Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, οφείλει να διευκρινίσει προς ενημέρωση των πολιτών και αποκατάσταση της αλήθειας, τα εξής:

Η εξέταση των υποψηφίων οδηγών διενεργείται από μόνιμους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και λαμβάνει χώρα εκτός ωραρίου εργασίας. Με το ν.4354/2015 (ΦΕΚ 176/Α/2015) και συγκεκριμένα το άρθρο 21, τα κάθε είδους μόνιμα, ή προσωρινά, συλλογικά όργανα, μεταξύ αυτών και οι επιτροπές για το έργο της πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας, ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και δεν καταβάλλεται καμία αμοιβή, ή αποζημίωση στα μέλη τους. Ως έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου άρθρου ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2016 (άρθρο 35).
Από 1/1/2016, ημερομηνία ισχύος του ν.4354/2015, καταργήθηκε κάθε διάταξη και Υ.Α. που πρόβλεπε τη χορήγηση αμοιβής για τη διενέργεια εξετάσεων εκτός ωραρίου, με αποτέλεσμα οι εξεταστές να απέχουν από τη διενέργεια των εξετάσεων, μέχρι να ρυθμιστεί το ειδικό καθεστώς που θα διέπει τη συμμετοχή τους σε αυτές.
Το Υπουργείο, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία του νόμου 4354/2015 (άρθρο 21 παρ.1) που να ρυθμίζει το θέμα της αποζημίωσης (και όχι επιδόματος όπως έχει εσφαλμένα χαρακτηριστεί από τα Μέσα Ενημέρωσης), παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Επίσης, δεν έχει φροντίσει ώστε να αρθούν τα προβλήματα που απορρέουν από την καθυστέρηση αυτή, π.χ. με παράταση των αδειών που λήγουν.
Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επιχειρούν κάποιες Περιφέρειες να επιλύσουν εκδίδοντας αποφάσεις σύστασης επιτροπών εξετάσεων με τη δικαιολογία του επείγοντος και εντός ωραρίου εργασίας. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, λόγοι επείγοντος που να επιτρέπουν τη σύσταση αυτών των επιτροπών δεν δικαιολογούνται, παρά μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, θεομηνιών κ.λπ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και δη στη συγκεκριμένη, η αξιολόγηση περιπτώσεων ως επείγουσες, ή μη, δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε κριτήρια υποκειμενικά και αμφισβητούμενα, που πλήττουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
Σε ότι αφορά στην εντός ωραρίου διενέργεια των εξετάσεων, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει την ήδη ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε Καβάλας. Το έργο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών κρίνεται ιδιαιτέρως απαιτητικό και υψηλής ευθύνης. Ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά στα γραφεία της Υπηρεσίας είναι τέτοιος, που καθιστά σχεδόν απόλυτα αδύνατη τη συμμετοχή των υπαλλήλων στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, καθώς και στις υπόλοιπες ελεγκτικές επιτροπές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε λάθος να αποδίδεται το πρόβλημα της μη διεξαγωγής της πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών στους υπαλλήλους.
Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο (ΟΣΥΑΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα που ισχύουν σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, έχει προκηρύξει αποχή από το έργο των εξετάσεων μέχρι να ρυθμιστούν νομοθετικά οι επιμέρους παράμετροι της αποζημίωσης των εξεταστών. Κατ’ επέκταση, είναι δικαίωμα κάθε συναδέλφου που εμπλέκεται να αποφασίσει αν θα συμμετέχει, ή όχι, σε αυτή την αποχή.
Τέλος, αναφερόμενοι στις έντονες φημολογίες περί δημιουργίας σώματος εξεταστών από ιδιώτες οφείλουμε να υποστηρίξουμε το δημόσιο συμφέρον προασπίζοντας μία διαδικασία που δεν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος, δεν επιβαρύνει τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες με πρόσθετο έργο και επιβαρύνει τον πολίτη με ένα πολύ μικρό ποσό, που πολύ δύσκολα μία ιδιωτική πρωτοβουλία θα άντεχε να κρατήσει τόσο χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.