-Προσπαθούμε να δώσουμε μία απάντηση στο ερώτημα, αν θα «βάλει φρένο» στην πολιτική, στρατιωτική και κυρίως οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή, η ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «διείσδυση» αυτή είναι πολύ προχωρημένη και έχει δημιουργήσει ένα φιλοτουρκικό τόξο στα βόρεια και δυτικά σύνορα της Ελλάδας.

-Θεωρητικά, η ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απομακρύνει τα κράτη αυτά από την ισχυρή επιρροή της Τουρκίας. Διατηρούμε σοβαρή επιφύλαξη εάν θα «κοπεί ο ομφάλιος λώρος» μεταξύ των κρατών αυτών και του «πυλώνα», που κρατάει όρθιες τις οικονομίες τους. Γιατί, λοιπόν, να θέλουν τα κράτη αυτά να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η απάντηση είναι, ότι θα επωφεληθούν από τις ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις, για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση και να εκσυγχρονιστούν. Όση βοήθεια (οικονομική) κι αν λαμβάνουν από την Τουρκία, όσα έργα κι αν γίνονται με τουρκική χρηματοδότηση, δεν θα καταφέρουν να προοδεύσουν και να φτάσουν στο βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Γιατί, όμως, θέλει η Ελλάδα να ενταχθούν τα κρατίδια αυτά στην ευρωπαϊκή «συμπολιτεία»; Οι πολιτικοί που ασκούν την διπλωματία, όπως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός των εξωτερικών υποθέσεων, Νίκος Δένδιας, θεωρούν πως η Ελλάδα θα αποκτήσει νέους συμμάχους στα Βαλκάνια και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως, η Γερμανία έχει «δορυφόρους» κράτη στην βόρεια Ευρώπη. Γίνεται, επομένως, ένας ανταγωνισμός της Ελλάδας και της Τουρκίας, ποια από τις δύο χώρες θα έχει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

-Η Τουρκία έχει το προβάδισμα, αλλά η Ελλάδα έχει το «ισχυρό χαρτί», που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων αντιλαμβάνονται ότι η απομόνωσή τους θα τελειώσει μόνο αν ενταχθούν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, γι’ αυτό επιθυμούν να έχουν καλή σχέση με την Ελλάδα. Όσο κι αν ακουστεί περίεργο, την ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει και η Τουρκία! Η Ελλάδα και τα κράτη αυτά, ως εταίροι, θα έχουν μία τυπική σχέση μεταξύ τους, όπως έχει η χώρα μας με τα κράτη δορυφόρους της Γερμανίας στην βόρεια Ευρώπη. Η σχέση, όμως, της Τουρκίας με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, είναι κάτι περισσότερο από τυπική. Θα είναι, λοιπόν, σαν έχει ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

-Στο παιχνίδι αυτό, εμπλέκονται και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν συμφέροντα να γίνουν μέλη της Ένωσης τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων. Διότι, θα «βάλουν πόδι» στην περιοχή, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στα κρατίδια αυτά την μεγάλη ευκαιρία να βγούνε από την απομόνωση, κάνοντας επιζήμιες εθνικές παραχωρήσεις. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, ότι τα κρατίδια των δυτικών Βαλκανίων θα γίνουν πιστοί σύμμαχοι της Ελλάδας, όταν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λαοί τους, δεν πιστεύουν στο ιδεώδες της ενωμένης Ευρώπης και τους κυβερνούν τυχοδιώκτες πολιτικοί. Για εμάς, στην «ζυγαριά» βαραίνουν περισσότερο αυτά που θα χάσει η Ελλάδα, από εκείνα που νομίζουν μερικοί ότι θα κερδίσει. Θέλουμε να μας πείσει κάποιος, ότι η ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία συμφωνία win-win για την Ελλάδα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.