπήρχαν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους δυο θεσμούς. Ο Δήμαρχος έχει χιλιάδες αρμοδιότητες και ο Υπερνομάρχης δεν είχε καμία!!! Και με το δεδομένο αυτό, πολύ καλά έκανε και έλειπε ο Κώστας Τάτσης και ασχολιόταν με τα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά ζητήματα, αφού με τον τρόπο αυτό, έδωσε νόημα στον θεσμό εκείνον και δεν προτίμησε να κάθεται σ’ ένα γραφείο επί τέσσερα χρόνια χωρίς να κάνει τίποτα, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του. Ο Δήμαρχος, όμως, έχει τεράστιες ευθύνες για τον Δήμο του, έχει να διεκπεραιώσει πολύ σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες απαιτούν ευαίσθητους χειρισμούς από τον ίδιο τον Δήμαρχο, με τη φυσική του παρουσία στην Καβάλα και πολλές φορές προδιαγράφουν το μέλλον του τόπου και βέβαια δεν νοείται να λειτουργεί ο Δήμος με τον αυτόματο πιλότο.

Η επιστολή του Δημάρχου:

Κύριε Γανίτη,

Σε σημείωμά σας στις 10.7.2014 σχολιάσατε και μάλιστα επικριτικά πως οι υποχρεώσεις μου να παρίσταμαι στις συνεδριάσεις διαφόρων οργάνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με υποχρέωναν να απουσιάζω από τον Δήμο Καβάλας 10-15 μέρες κάθε μήνα. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Συμμετείχα στην Επιτροπή των Περιφερειών, η Ολομέλεια της οποίας συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, 5 φορές τον χρόνο για 2 ημέρες (συν 1 η μετάβαση). Άρα οι μέρες απουσίας μου από την Καβάλα ήταν 15 τον χρόνο και όχι τον μήνα.

Στις συνεδριάσεις του δικτύου "Together" στο Στρασβούργο πήγα 2 φορές σε 2 χρόνια και οι απουσίες μου ήταν πάλι 3 μέρες κάθε έτος.

Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είμαι πρόεδρος από τα μέσα του 2011. Κάθε χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει περίπου 5 φορές, με διάρκεια 2-3 ώρες. Οπότε οι απουσίες μου είναι 10-15 (μεσημεριανές) ώρες τον χρόνο. Σχεδόν μισή μέρα.

Έχω επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι ο δήμαρχος κερδίζει και μαθαίνει πολλά από αυτές τις συναντήσεις με τους ομολόγους του. Καμιά τους δεν είναι "ταξιδάκι αναψυχής". Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες και οι σύνεδροι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως εκπροσωπούν τη χώρα, την περιφέρεια, την πόλη τους, τα συμφέροντα των οποίων υπερασπίζονται.

Όσον αφορά ειδικότερα την Επιτροπή των Περιφερειών, έχετε συνοδεύσει τον -επί πολλά έτη μέλος της- κ. Κ. Τάτση στις Βρυξέλλες και είδατε από κοντά το έργο και τον τρόπο λειτουργίας της.  Ως εκ τούτου σωστά πράξατε που δεν επικρίνατε τον τότε Υπερνομάρχη επειδή τάχα έλειπε από την υπηρεσία. Είχε μάλιστα περισσότερες αρμοδιότητες σε σύγκριση με μένα, άρα έλειπε και περισσότερες μέρες, αφού ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.