Η «Δημοτική Θασιακή Κίνηση», με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Θάσου, τον Δημήτρη Θεοδωρίδη, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου, σχετικά με την αξιοποίηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος στα Λιμενάρια: «Το «μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου», είναι ένα ευρωπαϊκό βιομηχανικό μνημείο αντίστοιχο του Λαυρίου, της Σαρδηνίας κ.ά. και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της ιστορίας της Θάσου, όσο και της τεχνολογικής ιστορίας της Ευρώπης. Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και μάλιστα, κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων στην Ευρώπη.

Η «Δημοτική Θασιακή Κίνηση» δεσμεύεται ως νέα διοίκηση του Δήμου Θάσου, ότι θα διεκδικήσει αποφασιστικά την επιστροφή όλης της έκτασης του συγκροτήματος στον Δήμο, από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (να σημειωθεί ότι, το «Παλατάκι» με την περιβάλλουσα εδαφική έκταση τριάντα ενός (31) στρεμμάτων, έχει περιέλθει στο Υπουργείο Πολιτισμού από τις 23-02-2012).

Δεσμεύεται, επίσης, ότι, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, πρώτα θα λάβει άμεσα μέτρα προστασίας, για το σταμάτημα της φθοράς στο «Παλάτι» και το «Παλατάκι», έπειτα θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση, έγκριση και ωρίμανση της γεωμορφολογικής μελέτης του Ι.Γ.Μ.Ε., ώστε να αρχίσει άμεσα η ενίσχυση-στερέωση του επισφαλούς υπεδάφους πάνω στο οποίο εδράζεται το «Παλάτι» και τέλος, θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης, για τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, θεωρώντας ως προϋπόθεση την ανταποδοτικότητα των νέων χρήσεών τους.

Ο σκοπός της μελλοντικής λειτουργίας του μεταλλευτικού συγκροτήματος, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένα «πάρκο», που θα περιλαμβάνει μουσείο, συνεδριακό κέντρο, μικρές μονάδες πολιτιστικού τουρισμού, εστίασης και αναψυχής, συμβατές με το μνημείο, που θα αποδίδουν τα βασικά έσοδα για τη λειτουργία του. Θα μπορούσε, ακόμα, να συνδεθεί και να λειτουργεί ως Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, του διατμηματικού μεταπτυχιακού της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεταλλευτικό συγκρότημα Θάσου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό, για την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής, αναπτυξιακής και πολιτιστικής στρατηγικής του νησιού μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.