-Δεν είναι δυνατό να δηλώνουν ικανοποιημένοι οι τοπικοί παράγοντες, για τις 36 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2022 στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» της Καβάλας, όταν σε δύο νησιά που είναι μικρότερα από την Θάσο, την Μύκονο και την Θήρα (Σαντορίνη), ο αριθμός των αφίξεων είναι 1.584! Τόσες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, αγαπητοί αναγνώστες, δεν πρόκειται να φτάσει όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε μία 15ετία! Κι αν κάποιος απαντήσει πως, η Μύκονος και η Θήρα δεν μπορούν να είναι το «μέτρο σύγκρισης», θα αναφέρουμε την περίπτωση του «ταπεινού» Κατάκολου Ηλείας. Πρόκειται για ένα παραλιακό χωριό, που θεωρείται το επίνειο του Πύργου, με πληθυσμό 509 κατοίκων (απογραφή 2011)! Το έτος 2022, οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Κατάκολου, θα φτάσουν στις 210! Στο λιμάνι του Βόλου, επίσης, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων θα ανέλθουν στις 46 το έτος που διανύουμε. Αναρωτιόμαστε, τι περισσότερο διαθέτει το Κατάκολο από την Καβάλα και προσελκύει πολλαπλάσιο αριθμό κρουαζιερόπλοιων;
-Ο λεγόμενος οδικός τουρισμός, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την Καβάλα και το κοντινό νησί της Θάσου. Είναι, όμως, πραγματική «ανάσα» για την τοπική οικονομία; Γι’ αυτό υπάρχει επιφύλαξη και ένσταση. Από τους επαγγελματίες του τουρισμού και της αγοράς. Διότι, οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν την πλήρη και πραγματική εικόνα του τουριστικού προϊόντος. «Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, όπως συνολικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αποτέλεσε πόλο έλξης την θερινή περίοδο και μέχρι σήμερα, για πολλές χιλιάδες επισκέπτες. Τα επίπεδα της τουριστικής κίνησης, όπως δείχνουν οι σχετικοί αριθμοί των αφίξεων, των διανυκτερεύσεων, κ.λπ., είναι ανάλογα του 2019. Το εν λόγω δεδομένο μαρτυρούν όλα τα στατιστικά στοιχεία, κυρίως της κίνησης στο επιβατικό λιμάνι «απόστολος Παύλος», όπως και στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξιος Πολίτης, στο μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Οι αριθμοί, φίλτατε αντιπεριφερειάρχη, δεν λένε πάντα την αλήθεια! Στον τουρισμό, όπως και σε άλλα πράγματα, το ζητούμενο δεν είναι (μόνο) η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα.
-«Την ημέρα αυτή, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τον καταλυτικό ρόλο της τουριστικής βιομηχανίας στην κοινωνική και τοπική ένταξη ευρύτερα, με στόχο, πάντα, την βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον», είπε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια» του Δήμου Καβάλας, Παναγιώτης Αγγελίδης.
-Για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, αγαπητέ πρόεδρε της «Δημωφέλεια», πρέπει να εμπλουτιστεί το «μίγμα» των επισκεπτών της Καβάλας. Οι Σκανδιναβοί, για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να μπούνε στο αυτοκίνητο και να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι την Ελλάδα και την Καβάλα. Το ίδιο και τουρίστες από τις Η.Π.Α., το Ισραήλ, την Ινδία, την Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ. Οι τουρίστες αυτοί επιλέγουν άλλα μέσα μεταφοράς για το ταξίδι τους, κυρίως το αεροπλάνο και μερικοί το πλοίο (κρουαζιερόπλοιο). Θα είμαστε λιτοί και συγκεκριμένοι. Η Καβάλα πρέπει να γίνει home port στην κρουαζιέρα, για να αξιοποιηθεί και ο αερολιμένας «Μέγας Αλέξανδρος». Το λιμάνι «απόστολος Παύλος» πρέπει να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές (σταθμό επιβατών κρουαζιέρας), μαρίνα μεγάλων τουριστικών σκαφών και υδατοδρόμιο. Έτσι, θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το μίγμα των τουριστών και να προσθέσουμε νέους, εκτός από τους βαλκάνιους του οδικού τουρισμού.