-Κατά καιρούς, γίνεται συζήτηση για τον φωσφογύψο που εναποτίθεται σε έκταση δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό της Νέας Καρβάλης. Πρόκειται για το ανόργανο στερεό υπόλειμμα, που εναποτίθεται σχηματίζοντας στοίβες (stacks) επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

-Ο λόγος που το στερεό αυτό υπόλειμμα στοιβάζεται σε μία περιοχή, είναι γιατί έχει χαμηλή οικονομική αξία και χρησιμότητα. Δηλαδή, η λιπασματοβιομηχανία δεν μπορεί να το αξιοποιήσει, ούτε να το πουλήσει. Επομένως, όσο θα υπάρχει παραγωγή λιπασμάτων, θα συνεχίζεται και η εναπόθεση φωσφογύψου στην περιοχή.

-Πρέπει, κάποτε, οι ειδικοί επιστήμονες, να μας πούνε με ποιο τρόπο θα σταματήσει η εναπόθεση του φωσφογύψου και, βεβαίως, πως θα αξιοποιηθεί η ποσότητα που είναι «στοιβαγμένη» δίπλα στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων Καβάλας.

-Ακόμα κι αν σταματήσει η παραγωγή χημικών λιπασμάτων και συγκεκριμένα φωσφορικών, ο φωσφογύψος που εναποτέθηκε πρέπει να γίνει μη βλαπτικός για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Είναι ανώφελο, νομίζω, οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης και του Χαλκερού, να στρέφονται κατά της βιομηχανίας, η οποία θα συνεχίσει να παράγει λίπασμα και… φωσφογύψο. Ο στόχος πρέπει να είναι, να σταματήσει η εναπόθεση σε στοίβες. Αν το υπόλειμμα αποκτήσει οικονομική αξία και εναλλακτική χρήση, θα αποφέρει έσοδο και στην βιομηχανία, η οποία θα πάψει, ασφαλώς, να «στοιβάζει» ένα άχρηστο υλικό.

-Είμαστε αισιόδοξοι πως θα βρεθεί μία τέτοια χρήση, ή χρήσεις, όπως γίνεται με τα αστικά απορρίμματα, που δεν θάβονται σε «χωματερές». Αυτός, τουλάχιστον, είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος. Ας μας πούνε, λοιπόν, οι πανεπιστημιακοί ερευνητές πως θα αξιοποιηθεί ο φωσφογύψος και θα πάψει να είναι αιτία συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της λιπασματοβιομηχανίας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.