Την διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι συνταξιούχοι για την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις στον κοινωνικό τουρισμό, που έγινε από δικαίωμα των εργαζομένων, μία κοινωνική παροχή με προϋποθέσεις. «Το καλοκαίρι ήρθε. Η ανάγκη των διακοπών για εργαζόμενους και συνταξιούχους και πάλι στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αφού με την αντιλαϊκή της πολιτική στέρησε την δυνατότητα για μία υποφερτή ζωή και φυσικά το δικαίωμα για διακοπές, ανακοίνωσε πρόγραμμα «κοινωνικού τουρισμού» για εργαζόμενους, ανέργους και άτομα με αναπηρίες με διάφορες προϋποθέσεις, λες και το δικαίωμα στην ζωή και στην ξεκούραση είναι με προϋποθέσεις. Για τους συνταξιούχους και πάλι κουβέντα. Το αίτημα των συνταξιούχων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «κοινωνικού θεραπευτικού τουρισμού», δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα από καμία κυβέρνηση, παρόλο που αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Μάλιστα, για τους συνταξιούχους του Ο.Α.Ε.Ε., δεν αποδίδουν στην Ομοσπονδία τους την εθελούσια παρακράτηση του 1€ τον μήνα, που είναι αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό. Όπως δεν αποδίδουν στους συνταξιούχους Ι.Κ.Α. και Δημοσίου τα 0,20€, που τα παρακρατούν κι αυτά παράνομα», αναφέρει ο Σύνδεσμος πολιτικών συνταξιούχων Νομού Καβάλας και συνεχίζει: «Ο θεραπευτικός και γενικά ο τουρισμός, δηλαδή λίγες μέρες ξεκούραση και ξεγνοιασιά, αποτελεί δικαίωμα. Θα μπορούσε το δικαίωμα αυτό να ικανοποιηθεί, αν ήταν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, γιατί δήλωσαν 250.000 μέχρι τώρα για το πρόγραμμα. Τι είναι όμως οι 250.000 μπροστά στα εκατομμύρια των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, που δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν ούτε για μία ημέρα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αύξηση των 5 εκ. € στο πρόγραμμα (35 έναντι 30 εκ. πέρυσι), τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, που είναι πολλαπλάσιες από αυτά που επωφελούνται και όχι όλοι από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Για να φανεί η διαφορά, να αναφέρουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό ήταν διπλάσιο 62,5 εκ. € για 570.000 δικαιούχους και 7 διανυκτερεύσεις. Οι συνεχόμενες μειώσεις τελευταίων χρόνων έγιναν με διαφορετικές κυβερνήσεις, ήταν και είναι συνειδητή επιλογή. Ψήφισαν αντιλαϊκούς- αντισυνταξιουχικούς νόμους, περικοπές και φορολογικά βάρη. Όπως συνειδητή, είναι η επιλογή από την μια να ληστεύουν συνταξιούχους και εργαζόμενους και από την άλλη, να χαρίζουν σε τράπεζες και πολυεθνικές. Την ίδια στιγμή, στερούν από συνταξιούχους και εργαζόμενους από κοινωνικά αγαθά (υγεία, πρόνοια, διακοπές κ.λπ.).

Ακόμα, παρά την μερική επιδότηση των ακτοπλοϊκών και άλλων συγκοινωνιών, το κόστος μετάβασης για μία οικογένεια σε νησί, ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας, παραμένει υψηλό και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας. Το συνταξιουχικό κίνημα δεν το βάζει κάτω. Διεκδικεί το δικαίωμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού με καθόλου, ή μειωμένη συμμετοχή και αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης. Δυναμώνουμε τον Σύνδεσμό μας, την ΣΕΑ Νομού Καβάλας. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όσα δικαιούμαστε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.